Angreštové želé s meduňkou a jemná jogurtová panna cotta

11. července 2014 v 13:56 | Madla |  Sladké vábničky
jsou ti nejlepší parťáci do horkých dnů. Miluju panna cottu - tu svou hedvábně jemnou a lehkou díky jogurtu, která není úplně tuhá. A tahle jemně sladká kráska potkala kyselkavého zelenáče a byla z toho láska na první pohled. Oni se zamilovali a já tu upím pod angreštovým jhem. Obdarovaná jsem byla srstkami dosti kyselými, ze kterých marmeláda vzniknout nemohla (nebo mohla, ale to bych si ten curkovar mohla rovnou postavit vedle baráku), zavařovat kompoty se mi nechtělo, takže jsem část angreštů zakaremlizovala a nacpala do výborných muffinů, z druhé části jsem upekla výborný kokosovo-angreštový koláč (s velkým bonusem - je bezlepkový :-)) a ze zbytečku jsem udělal tohle želé. Je sice trošku pracnější, ale dejte tomu kyselému chlupatci šanci a taky se do něj zamilujete.

Na šest nadupaných porcí nebo dvanáct maličkých frťanovek si nachystejte:


angreštovo-meduňkové želé:

400 g angreštu
150 ml meduňkového sirupu
1 lžička agaru

Odbubákovaný a odstopkovaný angrešt dáme do hrnce, přilijeme meduňkový sirup a deset minut povaříme. Pak necháme mírně vychladnout a tyčákem rozmixujeme. Ovocnou směs přepasírujeme přes síto, vrátíme do hrrnce, přidáme lžičku agaru, rozmícháme a přivedeme k varu. Poté odstavíme a vlijeme do připravených skleniček. A necháme minimálně dvě hodiny vychladit.

na jogurtovou medovou panna cottu:

215 ml smetany ke šlehání
1 lžička agaru
3 lžíce řeckého jogurtu
3 lžíce medu


Smetanu ke šlehání vlijeme do hrnce, přidáme k ní lžičku agaru, promícháme a přivedeme k varu. Poté přidáme med a řecký jogurt a promícháme dohladka. Vlijeme na již ztuhlé angreštovo-meduňkové želé a necháme minimálně dvě hodiny vychladit.


A nebo si můžete udělat víc panna cotty a jen trochu ji zalít želé jako je to na obrázku v mini verzi. A já vám garantuju děcka, že je to pecka, a nejen určená do Německa.

Tak honem, dejte si ji, dokud je angrešt ještě v kondici. A příště mám pro vás nějaký džem: je libo třešňový se skořicí či marcipánem nebo radši revoluční černorybízový bez vaření?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ajka Ajka | Web | 12. července 2014 v 23:01 | Reagovat

Samé dobroty dneska, škoda že nemáme na zahradě angrešt :-)
Ajka

2 Elinda Elinda | 13. července 2014 v 16:52 | Reagovat

Taky bohužel nemám doma angrešt, ale pro jistotu si tenhle recept napíšu, kdybych si ho jednou pěstovala :)

3 Lucie Lucie | E-mail | Web | 15. července 2014 v 22:34 | Reagovat

Takhle jsem se u blogu už dlouho nenasmála, díky! :-) Tvoje posty prostě miluju... Momentálně tvrdnu doma s bolavou pusou po trhání osmičky, takže po náloži kaší, smoothies, jogurtů, mixovaných polévek atp. mám spíš chuť na cokoli, co aspoň trochu křupe, ale tahle panna cotta vypadá úchvatně! Navíc mě těší, že je v ní místo želatiny agar, takže bych ji mohla s klidným svědomím (alespoň co se týče zvířátek, když už ne mojí linie) spořádat hrnec ;-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 21. července 2014 v 12:53 | Reagovat

Ajka: Tak udělejte želé třeba rybízové, fantazii se meze nekladou :-)
Elinda: Jak jsem psala výše, dá se použít jakékoli jiné kyselé bobulovité ovoce, nebála bych se ani višní :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 21. července 2014 v 12:55 | Reagovat

Lucie: Díky moc :-) No to se nedivím, že se po mixované stravě těšíš už na cokoli, do čeho se dá kousnout, ale tak panna cotta není taky hlavní jídlo (i když já bych jí klidně jako hlaní jídlo jíst mohla :-)). Nevěděla jsem, že jsi vegetariánka:-) Já agar používám moc ráda, postup přípravy mi přijde jednodušší než u želatiny a tuhne fakt krásně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama