Krásně vláčné a měkké grahamové dalamánky

3. května 2014 v 21:53 | Madla |  Slané potěšení
aneb jak si Madla zase naběhla. To jednou takhle doma došlo pečivo, venku foukalo, že naše pískovišťová duna na dvorku pomalu ale jistě pokrývala celé přilehlé okolí a mě se fakt nechtělo vytrhovat vzpurné batoel, které bylo momentálně hodné a zabrané do hry, abych ho vláčela řvoucího na nákup. Tak jsem prošmejdilanaši zděděnou snad čtyřicet let starou jídlení lavici a našla v ní grahamovou mouku. To jsem ještě v předbezlepkových časech chtěla péct grahamový chleba. Jenže pak jsem na milou mouku nějak zapomněla a teď se mi ten panensky neporušený sáček doslova vysmíval!

I vzala jsem do ruky svou oblíbenou kuchařku chléb v halvní roli, prolistoval aupravila jsem si recept na chlebové dalamánky. Část mouky jsem nahradila zmíněnou grahamovou, místo mléka jsem dala podmáslí, olivový olej jsem nahradila místní slunečnicovým a vzniklo něco úžasného ... nadýchané, měkké, vpuse se rozplývající obláčky s celozrnnou chutí. To teda nejsou moje slova, protože já je jako bezlepkářka neochutnala, ale takhle je zhodnotila moje tchyně, která jen tak zbytečně něco nechválí.


Takže tady honem na FB slibovaný recept:

na asi 16 kusů budete potřebovat:

25 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru moučka
300 g hladké mouky
200 g grahamové mouky
1/2 lžičky soli
1 lžičku kmínu
250 ml kefíru/podmáslí/syrovátky
3 lžíce slunečnicového oleje

voda na potření

mák, kmín nebo hrubozrnnou sůl na posypání

Obě mouky si nasypeme do mísy, přidáme kmín a sůl a zamícháme. Přilijeme podmáslí´kefír/syrovátku, přidáme slunečnicový olej, rozdobené droždí a lžičku cukru. Pořádně prohněteme v hladké nelepivé těsto a dáme na hodinu kynout přikryté utěrkou či potravinářskou fólií na nějaké teplé místo.
Vykynuté těsto poté vyklopíme na lehounce pomoučený vál, utvoříme z něj šišku a ostrým nožem odrajujeme kusy těsta, které uprostřed nařízneme. Dáme na plech pokrytý pečicícm papírem, přikryjeme a necháme ještě kynout dvacet minut na teplém místě.

Troubu si předehřejeme na 220 °C a vložíme dovnitř plecháček s vodou. Nakynulé dalamánky potřeme vodou, posypeme solí, kmínm nebo mákem a dáme do hodně vyhřáté trouby. Pečeme čtvrt hodiny, poté tepltou snížíme na 180°C a dopkáme ještě čtvrt hodiny (podle velikosti dalamánků, já dělám větší).


A proč jsem si naběhla? Protože jsou tak dobré, že je teď musím péct pořád :-) Dokonce chutnají i mým rozmlsaným dětem, a to je co říci. Tak snad budou chutnat i vám!

A co se mi peče v troubě teď? Na balkoně se právě chladí čerstvě dopečený mrkvový dort a v troubě ještě peču "revoluční housky" - bez mouky, bez lepku, bez mléka.. a moc mi chutnají!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama