Jablkové muffiny s mandarinkovou polevou a velikonočním dekorem

16. dubna 2014 v 20:04 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Tak co budte péct sladkého na Velikonoce? Já se letos na veliknoční pečení vrhla z gruntu. Upekla jsem mini mazance s mandlemi a brusinkami, linecká vajíčka čekají na potření rybízovou marmeláou s karamelem a kakaové perníčky budeme barvit cukrovými polevami a zdobením zítra s mými hyperaktivními drobečky. Taky jsem už stihla upéct tři beránky- jednoho na doma, kakaového se sněhovými pusinkami do našeho mateřského centra na dopolední velikonoční tvoření a jabkového s perníkem a bruisnkami do Toníčkovi školky.


A v plánu je ještě velikonoční dort a určitě taky udělám tyhle krásně vláčné jablkové muffiny, které zmizely rychlostí blesku. Holt u nás doma nemá an chudinka trouba skoro nikdy dovolenou.
Takže dá si někdo krásně vláčný jalbečný muffin?


Tak ady je recept, který ystačí asi na 20 kousků:

300 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
1 prdopeč
300 ml kefíru
2 šťastná vejce
100 g rozpuštěného (ne horkého) másla
4 velkájablka, nahrubo nastrouhaná
lžička skořice (vrchovatá)

Jednodušší to být nemůže. Smícháme všechny suché ingredence, přilejeme ty tekuté a promícháme. Nahrubo si nastrouhme jablka a přimícháme je do těsta. A nalijeme do muffinových formiček, do bábovky, dortov formy, jak je libo.
V případě muffinů pečeme cca 25 minut při teplotě 180 °C. Zkoušíme špejlí.


Necháme ty krasavce trošku vychladnout, pak je vykopíme a nechám zcela vychladnout. A jdemesi umíchat jednoduchou, ale šmrncovní mandarinkovou polevu.

Na tu potřebujeme:

3 lžíce manarikové šťávy (zruba z 1/2 mandarinky)
6 lžic práškového cukru

Do mandarinkové šťávy postupně přisypáváme práškový sukr a umíháme hladkou mírně tekutou poevu, kterou pak nanášíme na muffiny. A přilepíme lentilky a cukrové slepičky.

Tak co, dáte si?

Příjemné a pohodové jarní prázdniny vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andy Andy | E-mail | 17. dubna 2014 v 7:54 | Reagovat

Dobrý den Madlo,můžete mi, prosím, poradit, co mám dělat, aby mi kvásek neoctovatěl? Vždy když ho mám pár dnů v lednici, tak se mi nahoře vysráží hnědá tekutina a kvásek voní jinak - octovatě. Normálně funguje, když ho zamíchám a použiju, ale pravděpodobně by to takto nemělo být? Kvásek mám v lednici, tak co 3 dny, pokud nepeču, ho vytáhnu, přikrmím 30 g žitné hl. mouky a 50 ml vlažné vody a nechám ho 6-12 hod. prokvasit. Poté dám do zpět do lednice. Děkuji za radu. Andy

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 17. dubna 2014 v 10:39 | Reagovat

My se chystáme na míša řezy a nějakou bábovku, ale variace toho druhého do formiček pro estetičnost by vlastně taky šla.
Andy - ten kvásek má mírně kyselejší vůni nebo zavání acetonem? V tom prvním případě je to vlastně normální, prostě to žije.

3 Andy Andy | 18. dubna 2014 v 13:37 | Reagovat

[2]:Spíš bych řekla, že má kyselejší vůni, aceton asi necítím. Dnes z něj peču podmáslový chléb, krásně kyne, takže fungovat funguje, ale na vysrážená hnědá voda mi prostě vadí :-)  :-(

4 Madla Madla | E-mail | Web | 19. dubna 2014 v 19:38 | Reagovat

And: Moc se omlouvám za pozdní odpověď. Podle vašeho popisu to vypadá na hadový kvásek, ale to není velký problém. Prostě stačí ho po vyndání z lednice víc dokrmit moukou (a nemusíte a i přidávat vodu), zamíchat a je to. Taky se mi to stávalo, že se mi oddělovala voda od kvásku, až jsem přišla na o, že takhle pracující kvásek potřebuje víc mouky a míň vody. Tak ať se vám dobře kváskově peče!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama