Univerzální těsto na krásně vláčné podmáslové muffiny

28. února 2014 v 20:13 | Madla |  Sladké vábničky
Já vím, že jsem vám slíbila recept na bramborový chleba i pro celiaky, ale když mě už druhý člověk v průběhu dvou dní požádal o recept na vláčné a dobré muffiny, prostě jsem musela konat. A jsou fakt dobré, o čem svědčí i fakt, že je teď peču dvakrát týdně do pekařství. A zmizí prý vždy ještě týž den. Zatím začínám, takže Uničovští mohli zatím ochutnat jen banánové se smetanovou čokoládovou polevou a hruškové se zkaramelizovanými mandlemi. A ze slaných pak zaválely bramborové muffiny se slaninou a uzeným sýrem a podmáslové s mozzarellou a sušenými rajčaty. Takže pokud v úterý a ve čtvrtek nemíříte náhodou do Uničova a i přesto máte chuť na dobrý, vláčný (vydrží vláčný až čtyři dny) muffin, není nic jednoduššího, než vzít pár surovin, zamíchat a upéct si bábovičku pdole vaší fantazie a chuti.


Na asi 20 báboviček:


300 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
1 prdopeč
100 g rozpuštěného másla (ne horkého)
300 ml podmáslí/kefíru/acidofilního mléka
2 šťastná vejce

a podle chuti:

čokoláda, kakao, sušené ovoce, nastrouhaný amrcipán, džem, koření a různé kombiance


Nejdřív zamícháme suché ingredience, do nich vlijeme tekuté přísady, zamícháme a přidáme ochucující složku. Naplníme do dvou třetin papírových košíčků/formiček na muffiny a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi na dvacet až dvacet pět minut (podle velikosti košíčků ... hihi, to je trošku sexistické...). KOntrolujeme vpichem šlejle, až se na špejli nic nelepí, je hotovo a muffiny můžeme vytáhnout z trouby.

A jaká je moje oblíbená kombinace, To je těžké, je jich toli! Ale miluju kombinaci pravého mandlového marcipánu a kávy, dál je úžasný višňový džem s těstem ovoněným levandulí, čokoládové se sušenými švestkami macerovanými v bílém rumu ... hmm a takhle bych mohla pokračovat do nekonečna.... prostě příchutí je fakt spousta. Záleží jen na vás!


Tipy a triky: pokud chcete ušetřit na vejcích, rozmačkejte do těsta zralý banán, platí úměra jeden banán= jedno vejce, ale když dáte banánů víc, ničemu to vadit nebude.

Bezlepkový muffin upečete jednoduše, prostě nahradíte mouku v poměru 1:1 moukou rýžovou a polohrubou kukuřičnou. Ale v případě bezlepkového pečení je dobré nahradit část mouky mletými ořechy, jemně strouhaným kokosem nebo mákem. Těsto pak není suché, což s bezlepkovými moukami často bývá. Já většinou dávám 100 g mletých mandlí/ořechů/kokosu/máku, 100 g polohrubé kukuřičné a 100 g rýžové.

Tak ať se vám povedou a dejte mi vědět, jaká kombinace Vám nejvíc chutná!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | 28. února 2014 v 22:34 | Reagovat

Omlouvám se, ale uhodilo mě to do očí.. Nemoc se jmenuje celiakie, také se používá hovorově termín celiaki. Člověk, který tuto nemoc má, je celiatik. Komentář může autorka smáznout ihned - nebudu to nijak rozporovat.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 1. března 2014 v 7:38 | Reagovat

Eva: Bohužel Vám musím oponovat, stručné shrnutí správného výrazu je zde: http://www.celiak.cz/diskuze/ruzne/229

3 Vilemína Vilemína | 3. března 2014 v 22:13 | Reagovat

"Mufky" jsou rychlé a na svačiny ideální, taky mám osvědčenou sadu receptů, ale příchutě pro děti spíš klasické - vyžadují hlavně čokoládu. Nu, budu muset zkusit i něco modernějšího :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 4. března 2014 v 12:36 | Reagovat

Vilemína: Jojo, slané i sladké muffinky jsou hrozně vděčné, já je mám taky moc ráda (v bezlepkové alternativě).
A jinak souhlasím, děti jsou spíše na klasické příchuti, to potvrzuji, i když ti mí Příšeráci si rádi pochutnávají i na těch méně obvyklých.

5 Mařenka Mařenka | 10. března 2014 v 10:48 | Reagovat

Milá paní jste úžasně nápaditá. Zkouším se po vás opičit a zatím mně to vychází  jako velké dobrotky. Zdravím Mařenka

6 Madla Madla | E-mail | Web | 10. března 2014 v 19:52 | Reagovat

Mařenka: Děkuju moc za takovou chválu a jsem ohromně ráda, že se vám se mnou daří dobře vařit a péct, to je pro mě poklona největší! A úplně jsem si vzpomněla, jak mi jediná moje babička (taky Mařenka) říkala ... Mařenko :-)

7 Jitkka Peričáková Jitkka Peričáková | E-mail | 12. dubna 2014 v 9:04 | Reagovat

Dobrý den! Začetla jsem se do Vašich článků a receptů a ju tvořit. Máe rádi muffiny, tak tím asi začnu. Můžete sem prosím hodit receptík na ty slané? Děkuju moc a pěkný víkend. Jitka

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 18:47 | Reagovat

Jitkka Peričáková: Moc se omlouvám za pozdní komentář, jsem moc ráda, že jste se rozhodla pustit do muffinů, u nás jsou taky hodně oblíbené. Tak doufám, že chutnaly! A slané muffiny přidám co nejdříve, slibuju!

9 Effinka Effinka | 26. února 2017 v 14:41 | Reagovat

Náhodou jsem narazila na tento recept, když jsem hledala jednoduché kefírové těsto. Tohle je super rychlé, děkuji za ně, muffinky už se pečou, tak snad budou také tak dobré. Já mám nejradši s borůvkami a strouhanou hořkou čokoládou. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama