Makrela podle Zdeňka Pohlreicha

29. května 2014 v 19:59 | Madla |  Rybky nejen mořské
Jak asi pravidelní čtenáři mého blogu tuší, miluju ryby. Téměř jakékoli a v jakékoli pdobě. Tento fakt může doložit i můj drahý muž, protože v pondělí jsme měli k obědu marinovaného hejka s koprem (bílé víno, oliváč, sůl, pepř a spousta čerstvého kopru od mé tchyně), který si lebedil na celerovém pyré s červenou čočkou. A ve středu jsem zbytek hejka udělala pro změnu na květákovém pyré s majoránkovým máslem. Byla to lahoda. A ve středu mě můj drahý pozval na oběd a já neodolala a dal si opět ... tradadá ... překvapení ... rybu. A to steak z tuňáka s kapary a bílým vínem. Bylo to tak dobré, že se oblizuju ještě teď.
Ale existují i rybí výjimky, do pusy bych třeba nedala rybičky v aspiku a nemám ráda makrelu. Tu její tučnou (pa)chuť a nezaměnitelné makrelí aroma, ze kterého se mi obrací kufr. Máme to s manželem stejně. Podle nás léto oficálně nezačíná kalendářem, ani teplotními rekordy, ale "vůní" uzených makrel, které se s prvními opravdu teplými dny začnou linout z minimálně alespoň jedné maloměstské či vesnické hospody.

Ale, ale, ale a ještě další ale. Po shlédnutí jednoho starého dílu Ano, šéfe (fakt se mě neptejte který díl to byl, hlavu mám po pěti letech na mateřské prázdnou jako cedník), kdy šéf připravoval rolky z makrely, jsem si řekla, že musím makrele udělit šanci. A nelitovala jsem!


Jak je mým zvykem, recept jsem si upravila, ale až bude léto v plném proudu a budou se dát koupit voňavé čerstvé české papriky, zrealizuju jej přesně podle šéfa, takhle vám bude muset stačit moje mnohem jednodušší verze, které však na chuti nic neubírá.


pro čtyři osoby budete potřebovat:

2 makrely
1 středně velkou cibuli
dva stroužky česneku
čerstvý tymián
100 ml mandarinkové šťávy (mě to vyšlo na dvě a půl manďošky)
100 ml suchého bílého vína
oliváč
sůl
pepř


Makrely vykucháme a nafiletujeme (moje fakt neoblíbená práce, ale už se zlepšuju), zlehka je osolíme a opepříme a posypeme nadrobno nasekanými lístky tymiánu. Cibuli si oloupeme a nasekáme najemno (to mi jde kupodivu ještě hůř než filetování...). Do misky dáme vždy filátko, posypeme troškou cibule, zalijeme zlehka mandarinkovou šťávou a zastříkneme oliváčem. A tak pokračujeme až do vypotřebování ryb. Misku uzavřemem nebo zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna. Stačí jen na půl hodinky, ale klidně déle. Já nechala marinovat dvě hodiny a bylo to poznat. A nebojte, nemusíte se bát prapodivné kombinace markely a mandarinkové šťávy (šéf použil samozzřejmě šťávu pomerančovou).
Až přijde čas Č nebo čas O nebo V (nebo jak říkáte jídlu),tak sirozplate větší pánev, stříkněte do ní trochu oliváče, vložte filátka kůží napřed a tři minuty opékejte. Potom opatrně obraťte, zalijte zbylou marinádou, zastříkněte suchým bílým vínem a nechte na mírném plameni asi pět minut probublat. A je to :-)


Já podávala s jednoduchým hráškovým risottem s karotkou a byla to výbroná volba. Jaký vy máte vztah k markele? A půjdete do makrely na citrusech? Nebojte se, půjde to jako po makrele :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 30. května 2014 v 8:42 | Reagovat

Tady jen tak povzdechnu, ach kde ty skvělý makrely jsou. Od té doby, co známý jednou za rok na podzim je vozí vlastnoprutně nalovéné z Norska, nějak mám problém si je kupovat v obchodu. A čekám až mi povinným desátkem doplní mrazák :-D

2 Madla Madla | E-mail | Web | 2. června 2014 v 16:23 | Reagovat

kdyzvarichlap: Tak proti čerstvě naloveným norským makrelám bych tedy neměla vůbec nic, to musí být opravdová pochoutka!

3 Vilemína Vilemína | Web | 6. června 2014 v 14:08 | Reagovat

Souhlas, čerstvá ryba je o něčem jiném, snad proto je moc nedělám, zatímco v místě výskytu si je dám ráda a často.
Makrela mi sice nezavání, chce to hodně koření, cibule i česneku...s citrusy taky může být fajn, musím si zapamatovat!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 11. června 2014 v 13:22 | Reagovat

Vilemína: Tak tak, není nad čerstvou rybu!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama