Vanilkový dortík s jahodami a bílou čokoládou

18. června 2014 v 14:00 | Madla |  Dorty a muffiny piškotové
Kéž by jahodová sezóna nikdy neskončila. Uvařila jsem už tři dávky jahod (jeden jahodový džem s tymiáenm a liemtkou, druhý džem zase s vanilkou a třetí jahodová marmeláda byla s bílou čokoládou), stal ajsem se závsilá na jahdoové pěně (vytuněná o limetkovou kůru s šťávu je fakt super) a z nějakého divného důvodu mám v kuchyni další prázdný košík.

K čertu, proč musí mít jahody (a rajčata od manželova tatínka) tak strašně krátkou sezónu. Vždyť já se jich ani nestihnu přejíst! I moje děti jsou Jahoďáci po mě. Na chalupě u kamaráda zbagrovaly v průběhu půl hodinky snad kilo jahod, vypadalo to, jako by byly týden jen o tvrdé vodě a rozmočeném chlebu...


Pokud se taky nemůžete nabažit jahod, upečte si lehounký dort, který jahodami doslova září.


Piškotový korpus je naše rodinné dědictví, jiný už nepeču, je lehký, nadýchaný, vůbec ne suchý a drobivý a rozumí si s jakýmkoli krémem. Třeba s lehounkým tvarohovým s bílou blegickou čokoládou. Zapomeňte na Milky, Figaro a podobné obskurní značky, na internetu existuje nepřeberná spousta fakt dobrých e-shopů, kde se dá objednat velmi kvalitní čokoláda za dobré ceny. Třeba já před asi třemi měsíci objednávala kilo mléčné a bílé čokolády, mandlový marcipán a mandlovou moučku a co myslíte? Teď mi v sáčku s bílou čokoládou zbývají poslední asi čtyři bíločokoládové čočky a čočky z mléčné čokolády se už taky bezradně krčí u dna. Mě se dobře nakupuje u Monaco Int., ale fajn (i když trochu dražší) eje třeba e-shop Nougat.cz.

Takže dost reklamního okénka (neplaceného :-)) a jdeme na recept, ju?

Na korpus tak ideálně do dortové rozevírací formy a průměru 20 cm si nachystejte:

150 g cukru krystal
50 g vanilkového cukru (domácí, domácí, skandujeme domácí!!!)
4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky
100 ml mléka
špetka soli

Dejte si vyhřát troubu na 180 °C a vymažte si dortovou formu máslem a vysypte dětskou krupičkou nebo hrubou moukou. Oba cukry nasypte do mísy, vyklepněte k nim žloutky (a bílky dejte rovnou do nádoby na šlehání), přidejte olej a šlehejte do pěny. Potom zlehka vmíchejte část mouky, přilijte mléko, zamíchejte, nasypte většinu mouky, promíchejte. Se špetkou soli vyšlehejte orpavdu tuhý sníh, který poprašte zbytkem mouky a velmi opatrně zabalte do těsta. Vlijte do dortové formy a pečte zrhuba 40-50 minut, dokud povrch jemně nezhnědne a až bude vytáhnutá špejle opravdu suchá a bez jediného drobečku. Nechte vychladnout nejlépe do druhého dne a pak nadvakrát prokrojte.

A pak už jen umíchejte tvarohový krém z vaničky měkkého tučného tvarohu a 100 g rozpuštěné bílé čokolády, promažte jím korpusy, poklaďte jahodami a poslední patro dortu polijte bíločokoládovou polevou.
Na 100 g bílé čokolády dejte 2 lžíce zakysané smetany. A ozdobte jahodami.


Tak dobrou jahodovou chuť a užívejte jahod, dokud se dá!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 18. června 2014 v 22:04 | Reagovat

To vypadá velmi chutně a hlavně, není to máslový krém, který nemusím. Díky za recept. Ditta

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2014 v 12:27 | Reagovat

Ditta: Taky nejsem fanda máslových krémů, ale tvarohový krém + čokoláda, to prostě nemá chybu :-)

3 Elinda Elinda | 29. června 2014 v 11:00 | Reagovat

Vypadá to výborně! Já většinou míchám tvaroh a hořkou čokoládu. S bílou jsem to ještě nezkoušela, ale určitě to prubnu. Už se mi v hlavě klube recept na co ho použiji :)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 1. července 2014 v 9:55 | Reagovat

Elinda: Díky moc, hořkou čokoládu smíchanou s tvarohem miluju i já a taky ji preferuji víc než její bílou sestřičku, ale tohle byl dort na přání, takže proto. Tak jsem moc zvědavá, jak krém použijete, dejte pak vědět, moc ráda se inspiruju :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama