Sázavská pekárna - pobočka Mohelnice

17. května 2014 v 20:59 | Madla |  Moje úlovky
...kde pořád ještě vítězí poctivost a řemeslný fortel. Už dlouho, předlouho jsem pro vás chtěla "zrecenzovat" výrobky z mohelnické pobočky pekárny Sázava, tak dlouho, až mi do života zasáhla revmatoidní artitida a poté i nutnost dodržování bezlepkové diety, abych zmíněnou Reu udržela v mezích a nemusela zobat pilule, které mi vůbec nedělaly dobře.

A teď, v situaci bezlepkáře, vám mám psát o křupavém a voňavém kváskovém chlebu s velkým podílem žitné mouky? O tom, jak nádherně voní, když ho manžel přiveze v papírovém pytlíku ještě teplý ze zmíněné pekárny? O tom, že tenhle chleba způsobil mou kváskovou mánii, protože poté, co manžel přestal jezdit do Mohelnice jsem se už nechtěla spokojit s normálními chleby, tak jsem si založila kvásek a začala jsem chlebovat, a tím začala jedna krásná etapa mého kuchyňského snažení, po které se mi teď po pravdě stýská.


tenhle chleba je pokaždé jiný, jinak rozpraskaný, ale vždy má hodně křupavou kůrku a vláčnou a jemně vlhkou střídku.


Na řezu má sice nepříliš atraktivní našedlou barvu, což je ovšem pozitivní zpráva, která svědčí o vyšším podílu žitné mouky a taky o tom, že těsto nebylo dobarvováno. Takže zapomeňte na pseudozdravé "tmavé" pečivo, dobarvované karamelem nebo melasou a zakousněte se do krajíce křupavého a jemně nakyslého kváskáče. Vaše chuťově buňky vás budou milovat a vaše tělo taky.


Nebo vám mám psát o nadýchaných a na povrchu nádherně křupavých rohlících, které nechutnaly jako náplň do žíněnek. Jo, byly do druhého dne sice tvrdé jako kámen, ale ta chuť! A já teda od rohlíku fakt neočekávám, že bude sice měkký, ale gumový ještě tři dny a pak mi radši hanbou zlepsniví. Tyhle dlouhé rohlíky ze Sázavské pekárny jsme vždycky zblajzli ještě týž den, takže ztvrdnout ani nemohly.


Nadýchaní krasavci



mají i variantu jemně sypanou solí.


A mohelnické loupáčky


a františky, tak voňavé, křupavé a vláčné, nadupané skořicí či mákem nebo ořechy ... hmm, vždycky jsem se musela ovládat, abych je dětem nesnědla.


A krásně poctivé zákusky, tak dobré jsem kupované prostě nikdy nejedla. Necítíte v nich žádné divné pachutě umělých rostlinných šlehaček, margarínů a podobných nesmyslů. Ať už to byly pařížské rohlíčky,


trubičky, všelijaké rolády


nebo sladké a přesto lehounké indiánky,


koňakové špičky, ze kterých vytéká opravdový vaječňák... hmm, to jsou zákusky, do kterých hned zaboříte nos a nedáte pokoj, dokud nezbyde pár posledních drobečků a které mlsně (a vůbec ne elagantně) slížete přímo z dlaně.


Je fajn vědět, že se ještě vyskytne pekárna, která peče poctivě a dobře.


A co vy, jaké máte zkušenosti se Sázavskou pekárnou?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | 18. května 2014 v 12:23 | Reagovat

Dobrý den, mohu se zeptat na něco jiného - píšete, že držíte bezlepkovou dietu kvůli revma, já mám také revmatoidní artr. a léčím se (naštěstí zatím úspěšně biolog. léčbou), ale nikdo mi neřekl, že bych neměla jíst lepek nebo jakým potravinám se vyhnout .. To by bylo pro mě neštěstí, já pečivo miluju. Děkuji  za radu. Pěknou neděli. Eva

2 Věra Věra | 19. května 2014 v 15:02 | Reagovat

Ano, ano, ano...se vším souhlasím a hlásím se mezi závisláky. V Olomouci se Sázavská pekárna otevřela letos 19. března a jinde jsem pečivo od té doby nekoupila. Nejvíce s mužem ujíždíme na 70% žitném podlouhlém chlebu. Kupuji ho pro nás dva téměř denně. A chutnají nám od nich i koláče, rohlíky... A pro snachu kupuji jejich světlý bezlepkový chléb a dle mého mínění je taky skvělý (vždy musím ochutnat i její bezlepkové pečivo).
Chválím váš blog, občas si sem chodím pro inspiraci :-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 19. května 2014 v 16:44 | Reagovat

Eva: Po pravdě, mě také nikdo nesdělil, že by lepek mohl být součástí mých problémů s klouby, ale dočetla jsem se, že nesnášenlivost lepku může mít za příčinu i vznik RA a tak mi to nedalo, vysadila jsem léky, (po nichž jsem měla velké zdravotní potíže) a najela jsem na bezlepkovou dietu. A po třech týdnech přísného dodržování bezlepkové diety se stal zázrak, klouby přestaly bolet, otékat, jsou jen po ránu malinko zatuhlé, ale to se vyřeší cvičením jógy (kterou cvičím každý den). Navíc jsem zhubla, cítím mnohem víc energie. Prostě člověk musí poslouchat své tělo, ale třeba každému bezlepková dieta na klouby nepomůže. Jinak s tím pečivem, moje nejoblíbenější jídlo byl do té doby chleba s máslem, ale holt zdraví je přednější.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 19. května 2014 v 16:45 | Reagovat

Věra: Jé, udělala jste mi neskutečnou radost tím, že v Olomouci je taky pobočka Sázavské pekárny a dokonce tam prodávají bezlepkové pečivo? To je super!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 19. května 2014 v 16:51 | Reagovat

Věra: A mohla bych Vás moc poprosit o adresu, kde mají prodejnu s bezlepkovým pečivem? Na netu jsem to nenašla, byla byste fakt zlatá!

6 Věra Věra | 19. května 2014 v 17:41 | Reagovat

[5]:: Přesná adresa je:
Pekařství a cukrářství Sázava, Olomouc, ul. 28.října 13.
Je to naproti vchodu do Galerie Moritz (bývalý Prior).
Ale z toho bezlepkového tam mají jen 2 - 3 druhy chleba, ostatní musím pro snachu péct sama :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 20. května 2014 v 19:34 | Reagovat

Věra: Moc Vám děkuju, až bude mít muž cestu do Olomouce, bude si muset udělat nucený výsadek :-)

8 HaF HaF | Web | 22. května 2014 v 10:49 | Reagovat

Tak to jsem taky moc vděčná za adresu olomoucké prodejny, občas do Olomouce jezdíme, tak mám další místo k prozkoumání. :-)
Milá Madlo, mě to pečivo taky moc chybí a přiznávám, že občas moc důsledná nejsem. Velmi se mi při bezlepkové dietě ulevilo a je i pravda, že když teď občas zhřeším třeba krajíčkem chleba či kouskem rohlíku, následky už nejsou tak katastrofální. Jelikož mám doma bezlepkovou dietu sama, tak to pečení trochu šidím, u vaření je to v pohodě, tam s vynecháním lepku nemám problém, ale péct pro jednoho se mi občas vůbec nechce. Pro ostaní členy rodiny bych to dělala automaticky, ale pro sebe mě to nějak nebaví. Škoda, že podobná pekárna není u nás v Prostějově. ;-)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 24. května 2014 v 11:02 | Reagovat

HaF: Já tenhle problém většinou řeším tím, že upeču jak sladké, tak slané muffiny a zbytek jich prostě zamrazím. Ale je pravda, že s bezlepkovým pečivem je to boj, to kupované je plné škrobů a éček a vůbec mi nechutná a péct samotné se mi příliš nechce, to radši rodině upeču něco dobrého s lepkem. Ale jinak se snažím držet, i když jsem odhalila, že prostě jednou za zhruba půl roku ujedu a krajíčku křupavého kváskového chleba s máslem a solí prostě neodolám. A pak si nadávám, protože jsem nafouklá jako vzducholoď, je mi blbě a bolí mě klouby. Teď si zkouším vypěstovat bezlepkový kvásek, tak jsem zvědavá, jestli se mi zadaří.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama