Mrkvový beránek

19. dubna 2014 v 21:22 | Madla |  Sladké vábničky
Asi jsem se tajně zařadil do nějaké dortové sekty, protože jinak si nedovedu představit, že jsem v týdnu kažý den pekla dort. Ale nějak to a mě dolehlo. Včera jsem se totiž pustila do odvážné akce duhový dort, dnes jsem ho dozdobil domácími perníkovo-karamelovými cake pops a teĎ celý včer trnu, jestli se vůbec líbil a jestli chutnal. Byl totiž na objednávku.
A tak tu sedím, utahaná jak kotě a mám chuŤ J9T SPát pomalu dřív než děti.

Měla jsem v plánu upéct velikonoční dortík. Nějaký dobrý, bezlepkový, něco dekadentního, s pořádnou vrstvou krému. Ale všechno mě bolí a počasí mi zřemě ufouklo poslední kousky energie a tak vám nabídnu alespoň recept na vynikajícího mrkvového beránka. Pekla jsem ho poprvé předdvěma roky a byla jsem nadšená, takže bude i letos (no co, to přece nevadí, že jsme už jednoho beránka snědli ... teda děti s manželem...)

Je krásně oražový, pěkně mokrý a hutný a v podsttě jeděsně zdravej, když je v něm tolik mrkve. No, snad ho jetě do pondělka ještě stihnu. Ale vy ho určitě vyzkoušejte, nebo mi alespoň napište, jaký je ten váš oblíbený. Já ty své berany toiž ráda střídám, přece nebudu péct rok co rok toho stejného!


Nelekejte se prosím dva roky staré fotky beránka utopného v arádě zajíců, bu´dte odvážní, vyhrňte si rukávy a pusťte se do strouhání mkve. Budete jí potřebovat:

350 g jemně nastrouhané mrkve
250 g polohrubé mouky
100 g jemně mleté špaldové mouky
1 prdopeč
1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru
180 g cukru krystal
2 vejce
150 ml smetany ke šlehání (nevyšlehané)
150 ml mléka
4 lžíce rozpuštěného másla

Smícháme všechny suché přísady, poté do nich zamícháme ty mokré a přidáme najemno nastrouahnou mrkev. Promícháme, vlijeme do dobře máslem vymazané a dětskou krupičkou vysypané formy na beránka a pečeme zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.


Beránka stačí jen pocukrovat.

Tak co, troufnete si na carrot cake v rouše beránčím?

A já vám můžu na závěr tohoto v podstatě děsně zdravého receptu sdělit, že všechno dobře dopadlo (a nespadlo na mě letadlo), dvojčokoládový cheesecake i duhový dort všem moc chutnaly a mě tak spadl neuvěřitelný kámen ze srdce a můžu už jít klidně spát...

A minimálně do zítřka nechci žádné dorty ani vidět!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 20. dubna 2014 v 22:58 | Reagovat

Krásně zdravý beránek! Já letos bezlepkově upravila naši klasiku a nebylo to špatné. Smekám před tím pekařským maratonem a přeji pohodové Velikonoce! :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 25. dubna 2014 v 17:05 | Reagovat

HaF: Hani, děkuju! Na tvém beránku bych si moc ráda pochutnala, budu si taky muset pořídit nějakou malou formu, ať mám taky svého sólo beránka :-)
Velikonoce jsme měli krásné, doufám, že i u vás byly pohodové!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama