Čokoládové müsli s kokosem a třešněmi

5. června 2014 v 10:28 | Madla |  Ať to má smüsl
aneb silně návyková snídaně. Tohle müsli je moje nejoblíbenější, zaručeně vám zvedne náladu a díky spoustě čokolády se budete ráchat v příboji endorfinů, blahodárné tuky z kokosu vám zase zpevní nervovou soustavu a sladké sušené třešně? Ty jsou nejen tou pomyslnou třešničkou na dortu.

A já náladu zvednout potřebuju, protože naši dva blonďatí výtečníci se nějak nonverbálně dohodli, že spát v pokojíčku je děsná pruda a tak ten starší po půlnoci opouští svou postel a jde hodit šipku k nám. Tu se zavrtá tatínkovi do zad, nebo na oplátku začne funět do obličeje mě. A mladšímu Kubíčkovi jako by v kebuli sepnul alarm, zpravidla půl hodinky poté začne nelidsy řvát amusím ho odtransportovat k sobě. A asi pochopíte, že i když máme docela velkou postel, přeci jen tvrdě spící manžel a dvě děti, které se roztahují tak, že to popírá všechny fyzikální zákony, se s kvalitním spánkem neslučují. A tak, když mě nebaví snažit se vtěsnat na decimetr čtvereční plochy a být přitom rytmicky oplácávána Kubíkovíma tlapkama, opouštím své děti a chci si urvat alespoň dvě tři hodiny spánku v pokojíčku. A tam mě pak tvrdě spící najde o půl páté náš pětileťák, který mě ze spaní vytrhne větou: "A maminko, proč spíš v mojí posteli?" A dodá: "A Kuba řve..."

A kolotoč začíná na novo. A tak si ráno mixuju svůj ranní životabuči, k němu posnídám čerstvé mango (v Albertu ho dnes měli za 15 kaček, no nekupte to!) a jahody, co jsem dostala od babičky ze zahrádky.

A pak kolem sedmé je čas na druhou snídani a já strašně nerada snídám monotematicky. Jelikož jsem mlsná huba, neexistuje, že bych vždy disciplinovaně snídala müsli, třeba včera jsem snídala tortu Caprese (a k tomu řecký jogurt, aby se neřeklo), večer jsem si pak upekla bramborové muffiny se slaninou a Parenicou, abych měla co k snídani. Ale když si vyrobím pekáč tohohle müsli, zpravidla mu nedám pokoj, dokud není na dně krabice úplně vyluxováno. Ta kombinace je fakt hříšná. Neskonale.


Vyzkoušejte a uvidíte!

Jen malé upozornění pro striktní pojídače obilnin, kteří dbají na správný jídleníček v každém směru a místo másla spojují vločky banánem nebo jablečným pyré. Nepopírám, že to jsou taky fajn věci, ale pokud zažíváte denodenně výše popsanou realitu, tak je pro vás pár gramů másla a trocha medu v ranním müsli vyloženě utěšující a lékařsky doporučenou dobrotou.


Tak směle do toho a půl je hotovo!

Na 1/2 kg vloček (ovesných, pohankových, jáhlových) si nachystejte:
125 g másla
tři lžíce medu
hrst (klidně i víc) strouhaného kokosu
100 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
hrst (nebo radši dvě) sušených třešní

Rozpustím si máslo s medem. Já je rozpouštím v hrnečku v mikrovlnce, ale klidně to udělejte pěkně starosvětsky v rendlíku na plotýnce. Do velké zapékací mísy nasypu vločky, přeliju máslovo-medovou směsí, přisypu kokos a promíchám, aby se všechno pěkně obalilo. A na 180°C peču asi dvacet minut až půl hodinky, za občasného promíchání. Zezlátlé vločky vytáhnu z trouby a do ještě horkých nasypu vločky čokolády (použila jsem 71% hořkou belgickou čokoládu) a sušené třešně. Promícháme a sledujeme, jak rozpouštějící se čokoláda slastně halí vločky do černočerné sametové nádhery. Zase občas promícháme a necháme vychladnout.


Servírujeme s mlékem, nebo jogurtem, nebo jako posyp na zmrzlinu.


Tak a já už se těším, až bude v Uničově zase jarmark a jak si zase koupím za nekřesťanské peníze půl kila sušených třešní.

A fotku dodám večer, pokud teda totálně neodpadnu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sonia Sonia | 5. června 2014 v 18:25 | Reagovat

Mňam mám vše doma tak vyzkouším, těším se na foto :-)

2 Lenka Lenka | E-mail | 8. června 2014 v 17:21 | Reagovat

Ahoj Madlo, nepíšu k tématu článku, ale email jsem tu na Tebe nenašla a článek, ve kterém jsi psala, že dodáváš muffiny do pekárny a dorty do restaurace nemůžu dohledat. Mám totiž otázku k tomuto tématu. Když dodáváš ty muffiny (vím, žes psala, že dorty padly), není nějaký problém s hygienou? Chtějí po tobě třeba doklady o koupi surovin? Ptám se, protože brácha si pronajal kavárnu a domlouvali jsem se, že mu sem tam něco upeču, ale přišel s tím, že to skrz hygienu nebude tak jednoduché. A tak se chci zeptat, jak to máš Ty jako dodavatel. Děkuju moc za odpověď a Tvůj čas. Lenka

3 Madla Madla | E-mail | Web | 11. června 2014 v 13:19 | Reagovat

Sonia: Určitě vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnalo. Foto bude snad časem, jsem ostuda ostudná :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 11. června 2014 v 13:21 | Reagovat

Lenka: Prosím, napište mi váš email a já vám moc ráda odepíšu, ale tady to psát nebudu.

5 Lenka Lenka | 13. června 2014 v 21:42 | Reagovat

Email je vanovale@seznam.cz Moc děkuju!

6 Mila Mila | Web | 18. června 2014 v 20:37 | Reagovat

Tak tohle müsli už jen podle receptu "vypadá" skvěle :) také si dělám vlastní zapečené, ale tohle s čokoládou zní fakt dobře :)) šlo by tam místo třešní jiné ovoce? Díky.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2014 v 12:28 | Reagovat

Mila: Je skvělé :-) Místo třešní by byly určitě bezvadné třeba brusinky nebo višně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama