Červenec 2014

Mořský vlk po italsku: s rajčaty a kapary

28. července 2014 v 20:13 | Madla |  Rybky nejen mořské
Konečně, konečně je to tady! Prosluněná rajčata, každé trochu jiné, ale voňavé od slunce a opečovávané pilnou rukou manželova tatínka. Každý den dostáváme plnou misku božských rajských plodů a já se jich stále nemůžu nabažit. Mohla bych je jíst na kila, stejně tak jako náš pětileťák, jehož nejoblíbenější snídaně je v současnosti tři až čtyři rajčata a k tomu malý kousek pečiva máznutý máslem. Nebo klidně holej, hlavně když je hodně rajčat.

V jeho chutích ho musím trošku krotit, protože jinak by mi nezbyla žádná rajčata ke kulinárním výtvorům. A v létě se vaří tak lehce. Stačí pár kvalitních ingrediencí a vznikne báječné jídlo, po kterém nebudete funět ještě čtyři hodiny po obědě.

V olomouckém Globusu mi manžel koupil dva nádherné chlazené mořské vlky, ale v podstatě můžete použít jakoukoli jinou rybu, recept dobře funguje i se sladkovodními rybkami (v malé obměně, kdy jsem použila místo kaparů olivy jsem takto včera pekla i kapra).


Na čtyři porce si nachystejte:

dva větší mořské vlky
citronová šťáva
sůl, pepř
máslo

na rajčatový podklad:

5-6 rajčat, nakrájených na plátky
2 cibule, najemno nakrájené
1 lžíci kaparů
čerstvou majoránku, posekanou, asi hrst
sůl, pepř
3 lžíce oliváče
3 lžíce suchého bílého vína

Vykuchanou rybu řádně omyjeme a osušíme, pokapemem citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. A zatím se vrhneme na rajčatový podklad. Omytá rajčata nakrájíme na kolečka, cibule si nakrájíme najemno. Všechno hodíme do pekáče, ve kterém budem ryby péct, přihodíme lžíci kaparů, najemno usekanou čerstvou majoránku (nebo tymián), osolíme, opepříme, přilijeme suché bílé víno a oliváč a pěkně prohodíme rukama. Tenhle způsob přípravy já zbožňuju, v něčem se tak pěkně čvachtat rukama, ale pünktlich povahy si samozřejmě můžou vypomoct obracečkou nebo lžící apod.

Rajčatový podklad více méně rovnoměrně rozmísítme po celém pekáči (zabrání tomu, aby se ryba přichytila) a vrhneme se na rybu. Tu zlehka ze všech stran (i zevnitř) osolíme a opepříme, do brišní dutiny jí vložíme kousek másla, dáme do pekáče, rybu na povrchu třikrát čtyřikrát podélně nařízneme (asi jako když nařezáváte bagety před pečením) a do zářezů taktéž rozmístíme plátečky másla. Vrzneme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme podle velikosti ryby tak 30-45 minut.


Je to fakt dobrota, a ta šťáva vypečená z ryby a rajčat, kaparů a oliváče s vínem... hmm, i kdyby přišly kroupy, budete v mysli poletovat někde nad prosluněnými plážemi, nebo nad olivovníkovými alejemi.


Já podávala s malými bramborami pečenými v alobalu, ale dobře se budou hodit brambory jen tak vařené, neceliakům bude stačit dobré bílé pečivo.


A sklenka bílého, toho stejného, jaké jsme použili k přípravě rybky.


A co si dáte příště? Něco sladkého (třeba citronovo-tymiánový cheesecake s rynglovým želé, muffiny s karamelizovaným angreštem, mandlové mini Pavlovy s višňovo-marcipánovým coulis) nebo něco křupavého (kefírové rohlíky, bagetky podle Julky Maškrtnice nebo fakt hrozně dobré bezlepkové rohlíky), a nebo vám mám prozradit recept na extra levnou, přírodní a k živnotnímu prostředí, vaší peněžence i pračce účinnou a voňavou domácí aviváž?

Revoluční nevařený džem z černého rybízu

21. července 2014 v 21:28 | Madla |  Zavařování
a zase skoro s křížkem po funusu. Nevím, jestli ještě někdo z vás má na zahrádce černý rybíz, ale o tuhle extra zdravou bombu plnou vitamínů vás prostě ochudit nemůžu. Takže po době, kdy bylo nemocné starší dítko, pak zase hlava rodiny a po ní zase já, po odvolané dovolené, jsem tu zase zpět s rychlým receptem, ke kterému budete potřebovat jen tři věci: mixér, černý rybíz a cukr.


Rybíz jednoduše operte, odstopkujte (je to otrava, já vím) a rozmixujte. nemusíte extra jemně, já mám jen příruční mixér s takovým tím sekacím nožem a ničemu to nevadí. Rozmixovaný rybíz smíchejte s cukrem ve stejníém poměru (tedy na kilo rybízu kilo cukru), naplňte do sklenic a dejte do chladu.


Tenhle džem plný zdraví, nezničený tepelnou úpravou, fakt krásně zhoustne. Černý rybíz je pektinem přímo nabitý a já sama nevěřila, jak hustý byl tenhle moc dobrý džem.

A kam s ním? Na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo si ho rozmíchejte ve sklenici studené vody a máte perfektní rybízovou limču. Bez éček. Jasně, s cukrem, tím bílým jedem, co se proti němu tak hrozně brojí. Ale bez cukru by to holt nezželírovalo.




Tak si dejte, třeba s čerstvě upečeným rohlíkem jako na fotce a já vám garantuju, že se vám všechny nemoci vyhnou. Od té doby, co dětem míchám lžíci černorybízového zázraku do jogurtu a sama ho piju vve formě limonády, se držíme i napříč rozmarům počasí.

Angreštové želé s meduňkou a jemná jogurtová panna cotta

11. července 2014 v 13:56 | Madla |  Sladké vábničky
jsou ti nejlepší parťáci do horkých dnů. Miluju panna cottu - tu svou hedvábně jemnou a lehkou díky jogurtu, která není úplně tuhá. A tahle jemně sladká kráska potkala kyselkavého zelenáče a byla z toho láska na první pohled. Oni se zamilovali a já tu upím pod angreštovým jhem. Obdarovaná jsem byla srstkami dosti kyselými, ze kterých marmeláda vzniknout nemohla (nebo mohla, ale to bych si ten curkovar mohla rovnou postavit vedle baráku), zavařovat kompoty se mi nechtělo, takže jsem část angreštů zakaremlizovala a nacpala do výborných muffinů, z druhé části jsem upekla výborný kokosovo-angreštový koláč (s velkým bonusem - je bezlepkový :-)) a ze zbytečku jsem udělal tohle želé. Je sice trošku pracnější, ale dejte tomu kyselému chlupatci šanci a taky se do něj zamilujete.

Na šest nadupaných porcí nebo dvanáct maličkých frťanovek si nachystejte:


angreštovo-meduňkové želé:

400 g angreštu
150 ml meduňkového sirupu
1 lžička agaru

Odbubákovaný a odstopkovaný angrešt dáme do hrnce, přilijeme meduňkový sirup a deset minut povaříme. Pak necháme mírně vychladnout a tyčákem rozmixujeme. Ovocnou směs přepasírujeme přes síto, vrátíme do hrrnce, přidáme lžičku agaru, rozmícháme a přivedeme k varu. Poté odstavíme a vlijeme do připravených skleniček. A necháme minimálně dvě hodiny vychladit.

na jogurtovou medovou panna cottu:

215 ml smetany ke šlehání
1 lžička agaru
3 lžíce řeckého jogurtu
3 lžíce medu


Smetanu ke šlehání vlijeme do hrnce, přidáme k ní lžičku agaru, promícháme a přivedeme k varu. Poté přidáme med a řecký jogurt a promícháme dohladka. Vlijeme na již ztuhlé angreštovo-meduňkové želé a necháme minimálně dvě hodiny vychladit.


A nebo si můžete udělat víc panna cotty a jen trochu ji zalít želé jako je to na obrázku v mini verzi. A já vám garantuju děcka, že je to pecka, a nejen určená do Německa.

Tak honem, dejte si ji, dokud je angrešt ještě v kondici. A příště mám pro vás nějaký džem: je libo třešňový se skořicí či marcipánem nebo radši revoluční černorybízový bez vaření?

Hejk na květákovém pyré s majoránkovým máslem

7. července 2014 v 18:35 | Madla |  Rybky nejen mořské
Nesnáším léto. Jako fakt. Ne kvůli vedru (aspoň se můžu zchladit domácí zmrzlinou a stříkat se vodníma pistolkama s naší havětí) a kvůli té spoustě sezónní zeleniny a ovoce. Protože není skoro čas si tu nádernou hojnost užít. Vařím, peču, chladím, mrazím a zavařuju jako cvok, ale nestíhám ty dobroty nějak publikovat. A to mě strašně štve. Udělala jsem spoustu dobrot z jahod, ale stihla jem publikovat jen jeden dortík a jednu marmošku. Trapas. A příští rok už zapomenu, že jsem kdy pekla makový dortík s jahodovou pěnou vytuněnou limetkou, že jsem dělala úžasně svěží jahodový džem s limetkou a tymiánem a spoustu dalších dobrot.

Potřebovala bych nějakou díru v časoprostoru, kam bych mohla nacpat všechny tyhle recepty a zároveň u toho stihla vařit, péct, chladit, mrazit a zavařovat a ještě blbnout s dětma.

A tak se s vámi podělím alespoň o jedno lehké šmrncovní jídlo.


Tak popojedem, už žádné zbytečné řeči, dámy a pánové, slibuju!

Na čtyři porce si nachysteje:

na rybu:

2 hejky
olivový olej (cca 1 lžíce)
sůl
pepř

na majoránkové máslo:

80 g másla
2 hrsti čerstvých majoránkových lístků
1 stroužek česneku, rozmačkaný
1 lžíce balzamikového octa
sůl

na květákové pyré:

1 větší květák, rozebraný na růžice
lžíce soli
2 bobkové listy (používám čerstvé)
2 sušené chilli papričky
4 kuličky pepře
2 lžíce oliváče

Nejdřív začneme květákovým pyré, protože to ostatní bude v cukuletu. Z květáku odřízneme zelený košťál, rozebereme ho na růžice a dáme vařit do vody se solí, bobkáčema, chilli papričkama a pepřem. Povaříme téměř do měkka. Pak slijeme většinu vody, pár lžic necháme, přilijeme dvě lžíce oliváče a šťouchadlem na brambory ušťoucháme jemné pyré. Dochutíme solí a pepřem.

Hejka vyfiletujeme, odstraníme všechny kosti, zlehka osolíme a opepříme a všechny filátka z obou stran potřeme oliváčem. Rozpálíme si pánev a filety osamžíme nejdřív kůží napřed, stačí tak dvě až tři minuty podle velikosti porce. Otočíme na druhou stranu a opékáme další minutku. Vyjmeme z pánve, dáme na talíř a zakryjeme alobalem, tak, aby porce zůstaly stále teplé.

Do ještě horké pánve vložíme máslo nakrájené na plátky a nasekané majoránkové lístky a opékáme asi minutu. Poté sejmeme z ohně, přilijeme aceto balsamico a rozdrcený česnek. Promícháme.

Na talíř dáme porci květákového pyré, na něj posadíme rybu a přelijeme majoránkovým máslem.


A víte co? Já kecala. Bohužel. U nás doma momentálně není žádné blbnutí s dětima a hromadné pojídání zmrzlin, protože starší dítko už pátým dnem čile horečkuje a tak místo plánované dovolené sedím doma, vařím lipové čaje a dělám zábaly a sanžím se zklidnit dvouleté batole, které se konečně rozhodlo ukázat svou nadvládu nad starším sourozencem.

Ale tohle jídlo vám spraví náladu i po celém upoceném dni plném vztekání se, kňourání a řevu dvou nevyzpytatelných dráčat.

Tak si k němu nalijte víno a mějte hezké prázdniny!