Dančí guláš na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré

8. února 2014 v 18:50 | Madla |  Maso hraje prim
Madla se teď momentálně koupe ve vlně endorfinů, protože Uničováci (a nejen ti, samozřejmě) mohou momentálně ochutnat její čokoládový dortík (bez mouky!) s višňovým želé a pěnou z bílé čokolády. A kde? Přece v restauraci U Radnice, tam, kde velmi dobře vaří, je tu pohotová a milá obsluha, myslí tu i na maminky s dětmi a pro návštěvníky tu mají i piano.
A navíc v přilehlém Benkově a Medlově si můžete koupit mé dvojbarevné ovocné řezy a kávovo-marcipánovou buchtu se smetanovou čokoládovou polevou. A to se teprve rozjíždím, dámy a pánové!

A kdo není na sladké, možná si dá gulášek. A ne ledajaký. Dančí. Marinovaný v červeném víně. Ještě pořád jsem vás nenalákala? Jak je to možné? A co takhle spojení voňavého, na nitky se rozpadajícího masa s jemným celerovo-bramborovým pyré? Ale to si už musíte uvařit sami.


Tohle jídlo není jen tak nějaká rychlovka, chce dostat náležitou péči a koupel v kvalitním víně, ale pak ... jedno velké ACH.


Takže pro asi 6-8 osob si nachystejte:

1 kilo dančího masa na guláš
1 lžička sušeného tymiánu
8 kuliček jalovce
3 bobkové listy
1 vrchovatá lžíce sladké papriky
1 sušená feferonka
1 vrchovatá lžička kmínu
2 lžíce sádla
5 cibulí
5 stroužků česneku
lžíce soli
750 ml červeného vína (Modrý Portugal)
5 lžic rybízové zavařeniny a lá brusinky

Dančí jsem si řádně očistila a nakrájela na zhruba centimetr a půl velké kostky. Nasypala jsem do velké mísy, přidala všechno koření a zalila vínem. A nechala jsem v chladu pěkně dvacet čtyři hodin marinovat. Poté jsem na sádle do světle hněda osmažila oloupané a na silnější kostky nakrájené cibule, přidala jsem na plátky nakrájený česnek a samžila ještě minutu. Pak jsem zcedila maso (víno nevylévat!) a přidala ho na cibulový základ. A opékala jsem pěkně dohněda. Trvá to skoro půl hodiny. Poté jsem opečené maso osolila, promíchala, zalila vínem s kořením, opět promíchala a nechala jsem hodinku a půl na velmi mírném plameni probublávat. Poté jsem do gulášku vmíchala pět lžic rybízové zavařeniny a lá brusinky (Vilemíno díky - recept zde) a nechala ještě půl hodinky povařit.

A servírovala jsem s celerovo-bramborovým pyré.


Na něj si nachystejte:

stejný díl brambor a celeru
sůl
stroužek česneku
olivový olej

Oloupané a na kostky nakrájené brambory jsem dala vařit s taktéž oloupaným a na kostky nakrájeným celerem a dvěma oloupanými stroužky česneku do osolené vody. Z doměkka uvařené zeleniny jsem slila část vody, přidala jsem pár lžic olivového oleje a ušťouchala jsem jemňoučké pyré.


Jemné pyré krásně ladilo s vínem nasáklým masem (nebojte se příliš vinné chuti, alkohol vyprchá a po víně zůstane v mase jen příjemná chuťová a čichová stopa). Maso se rozpadalo na vlákýnka a chutnalo dokonce i našemu čtyřleťákovi, který už asi tři měsíce nejí téměř maso.

Tak honem na vysokou!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Z Z | E-mail | Web | 9. února 2014 v 22:22 | Reagovat

Ahoj, založila jsem si nový blog s kresbami, byla bych moc ráda kdyby ses stavila a koukal se, okomentovala jak se ti kresby líbí, klidně i kritiku. ;)
Chci přidávat denně, nebo jednou za 2 dny své kresbičky, takže kdyby se ti u mě líbilo, můžeš se přihlásit k odběru abys věděla co je nového. Díky :)

idrawmydiary.blogspot.com

2 Vilemína Vilemína | Web | 10. února 2014 v 12:58 | Reagovat

No jo, dík, ale ty opravdové brusinky by taky nebyly marné. Vínem se nic nezkazí...
Jen tu kaši s celerem jaksi pořád odsouvám...
Tak to už s tím pečením vypadá na velký rozjezd podnikání!

3 pavla pavla | Web | 11. února 2014 v 13:04 | Reagovat

Asi si budeme muset udělat s rodinkou výlet, protože ty tvoje dortíky musím ochutnat!!! Moc gratuluju!! A dančí gulášek bych si rozhodně dala taky, jsem teď masová :-). Jen s tím bramborovo celerovým pyré nevím, nevím...

4 Meg Meg | Web | 11. února 2014 v 17:51 | Reagovat

Škoda, že to mám z ruky, hned bych zajela ochutnat tvé dobroty... Tak jsem se aspoň pokochala gulášem, dala bych si ho taky hned :)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 11. února 2014 v 19:59 | Reagovat

Vilemína: No jo, ale kde je vzít a nekrást :-) Brusinky by byly nejlepší, ale holt na malém městě jsou nesehnatelné.
A jinak kaši s celerem doporučuju, já celere celkem nerada, ale v kombinaci s bramborem, máslem a mlékem je to opravdová dobrota.
No a jinak s pečením jsem skrouhnutá, dnes aktuálně, takže podnikání se zatím omezilo jen na pekařství.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 11. února 2014 v 20:02 | Reagovat

Pavla: No, Uničov je krásný, a dokonce se tu dá i dobře najíst, ale na dortík přijeďte radši na návštěvu, protože restaurace bohužel padla. Teda ne padla, ale nemůže si dovolit platit kvalitní dezerty.
A to celerovo-bramborové pyré určitě vyzkoušej, celer v něm není téměř cítit a i mě jako celerofobikovi moc chutnalo.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 11. února 2014 v 20:04 | Reagovat

Meg: Nakonec to byla radost předčasná, Uničováci si prý radši zaplácnou pupky palačinkou nebo horkými malinami než dobrým dortíkem :-(
Guláš určitě spáchej, cokoli pomalu dušeného na víně je prostě skvělé :-)

8 Terezka Terezka | E-mail | 12. února 2014 v 12:32 | Reagovat

Madli, to je škoda, že to padlo, ale vím, z vlastní zkušenosti, že málo která restaurace nebo kavárna si kvalitní dezerty zaplatí, a to, prosím, mluvím o Praze. Tady prostě jede Marlenka, Heisse liebe a šmitec. Tři kavárny mi takhle po různě dlouhé spolupráci odřekly. Naštěstí ale jsou i takové, které si cení kvality a objednávají dál :)

9 Terezka Terezka | E-mail | 12. února 2014 v 12:33 | Reagovat

Přeji ti, aby se i u Vás našla taková kavárna nebo restaurace, která od tebe bude odebírat.

10 maryna maryna | 13. února 2014 v 20:16 | Reagovat

Škoda, že je to do Uničova docella daleko, tak asi neochutnám a to dost váhám jestli ty sladké dobroty nebo kančí guláš :-) Ať se daří, Madlo.

11 Madla Madla | E-mail | Web | 14. února 2014 v 16:18 | Reagovat

Terezka: Díky moc Terezko, snad se zadaří. Alespoň, že v tom pekařství je paní odvážná a nebojí se zákazníkům (na dvou hodně malých vesnicích) nabídnout něco úplně nového.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 14. února 2014 v 16:19 | Reagovat

maryna: Ale z Brna jsou to jen dvě hoďky vlakem s jedním přestupem :-)

13 Vilemína Vilemína | Web | 21. února 2014 v 13:06 | Reagovat

Vidím, že úplně jednoduché to podnikání v dortech není - a nešly by víc na odbyt nějaké menší kousky? Velká porce dortu se zdá každému moc, ale menší si dá třeba dva různé :)
Asi to chce vytrvalost, no a taky si ověřit, co lidi na to, třeba při Restaurant Day (více na FB), další je 17. května, proč ne i v Uničově?

14 Madla Madla | E-mail | Web | 27. února 2014 v 19:41 | Reagovat

Vilemína: no, ono obecně si lidi na malém městě moc dezertů nedávají, a když, tak to jsou právě horké maliny nebo palačinky.
Jinak Restaurant Day mám v plánu, tak snad se časem odhodlám, myslím, že šílená na to jsem dost :-)

15 Anna Anna | 1. dubna 2015 v 15:14 | Reagovat

Ahoj, včera jsem dančí uvařila dle vašeho receptu a dnes jsme uleželé obědvali. Je to výborné, moc díky za inspiraci! Vzhledem k časovému presu se maso sice marinovalo jen 2 hod, ale i tak to stálo za to. Jen jsem ho o něco déle vařila. Rozmarýn tam byl čerstvý, což asi taky pomohlo. Jako říloha byly šťouchané brambory s řapíkatým cerelem a mohu taky vřele doporučit. Teď jdu zkouknout zbytek blogu a načerpat další inspiraci. Ještě jednou díky!

16 polakow polakow | Web | 28. září 2016 v 3:51 | Reagovat

nebankovní pujcky online mnichovice :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama