Mozzarellový salát se zakysanou smetanou podle Jamieho

21. února 2014 v 21:41 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Ne, nezbláznila jsem se a nebudu vás v ufoukaném předjaří krmit ještě nevyrašeným salátem. Tenhle salát je zhotnělé krémové blaho. Je strašně jednoduchý a moc dobrý. Věřte mi.


Proto přejdu rovnou k receptu, což nedělám moc často :-)

6-8 porcí:

4 koule mozzarelly (nejlépe buvolí)
kelímek zakysané smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
citron (kůra i šťáva)
čerstvá majoránka/tymián (majoránku radí Jamie, mě líp ladil k mozzarelle tymián)
čerstvé chilli papričky/cayenský pepř )to první radí jamie, to druhé,hádejte kdo... :-))
olivový olej


Mozzarellu nakrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky, rozložte na talíř a potřete tučnou zakysanou smetanou. Zlehka osolte, opepřete.
Citron (pokud nemáte bio), napatlejte olejem a a umyjte vodou s troškou jaru. Znovu důkaldně omyjte pod horkou vodou. Tak a teď jste se zbavili všech postřiků (alespoň u citrusů pěstovaných v rámci EU).
Citron osušte a nakárjete škrabkou na brambory jemné hoblinky žluté kůry. Bacha na bílou, ta je hořká. Hoblinkami citronové kůry poházejte mozzarellu se zakysankou. Citron rozpulte a vymačkejte z něj šťávu. Citronovou šťávou zakapejte salát. Jamie sice radí jen půlku citronu, ale to se mi zdál sýr moc planý. Poházejte lístky tymiánu a zlehka posypte cayenským pepřem. Dejte vychladit.


Jasně, na fotkách nevypadá fešácky, ale ta chuť, ta je, panečku! Kombinace mozzarelly, tučné zakysané smetany s voňavým tymiánem, citronovou kůrou a šťávou, to celé šmrnclé cayenským pepřem, to prostě dobrota.Chutná nejlépe s vykřupanou bagetkou, třeba tou domácí, superjednoduchou.
A pokud jste bezlepkáři, dejte si k salátku bramborový chlebík (recept bude snad záhy), a budete v sedmém nebi.


A jinak, pokud se bojíte, co je s Madlou, že píše až po tak dlouhé odmlce, tak nebojte, jsem v pořádku. Jenom peču (a po prvním dortu na zakázku a každotýdenním pečicím maratónu pro mendlovské pekařství jsem dnes ještě pekla své první tři chleby na zakázku), prostě nějak nestíhám. Ale baví mě to, a to je hlavní. A že občas něco nevyjde? Nevadí, vyjde zase něco jiného...

Svět je krásný, tak si ho koukejte užít!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 FitGirl FitGirl | Web | 26. února 2014 v 18:37 | Reagovat

Ahoj :) Zajímáš se o zdravý životní styl ? Zajdi ke mně na blog, kde najdeš zdravé sladké recepty, články o cvičení, hubnutí a mnoho dalšího :) http://beautyhealthyfitgirl.blogspot.cz/ :-)  :-) :-)

2 sella sella | Web | 27. února 2014 v 23:34 | Reagovat

Super, to musí být jistě dobrůtka a v dohledné době to zajísté také vyzkouším, ale teď bohužel není moc času. Ale pak to nezapomentě vyběhat ve fitku přecej nějaké kalorie to má že :) http://www.dokonalostsama.cz/

3 pavla pavla | Web | 2. března 2014 v 13:43 | Reagovat

Upřímně, když jsem viděla v prohlížeči obrázek salátu, tak jsem byla trochu skeptická... Jak sama píšeš, nevypadá moc vábně... :-), ale ingredience zní úžasně a tak se do něj taky pustím. Než začne to jaro a ty opravdové zelené saláty :-D!!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 3. března 2014 v 11:43 | Reagovat

sella: Určitě vyzkoušejte, pokud máte pět minut času, tak je hotovo. A běhám dosti kolem svých dvou malých dětí, takže fitko netřeba :-), ale díky za doporučení :-D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 3. března 2014 v 11:44 | Reagovat

pavla: No, fotogenický moc není, ale to je i tím, že ty poslední kousky jsem fotila po oslavě, kdy strávily asi pět hodin v pokoji plném lidí. Tak doufám, že vám bude chutnat, dej pak vědět!

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. března 2014 v 10:40 | Reagovat

Slintam a gratuluji k pekarske zakazce!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 12. března 2014 v 9:47 | Reagovat

Pipi: Díky, sice není dvakrát vzhledný, ale chutí převyšuje :-)
zatím není moc k čemu gratulovat, jedno pečení ustalo a to druhé je tak jen šul nul, takže žádné velké pekařské zázraky.

8 Tricia Tricia | 22. března 2014 v 10:27 | Reagovat

Nejfotogeničtější salát to sice zrona není, ale ty ingredience vypadají moc dobře. :) Asi ho dnes vyzkouším

9 Madla Madla | E-mail | Web | 23. března 2014 v 20:28 | Reagovat

Tricia: No, to tedy není a to měl ten poslední kousek za sebou asi pět hodin v teple :-) Ale chutí vše vynahradí... Tak snad bude chutnat, dejte pak vědět!

10 Tricia Tricia | 24. března 2014 v 19:19 | Reagovat

[9]: Tak hlásím, že chutnal. U všech měl úspěch. :) Musím potvrdit, že je opravdu jednoduchý a moc dobrý. Určitě ho někdy znovu vytvořím! :)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 25. března 2014 v 20:57 | Reagovat

Tricia: Tak to jsem moc ráda, že měl takový úspěch!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama