Božská bábovka s rebarborou a ořechy

13. května 2014 v 10:49 | Madla |  Sladké vábničky
Ať zvedne ruku ten, kdo má rád bábovky! Myslím si, že bábovka a jablečný závin neboli štrúdl patří prostě k moučníkovým stálicím českých, moravských a slezských luhů a hájů. A tak se i já přidávám se svou špetkou do mlýna a do bábovkové všehochuti přináším osvědčený recept na netradičně pojatou dobrotu. Tuhle krsáku jsem jednu dobu (asi před čtyřmi roky) pekla pořád a pořád a pak jsem na ni chudnku neprávem úplně zapomněla. Pro zkoušení nových receptů bych vám zapomněla prozradit recept na vláčnou a voňavou bábovku plnou křupavých ořechů a šťavnaté rebarbory. Jsem ostuda, ale lepším se.

Sice už od své drahé švagrové žádnou rebarboru nedostávám (brek, brek, brek...) a v obchodě na ni narazit taky nemůžu (ani na chřest, no jsem z toho jelen), ale jak budu mít jednou štěstí, ukořistím ji a bábovku proženu i bezlepkovým testováním. Zatím vám bude muset stačit varianta s lepkem. Původní verze receptu byla v on-line verzi Apetitu. Hned po přečtení mi však bylo jasné, že takhle by to věru nefungovalo a tak jsem si recept poněkud radikálně upravila. A dobře jsem udělala - bábovka byla krásně nadýchaná, plná ořechů, které pečením hezky zkaramelizovaly a zesládly a tvořily dokonalé duo se šťavnatou nakyslou rebarborou.

A protože mám nejradši pečení jednoduché, tak na váhy v tomto receptu můžete zapomenout, vezměte si k ruce klasický hrnek čtvrtlitráček a s tím si bohatě vystačíte.

A co na ni budeme potřebovat?

2 hrnky hladké mouky (dávám půl na půl s celozrnnou pšeničnou jemně mletou)
3/4 hrnku cukru krystal
3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
2 vejce, rozšlehaná
1 a 1/2 hrnku mléka
4 lžíce olivového oleje
2 řapíky rebarbory, nakrájené na asi centimetrové kousky
hrst vlašských ořechů

A jak na to?

Takhle:

Nakrájenou rebarboru nasypte do misky azasypte trochou cukru a nechejte alespoň půl hodiny odstát. Ale v klidu si na rebarboru můžete zapomenout třeba přes noc.
Zbylý cukr smícháme s moukou a kypřícím práškem. Ve větší míse si rozšleháme vejce, přilijeme k nim šťávu, kterou pustila pocukrovaná rebarbora, mléko a olivový olej. Pokud nemáte olej olivový, s klidem v duši použijte třeba ten slunečnicový. Mně však bábovka mnohem více chutná s olejem olivovým, který jí dá další nenápadný chuťový rozměr. K "mokrým" ingrediencím přidáme ty suché a promícháme. Vmícháme rebarboru i s cukrem, přidáme ořechy a těsto nalijeme do bábovkové či jiné formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali strouahnkou. Pokud tedy nepoužijete formu silikonoovou jako já, tím vám všechna tato práce odpadne.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba hodinu, ke konci pečení kontrolujem vpichem špejle. Pokud po vpichu do nejvyššího místa bábovky vytáhneme špejli suchou, může náš voňavý moučník opustit rozpálený chřtán trouby a putovat k vychladnutí přímo na stůl.
Bábovku necháme čtvrt hodinky chladnout ve formě a potom ji opatrně vyklopíme.
Decentně ji poprášíme moučkovým cukrem
a můžeme krájet na jednotlivé porce přímo nabité chutnými kousky šťavnaté rebaarbory a křupavých oříšků.
Jak dokládají i jendnotlivé (čtyři roky staré) fotky na nestejnobarevných talířích, bábovka se u nás pekla velmi často, protože to spojení chutí je opravdu báječné.
A jestli si chcete ještě ozvláštnit, místo vlašáků přidejte do těsta celé mandle a přilijte dvě pěkně plné lžíce karamelového likéru Carolans. A chuťový zážitek na sebe opravdu nenechá dlouho čekat...

Máte rádi rebarboru? Ráčkujete (jako já) a tak se o ni stydíte požádat?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 18. května 2014 v 17:24 | Reagovat

Ech, nádhera, právě dnes jsem se chystal do rebarborového koláče, našel si tenhle recept, začal vše chystat a zjistil... že nemám cukr :-D Což je u rebarbory dost důležité, takže zítra, protože se mi do obchodu už nechce...

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. května 2014 v 19:35 | Reagovat

kdyzvarichlap: No, někteří foodblogeři pečou úplně bez cukru, ale tady by to asi nebylo ono :-) Doufám, že se bábovka vydařila a že chutnala...

3 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 22. května 2014 v 13:14 | Reagovat

Ještě jednou děkuju za recept :-) Upečeno (modifikace byla vlastně jen v tom, že jsem přidal skořici k rebarboře) a žena, která normální rebarborový koláč nemá ráda (moc kyselý) mi snědla rovnou půlku než jsem se k němu dostal :-D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 24. května 2014 v 11:03 | Reagovat

kdyzvarichlap: Jé, tak to jsem moc ráda, to je ta najvětší pochvala :-) Doufám, že chutnal nejen ženě :-)

5 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 24. května 2014 v 14:37 | Reagovat

Chutnal, samozřejmě, a také dítěti, které podobně jako žena na žmolenkový brblalo :-)
Jemný, s příjemným rebarborovým nádechem, příští týden repete, zvýším podíl zeleniny :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama