Křupavá křidélka se zázvorem, česnekem a pomerančovou šťávou

26. března 2014 v 9:45 | Madla |  Maso hraje prim
Už dlouho tu nebylo maso, uznávám. Jasně, je sice postní doba, ze všech koutů a stránek časopisů na nás útočí, jak bychom měli detoxikovat organismus... Jenže mě je prostě zima. A když nosím zimní bundu (a kolikrát mám nutkání si vzít i rukavice), to fakt nemám na zelené lupení, ovocné koktejly apodobné detoxikační výmysly vůbec žádnou chuť. Jasně, necpu se od rána do večera bůčkem a pečeným kolenem, ale když prší, je vlezlá ufoukaná zima, upeču si nějakou dobrotu nebo naložím kuřecí křidýlka do marinády. Lehce pálivé, jemně sladké, strašně dobré. A pokud se náhodou udělá hezky a já se přistihnu, že fakt křoupu saláty, nevadí, maso v marinádě vydrží klidně i tři dny. Tady platí, že čím delší, tím lepší... :-)

Zrovna včera večer jsem je upekla. Manžel přijel pozdě večer domů a tak jsem si řekla, že ho překvapím dobrotou. No, sice překvapil on mě, protože se cestou domů stavili s kolegy v KFC, takže hlad neměl, ale já si voňavá a lehce pikatnní křidélka dopřála. Sice jen dva kousky, ale už se těším dneska na oběd. S kopou salátu a sluníčkem svítícím do zad to bude ta největší dobrota. A vy ostatní si ke křidýlkům dejte třeba dobrý chleba.


Tak, už druhý odstavec, je načase to utnout a konečně vám napsat recept na marinádu, ať na sebe nakonec neprásknu úplně všechno ...

Takže si nachystejte:

1 kg kuřecích křidélek

na marinádu:

1 pořádnou lžíci medu
2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce sojové omáčky (nejlepší je Kikkoman)
asi 3 cm kousek zázvoru
2 stroužky česneku, rozmačkané
hrubozrnnou sůl

Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, česnek oloupejte a utřete najemno. Všechny ingredience na marinádu smíchejte, přidejte i zázvor a česnek.

Kuřecí křidýlka omyjte pod tekoucí vodou, osušte, a odřízněte poslední v posledním kloubu (nevím, jak to popsat, prostě odfikněte ten konečný kostěný pahýlek). Zalijte marinádou, z obou stran jemně posypte hrubozrnnou solí a dejte do chladu odležet. Stačí i pár hodin, ale čím déle, tím lépe...

A pak? Jednoduše pečte půl hodinky na 200°C a na posledních deset minut třeba zapněte gril, pokud ho v troubě máte.


A podávejte s pořádnou porcí salátu, chlebem nebo vařeným bramborem. A nebo místo křidýlek naložte třeba vepřová žebra...


V podstatě do téhle marinády můžete naložit libovlný kus masa. Tak dobou chuť a užívejte pomíjivého jara!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vanda Vanda | Web | 1. května 2014 v 8:09 | Reagovat

Teda, já se přiznám, že teď nestíhám tak sledovat své oblíbené blogy jako dřív. Ale tohleto maso v marinádě mě rozhodně nachlo a bude. Bude!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 1. května 2014 v 20:00 | Reagovat

Vanda: Jé, tak to jsem ráda!Mě zase nadchly tvé parmezánové kuličky, jen co se ochladí, vrhnu se na ně! Pak dej vědět, jak chutnalo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama