Červen 2014

Jahodová marmeláda s bílou čokoládou

30. června 2014 v 20:30 | Madla |  Zavařování
Já vím,já vím, že už je skoro po jahodách a já vám tady s křížkem po funuse budu podsouvat recept na tu nejlepší jahodovou marmošku na světě, ale přiznejme si, jahody ještě pořád jdou v pohodě sehnat, zatím to není žádné podpultové zboží a já teď v uplynulých pár týdnech dělala tolik džemů, marmelád, domácích sirupů a dortů, že bych si klidně mohla koupit akcie nějakého menšího cukrovaru a v pohodě bych jej udržela nad vodou. Takže pokud se najde trošku času, slibuju, že vás čeká jahodová smršť. Chcete ji, nebo ji mám odložit až na příští rok a byly byste radši zvědaví na novou rubriku vařící matky na mateřské, která by vám pěkně celý týden, den po dnu bonzovala to, co zrovna ta Madla dělá, čím krmí sebe a malá dráčata.


Tak, honem si nachystejte skleničky, víčka, jahody a kvalitní bílou čokoládu a jedeme z kopce!

Já použila:

kilo jahod (počítáno už ve stavu odšťopkovaném)
400 g cukru krystal
100 g bílé belgické čokolády
1 balíček Gelfixu 3:1

Jahody odšťopkujeme, dáme do hrnce, rozňahňáme mačkadlem na brambory. A dál postupujeme podle návodu na balíčku s želírovacím přípravkem. Takže dáme želírovací přípravek smíchaný s trochou cukru, přivedeme k varu, mícháme, mícháme, vsypeme zbytek cukru a mícháme, mícháme. A pak vsypeme 100 g pecek té nejjemnější bílé čokolády, jakou seženeme. Mícháme do rozpuštění a až dueme spokojeni s konzistencí marmošky kápnuté na talířku, napníme horkou marmošku/džem do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhrůu a necháme vychladnout.


Je fakt báječná a já se omlouvám, že disponuju jen fotkami tohoto pokladu zašroubeného ve skleničce, ale byla jsem ráda, že jsem se v té záplavě jahod a dětí neutopila.

Tak co, chete další recepty na zpracování jahod, nebo trošku bonzáckou rubriku o Madle?

Vanilkový dortík s jahodami a bílou čokoládou

18. června 2014 v 14:00 | Madla |  Dorty a muffiny piškotové
Kéž by jahodová sezóna nikdy neskončila. Uvařila jsem už tři dávky jahod (jeden jahodový džem s tymiáenm a liemtkou, druhý džem zase s vanilkou a třetí jahodová marmeláda byla s bílou čokoládou), stal ajsem se závsilá na jahdoové pěně (vytuněná o limetkovou kůru s šťávu je fakt super) a z nějakého divného důvodu mám v kuchyni další prázdný košík.

K čertu, proč musí mít jahody (a rajčata od manželova tatínka) tak strašně krátkou sezónu. Vždyť já se jich ani nestihnu přejíst! I moje děti jsou Jahoďáci po mě. Na chalupě u kamaráda zbagrovaly v průběhu půl hodinky snad kilo jahod, vypadalo to, jako by byly týden jen o tvrdé vodě a rozmočeném chlebu...


Pokud se taky nemůžete nabažit jahod, upečte si lehounký dort, který jahodami doslova září.


Piškotový korpus je naše rodinné dědictví, jiný už nepeču, je lehký, nadýchaný, vůbec ne suchý a drobivý a rozumí si s jakýmkoli krémem. Třeba s lehounkým tvarohovým s bílou blegickou čokoládou. Zapomeňte na Milky, Figaro a podobné obskurní značky, na internetu existuje nepřeberná spousta fakt dobrých e-shopů, kde se dá objednat velmi kvalitní čokoláda za dobré ceny. Třeba já před asi třemi měsíci objednávala kilo mléčné a bílé čokolády, mandlový marcipán a mandlovou moučku a co myslíte? Teď mi v sáčku s bílou čokoládou zbývají poslední asi čtyři bíločokoládové čočky a čočky z mléčné čokolády se už taky bezradně krčí u dna. Mě se dobře nakupuje u Monaco Int., ale fajn (i když trochu dražší) eje třeba e-shop Nougat.cz.

Takže dost reklamního okénka (neplaceného :-)) a jdeme na recept, ju?

Na korpus tak ideálně do dortové rozevírací formy a průměru 20 cm si nachystejte:

150 g cukru krystal
50 g vanilkového cukru (domácí, domácí, skandujeme domácí!!!)
4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky
100 ml mléka
špetka soli

Dejte si vyhřát troubu na 180 °C a vymažte si dortovou formu máslem a vysypte dětskou krupičkou nebo hrubou moukou. Oba cukry nasypte do mísy, vyklepněte k nim žloutky (a bílky dejte rovnou do nádoby na šlehání), přidejte olej a šlehejte do pěny. Potom zlehka vmíchejte část mouky, přilijte mléko, zamíchejte, nasypte většinu mouky, promíchejte. Se špetkou soli vyšlehejte orpavdu tuhý sníh, který poprašte zbytkem mouky a velmi opatrně zabalte do těsta. Vlijte do dortové formy a pečte zrhuba 40-50 minut, dokud povrch jemně nezhnědne a až bude vytáhnutá špejle opravdu suchá a bez jediného drobečku. Nechte vychladnout nejlépe do druhého dne a pak nadvakrát prokrojte.

A pak už jen umíchejte tvarohový krém z vaničky měkkého tučného tvarohu a 100 g rozpuštěné bílé čokolády, promažte jím korpusy, poklaďte jahodami a poslední patro dortu polijte bíločokoládovou polevou.
Na 100 g bílé čokolády dejte 2 lžíce zakysané smetany. A ozdobte jahodami.


Tak dobrou jahodovou chuť a užívejte jahod, dokud se dá!

Meduňková citronáda - rychlé letní osvěžení

11. června 2014 v 13:17 | Madla |  Pitíčka
Asi si říkáte, co s tou Madlou je. Čím dál větš prodlevy mezi články, nestíhám odepisovat ani na komentáře, no, stydím se, ale musím tento stav vysvětlit. Nestíhám totiž kvůli pečení. Muffiny v pekařství paní rybové měly totiž takový úspěch, že mě paní majitelka přemluvila k rozšíření nabídky a tak te´d peču, vařím a chladím, až se mi za patama práší.A tak, pokud budete mít někdy cestu do Uničova, zastavte se v úterý na muffiny, cake pops, sušenky nebo na čokoládovou pěnu či panna cottu. Každý týden jiná nabídka, třeba tento týden mohli uničovští ochutnat čokoládovou pěnu z mléčné čokolády s pikantním rybízem perníkové sušenky s rozinkami a slunečnicovými semínky (velké skoro jako kolo od vozu :-)), banánovo-kokosové muffiny s čokoládovou polevou nebo jablečné cake pops s citronovou polevou.

A aby toho nebylo málo, tak na čtvrtek vždy peču dort. A domácí müsli tyčinky. Takže se už vlastně ani nedivím, že články nepřidávám tak rychle, jak bych chtěla, i když materiálu ke zpracování je spousta.

Ale teď jeden superrychlý recept na meduňkovou citronádu, v podstatě takové nealkoholické meduňkové mojito. Osvěžující, aromatické a v noci budete spát jako stádo dudků, vedro nevedro :-)


Takže si nachystejte:

čerstvé lístky meduňky
limetky
třtinový cukr

hmoždíř

a vodu na dolití

a led :-)

Otrhané a opláchnuté meduňkové lístky dejte do hmož´díře, zalijte š´távou z limetky, dochuťte třtinovým cukrem a hmožděte, dokud se z meduňkových listů, limetkové šťávy a třtinového cukru nestane v podstatě něco jako sirup. Ochutnejte trošku a případně polaďte sladkost či kyselost. Přelijte do sklenice (puristi přes cedník, já ráda žvýkám to pomlácené listí, takže pro mě bez cedníku), doplňte vodou a přihoďte pár kostek ledu.


A pro jistotu jí udělejte celý džbán a stejně zmizí jako pára nad hrncem.

Čokoládové müsli s kokosem a třešněmi

5. června 2014 v 10:28 | Madla |  Ať to má smüsl
aneb silně návyková snídaně. Tohle müsli je moje nejoblíbenější, zaručeně vám zvedne náladu a díky spoustě čokolády se budete ráchat v příboji endorfinů, blahodárné tuky z kokosu vám zase zpevní nervovou soustavu a sladké sušené třešně? Ty jsou nejen tou pomyslnou třešničkou na dortu.

A já náladu zvednout potřebuju, protože naši dva blonďatí výtečníci se nějak nonverbálně dohodli, že spát v pokojíčku je děsná pruda a tak ten starší po půlnoci opouští svou postel a jde hodit šipku k nám. Tu se zavrtá tatínkovi do zad, nebo na oplátku začne funět do obličeje mě. A mladšímu Kubíčkovi jako by v kebuli sepnul alarm, zpravidla půl hodinky poté začne nelidsy řvát amusím ho odtransportovat k sobě. A asi pochopíte, že i když máme docela velkou postel, přeci jen tvrdě spící manžel a dvě děti, které se roztahují tak, že to popírá všechny fyzikální zákony, se s kvalitním spánkem neslučují. A tak, když mě nebaví snažit se vtěsnat na decimetr čtvereční plochy a být přitom rytmicky oplácávána Kubíkovíma tlapkama, opouštím své děti a chci si urvat alespoň dvě tři hodiny spánku v pokojíčku. A tam mě pak tvrdě spící najde o půl páté náš pětileťák, který mě ze spaní vytrhne větou: "A maminko, proč spíš v mojí posteli?" A dodá: "A Kuba řve..."

A kolotoč začíná na novo. A tak si ráno mixuju svůj ranní životabuči, k němu posnídám čerstvé mango (v Albertu ho dnes měli za 15 kaček, no nekupte to!) a jahody, co jsem dostala od babičky ze zahrádky.

A pak kolem sedmé je čas na druhou snídani a já strašně nerada snídám monotematicky. Jelikož jsem mlsná huba, neexistuje, že bych vždy disciplinovaně snídala müsli, třeba včera jsem snídala tortu Caprese (a k tomu řecký jogurt, aby se neřeklo), večer jsem si pak upekla bramborové muffiny se slaninou a Parenicou, abych měla co k snídani. Ale když si vyrobím pekáč tohohle müsli, zpravidla mu nedám pokoj, dokud není na dně krabice úplně vyluxováno. Ta kombinace je fakt hříšná. Neskonale.


Vyzkoušejte a uvidíte!

Jen malé upozornění pro striktní pojídače obilnin, kteří dbají na správný jídleníček v každém směru a místo másla spojují vločky banánem nebo jablečným pyré. Nepopírám, že to jsou taky fajn věci, ale pokud zažíváte denodenně výše popsanou realitu, tak je pro vás pár gramů másla a trocha medu v ranním müsli vyloženě utěšující a lékařsky doporučenou dobrotou.


Tak směle do toho a půl je hotovo!

Na 1/2 kg vloček (ovesných, pohankových, jáhlových) si nachystejte:
125 g másla
tři lžíce medu
hrst (klidně i víc) strouhaného kokosu
100 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
hrst (nebo radši dvě) sušených třešní

Rozpustím si máslo s medem. Já je rozpouštím v hrnečku v mikrovlnce, ale klidně to udělejte pěkně starosvětsky v rendlíku na plotýnce. Do velké zapékací mísy nasypu vločky, přeliju máslovo-medovou směsí, přisypu kokos a promíchám, aby se všechno pěkně obalilo. A na 180°C peču asi dvacet minut až půl hodinky, za občasného promíchání. Zezlátlé vločky vytáhnu z trouby a do ještě horkých nasypu vločky čokolády (použila jsem 71% hořkou belgickou čokoládu) a sušené třešně. Promícháme a sledujeme, jak rozpouštějící se čokoláda slastně halí vločky do černočerné sametové nádhery. Zase občas promícháme a necháme vychladnout.


Servírujeme s mlékem, nebo jogurtem, nebo jako posyp na zmrzlinu.


Tak a já už se těším, až bude v Uničově zase jarmark a jak si zase koupím za nekřesťanské peníze půl kila sušených třešní.

A fotku dodám večer, pokud teda totálně neodpadnu.