Tvarohové gnocchi s parmezánem- bezlepkové i s lepkem

20. března 2014 v 19:50 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Tak po dlouhé době se Madla vrací na místo činu. Ne, nepropadla jsem se sedm sáhů do železné země, ani mě neodnesl vítr do země plné sýrů a čokolády (což by mi nevadilo :-))
Jen jsem si na prodloužený víkend odskočila na dámskou jízdu do Českých Budějovic (a potvrdila si, že Cimrman měl opět pravdu: "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý..."). Byla to paráda, v podstatě jsme do mrtě prokecaly tři dny (z toho dva v podstatě strávené v autobuse a ve vlaku).

A můj drahý pro mě s dětmi přijel až do Brna, kde jsem si dala výborná líčka na červeném víně. A neustále jsem pronásledovala mladší dítko, kterému se tak líbily záchody v restauraci, že dostat ho od nich byl úkol tařka nemožný. Děti se předváděly před svou drahou matinkou, kterou dva a půl dne neviděly a já měla chvílemi pocit, že ty dvě bytůstky někdo proměnil ve zbraně hromadného ničení.

No a teď, kdy už se děti aklimatizovaly na normální rodinný chod a těšili jsme se, že si užijeme dopoledne plné her a tancování, malování po obličeji při jarním maškarním v Ježečkovi, tak chudáka Kubíka začalo trápit ouško. A to je pak peklo. Dítko neustále plačící, bolestí nespící, vyžadující neustálé nošení. A tak nosím, utírám nudle u nosu, kapu kapky do všech možných i nemožných tělních otvorů, zase chovám, nahřívám gelový polštářek, zase chovám, upravuju čepici malému tankistovi... a zase chovám.


Ale teplo díky bohu pomáhá, tak snad bude brzy líp, protože v takovém krásném počasí být zavřená s jedním nemocným dítkem a druhým, který má energie za celou Klapzubovu jedenáctku, je fakt nápor. A nejen na nervy, ale i na čas. A tak momentálně volím jídla velmi rychlá, ale přesto chutná. Včera byly špagety se sušenými rajčaty, sýrem Grana Panado a olivami. A dnes to budou mé oblíbené tvarohové gnocchi. Recept jsem si vypůjčila od Pavly z Drobečků, je úžasně jednoduchý, gnocchi jsou lehounké, jemné, nadýchané, rychle hotové, rychle snědené...

Jen jsem Pavli vyměnila ricottu za pro mě dostupnější tvrdý tvaroh (samozřejmě ten od Osičků, který jiný!) a recept jsem jinak ponechala bez dalších úprav.


Na čtyři porce si nachystejte:

250 g tvrdého tvarohu
1 vejce od šťastných slepiček
50 g parmezánu/Grana Panado/Gran Moravie
4 polévkové lžíce (s kopečkem) hladké mouky/celiaci použijí mouku rýžovou nebo hladkou kukuřičnou
dvě špetky soli

Nemůže to být už jednodušší. Všechno jednoduše rukam uhňácáte v jednolitou hroudu, z horudy vyválíte hada a z hada ukrajujete kousky, které které zvrásníte po obou stranách vidličkou.

PS pro celiaky/ceilačky: rýžovou mouku používám i proto, že méně saje tuk. Jinak samozřejmě bezlepkové těsto se bude trošku více patlat, takže doporučuju nedělat hady, ale rovnou z hroudy těsta odkrajovat třeba lžičkou kousky, v dlani z nich udělat kuličku a tu pak jednoduše zploštit vidličkou.

A máte dvě možnosti - buď nočky uvařte v osolené vroucí vodě, á nébo, což je moje nejoblíbenější - je osmažte do světlehněda na pěkné porci másla. Pak jsou krásně křupavé na povrchu, voňavé po másle, uvnitř krásně měkké a s jemnou chutí parmezánu. Sýr je v chuti docela dominantní, takže doporučuju jeho chuť už moc nepřebíjet, já nočky nejradši servíruji jen jednoduše s čerstvými posekanými bylinkami (nebo s mými oblíbenými sušenými rajčaty) a jemně zastrouhnuté další porcí sýra.


Tak dobrou chuť a nenechte si vzít náladu rozamry jarního počasí!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J. J. | 21. března 2014 v 8:16 | Reagovat

Kde v Brně se podávají ta úžasná líčka?

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. března 2014 v 17:20 | Reagovat

J.: V restauraci Padowetz, naproti Hlavnímu nádraží. Dřív to byla hrozná knajpa, ale teď to zrekonstruovali a výborně tam vaří.

3 Vali&Cami Vali&Cami | Web | 22. března 2014 v 10:05 | Reagovat

Ahojky krasny blog a clanek taky chteli bychom te pozvat na nas blog http://prettycute1.blogspot.cz/
urcite prijd a napis treba komentiiik

Vali&Cami

4 Tricia Tricia | 23. března 2014 v 7:45 | Reagovat

Ty nočky musí chutnat skvěle. Miluji parmezán. :) Myslím, že je vyzkouším až ho koupím.

Jinak přeji ať se dítko brzy uzdraví!

5 pavla pavla | Web | 23. března 2014 v 14:14 | Reagovat

Moc děkuji za odkaz! Když jsem viděla nadpis tvého článku tak jsem si říkala, že to zní podobně jako ty moje ricottové noky :-) . A ony fakt jo! A ten trik s osmažením na másle musím vyzkoušet!

6 stella stella | Web | 23. března 2014 v 14:57 | Reagovat

http://hardgold.cz/  magazín o zdraví, cvičení, zdravém stravování, fitness a sportu - jak zhubnout jak nabrat svaly jak nabrat svalovou hmotu

7 Madla Madla | E-mail | Web | 24. března 2014 v 10:19 | Reagovat

Tricia: Zdravím další milovnici parmezánu. Nočky jsou udělat i s jiným sýrem parmezánového typu, třeba Gran aPanado nebo Gran Moravia. Já v týdnu plánuji otestovat verzi s čedarem :-)
Jinak děkuji za přání, dítko je už bohudík zdravé.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 24. března 2014 v 10:20 | Reagovat

pavla: No nemáš vůbec zač, Pavli! Ty mě nepřestáváš inspirovat. Kdybych měla vyzkoušet všechno, co mě u tebe na blogu nadchne, mohla bych zalézt do kuchyně a jen vařit a péct... a už nikdy bych nevylezla na čerstvý vzduch :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama