Duben 2014

Kyklopovy muffiny a pavoučí cheesecake

29. dubna 2014 v 20:30 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Před pár hodinami jsem se s dětmi vrátila z letošních čarodějnic, pořádaných mateřskou školkou Haškova. Loni si starší dítko akci moc neužívalo, chtělo sbírat brouky a akci jsem si užívala jenom já. Letos to už konečně bylo perfektní a já měla co dělat, abych do šesti hodin odlifrovala oba malé raubíře z místa konání. Vytancovala jsem se a vyblbla i já, Toník řádil jako Černá ruka a Kuba pařil o sto šest. Já byla čarodějnice (i s chlupatým pavoukem na rameni), Toníček byl pořádná příšera a Kuba se po malém přemlouvání nechal alespoň navléknout do pirátského.


A já se den předem činila i v kuchyni při výrobě strašidelných muffinů


a pavoučího cheesecaku.


Byla to sranda, hlavně výroba piškotových očních bulev a modelování pavouků z marcipánu.




Místy to v kuchyni vypadalo jako na nějaké hodně drsné oční klinice ...


Takže pokud chcete na nastávající čarodějnice upéct (nejen) dětem něco dobrého a děsivého, nechte se inspirovat.


Já použila svůj základní a ověřený recept na muffiny, jen jsem do těsta ještě přidala rozpuštěnou čokoládu a sušené brusinky. A ty světlé jsou také se sušenými brusinkami, ale i s brusinkami neslazenými drcenými.
A jak na oko? Jednoduše! Prostě vemte dětský piškot, jeho vypouklou stranu namočte do rzpuštěné bílé čokolády (ani nemusí být kvalitní, taky kupodivu děsivě a realisticky vypadá, když pak čokoláda trošku rozpraská). Poté přilepte zelenou či modrou lentilku a nechte zaschnout. A po zaschnutí si jen namočte konec špejle do černé gelové barvy a vyznačte zorničku.


Poté přilepte k muffinu buď nějakou pevnější červenou marmeládou (já použila domácí rybízovou s karamelem), nebo rozpusťte tabulku horké čokolády a přidejte dvě lžíce třeba višňové marmelády.


Na cheesecake jsem zase použila svůj oblíbený jogurtový cheesecake od Pavly (tisíceré díky, Pavli!), krém jsem rozdělila na dvě poloviny, jednu z nich obarvila třemi lžícemi kakaa a pomocí velké polévkové lžíce jsem vrstvila. Vždy lžíce tmavého krému, na ni lžíce světlého krému a tak dál. A pak jen jemně pomocí špejle vyrobit pavučinu. A dodělat pavouky. Ještě teď z nich mám černé ruce :-)


Tak co, dali byste si, nebo máte záchvat agorafobie?

Bramborové muffiny se slaninou a uzeným sýrem

23. dubna 2014 v 16:02 | Madla |  Slané potěšení
aneb jsem sice brzda, ale snad se to časem vylepší. Po dortovém šílenství z minulého týdne jsem se nějak dostala do útlumu. Jak jinak si lze vysvětlit, že jsme se na Velikonoce obešli bez beránka (chtěla jsem udělat kynutého, ale nakonec místo něj vznikly mléčné rohlíčky


a jablečné šneky se skořicí),


že jsem velikonoční cake pops zdobila až dvě hodiny po tom, co mě mí tři šmekustranti omladili...

A o tom, jak jsem ostrouhanými voskovami zdobila uvařená vajíčka až půl hodiny poté, co od nás odešli první tři (a poslední) koledníci... No, ještě štěstí, že jsem večer před Velikonočním pondělí u Jamese Bonda slepovala alespoň linecká vajíčka (domácí rybízovou marmeládou s karamelem) a čokoládové perníčky (některé jsem slepila povidly a některé jen opatlala čokoládou a posypala cukrovým zdobením).


Takže i na tom velikončním stole nakonec něco bylo, ale příště se budu muset snažit víc.

Každopádně děti si z koledování přinesly dobrot, že je budou moct mlsat až do dalších Velikonoc, já si upekla úžasný makovo-ořechový dortík s kávou, a protože jsem na něj sama, vydrží mi fakt na dlouho.


A tak díky hromadě perníčků, lineckého, dortu a taky muffinům (ano, pořád peču pro pekařství paní Rybové) vypadají schody na půdu jako v nějaké hodně retro cukrárně. A chce to změnu. Slanou. A jednoduchou. Která se dá brát na procházky ven. Tentokrát s lepkem, ale příště bude bezlepková transformace tohoto blbuvzdorného receptu, ju, chcete? Kdo chce, ať se přihlásí!

Takže konec řečí, jde se na recept, který jsem převzala z kuchařky Deník Dity P. Jakože teda slečnu/paní Pecháčkovou moc nemusím, tak recepty v kuchařce jsou hodně fajn.


100 g slaniny na kostičky
550 g brambor
225 g hladké mouky
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
120 g nahrubo nastrouhaného uzeného sýra
1 vrchovatá lžíce sušené majoránky
1 lžička kmínu
2 vejce
80 ml slunečnicového oleje
100 ml mléka
lžička soli

Já si všechno jako obvykle zjednodušila. Slaninu neopékám, nahrubo si nastrouhám brambory, které hned p nastrouhání smíchám s moukou, prdopečem, kmínem, majoránkou a solí. Přimíchám olej, mléko a vajíčka a nakonec nakrájenou slaninu a 80 g uzeného sýra.Těsto naliju do formy na muffiny, zasypu zbývajícím sýrem a peču v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut.



Tak co si upečeme příště?

Mrkvový beránek

19. dubna 2014 v 21:22 | Madla |  Sladké vábničky
Asi jsem se tajně zařadil do nějaké dortové sekty, protože jinak si nedovedu představit, že jsem v týdnu kažý den pekla dort. Ale nějak to a mě dolehlo. Včera jsem se totiž pustila do odvážné akce duhový dort, dnes jsem ho dozdobil domácími perníkovo-karamelovými cake pops a teĎ celý včer trnu, jestli se vůbec líbil a jestli chutnal. Byl totiž na objednávku.
A tak tu sedím, utahaná jak kotě a mám chuŤ J9T SPát pomalu dřív než děti.

Měla jsem v plánu upéct velikonoční dortík. Nějaký dobrý, bezlepkový, něco dekadentního, s pořádnou vrstvou krému. Ale všechno mě bolí a počasí mi zřemě ufouklo poslední kousky energie a tak vám nabídnu alespoň recept na vynikajícího mrkvového beránka. Pekla jsem ho poprvé předdvěma roky a byla jsem nadšená, takže bude i letos (no co, to přece nevadí, že jsme už jednoho beránka snědli ... teda děti s manželem...)

Je krásně oražový, pěkně mokrý a hutný a v podsttě jeděsně zdravej, když je v něm tolik mrkve. No, snad ho jetě do pondělka ještě stihnu. Ale vy ho určitě vyzkoušejte, nebo mi alespoň napište, jaký je ten váš oblíbený. Já ty své berany toiž ráda střídám, přece nebudu péct rok co rok toho stejného!


Nelekejte se prosím dva roky staré fotky beránka utopného v arádě zajíců, bu´dte odvážní, vyhrňte si rukávy a pusťte se do strouhání mkve. Budete jí potřebovat:

350 g jemně nastrouhané mrkve
250 g polohrubé mouky
100 g jemně mleté špaldové mouky
1 prdopeč
1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru
180 g cukru krystal
2 vejce
150 ml smetany ke šlehání (nevyšlehané)
150 ml mléka
4 lžíce rozpuštěného másla

Smícháme všechny suché přísady, poté do nich zamícháme ty mokré a přidáme najemno nastrouahnou mrkev. Promícháme, vlijeme do dobře máslem vymazané a dětskou krupičkou vysypané formy na beránka a pečeme zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.


Beránka stačí jen pocukrovat.

Tak co, troufnete si na carrot cake v rouše beránčím?

A já vám můžu na závěr tohoto v podstatě děsně zdravého receptu sdělit, že všechno dobře dopadlo (a nespadlo na mě letadlo), dvojčokoládový cheesecake i duhový dort všem moc chutnaly a mě tak spadl neuvěřitelný kámen ze srdce a můžu už jít klidně spát...

A minimálně do zítřka nechci žádné dorty ani vidět!

Jablkové muffiny s mandarinkovou polevou a velikonočním dekorem

16. dubna 2014 v 20:04 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Tak co budte péct sladkého na Velikonoce? Já se letos na veliknoční pečení vrhla z gruntu. Upekla jsem mini mazance s mandlemi a brusinkami, linecká vajíčka čekají na potření rybízovou marmeláou s karamelem a kakaové perníčky budeme barvit cukrovými polevami a zdobením zítra s mými hyperaktivními drobečky. Taky jsem už stihla upéct tři beránky- jednoho na doma, kakaového se sněhovými pusinkami do našeho mateřského centra na dopolední velikonoční tvoření a jabkového s perníkem a bruisnkami do Toníčkovi školky.


A v plánu je ještě velikonoční dort a určitě taky udělám tyhle krásně vláčné jablkové muffiny, které zmizely rychlostí blesku. Holt u nás doma nemá an chudinka trouba skoro nikdy dovolenou.
Takže dá si někdo krásně vláčný jalbečný muffin?


Tak ady je recept, který ystačí asi na 20 kousků:

300 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
1 prdopeč
300 ml kefíru
2 šťastná vejce
100 g rozpuštěného (ne horkého) másla
4 velkájablka, nahrubo nastrouhaná
lžička skořice (vrchovatá)

Jednodušší to být nemůže. Smícháme všechny suché ingredence, přilejeme ty tekuté a promícháme. Nahrubo si nastrouhme jablka a přimícháme je do těsta. A nalijeme do muffinových formiček, do bábovky, dortov formy, jak je libo.
V případě muffinů pečeme cca 25 minut při teplotě 180 °C. Zkoušíme špejlí.


Necháme ty krasavce trošku vychladnout, pak je vykopíme a nechám zcela vychladnout. A jdemesi umíchat jednoduchou, ale šmrncovní mandarinkovou polevu.

Na tu potřebujeme:

3 lžíce manarikové šťávy (zruba z 1/2 mandarinky)
6 lžic práškového cukru

Do mandarinkové šťávy postupně přisypáváme práškový sukr a umíháme hladkou mírně tekutou poevu, kterou pak nanášíme na muffiny. A přilepíme lentilky a cukrové slepičky.

Tak co, dáte si?

Příjemné a pohodové jarní prázdniny vám přeje Madla.