Hejk na květákovém pyré s majoránkovým máslem

7. července 2014 v 18:35 | Madla |  Rybky nejen mořské
Nesnáším léto. Jako fakt. Ne kvůli vedru (aspoň se můžu zchladit domácí zmrzlinou a stříkat se vodníma pistolkama s naší havětí) a kvůli té spoustě sezónní zeleniny a ovoce. Protože není skoro čas si tu nádernou hojnost užít. Vařím, peču, chladím, mrazím a zavařuju jako cvok, ale nestíhám ty dobroty nějak publikovat. A to mě strašně štve. Udělala jsem spoustu dobrot z jahod, ale stihla jem publikovat jen jeden dortík a jednu marmošku. Trapas. A příští rok už zapomenu, že jsem kdy pekla makový dortík s jahodovou pěnou vytuněnou limetkou, že jsem dělala úžasně svěží jahodový džem s limetkou a tymiánem a spoustu dalších dobrot.

Potřebovala bych nějakou díru v časoprostoru, kam bych mohla nacpat všechny tyhle recepty a zároveň u toho stihla vařit, péct, chladit, mrazit a zavařovat a ještě blbnout s dětma.

A tak se s vámi podělím alespoň o jedno lehké šmrncovní jídlo.


Tak popojedem, už žádné zbytečné řeči, dámy a pánové, slibuju!

Na čtyři porce si nachysteje:

na rybu:

2 hejky
olivový olej (cca 1 lžíce)
sůl
pepř

na majoránkové máslo:

80 g másla
2 hrsti čerstvých majoránkových lístků
1 stroužek česneku, rozmačkaný
1 lžíce balzamikového octa
sůl

na květákové pyré:

1 větší květák, rozebraný na růžice
lžíce soli
2 bobkové listy (používám čerstvé)
2 sušené chilli papričky
4 kuličky pepře
2 lžíce oliváče

Nejdřív začneme květákovým pyré, protože to ostatní bude v cukuletu. Z květáku odřízneme zelený košťál, rozebereme ho na růžice a dáme vařit do vody se solí, bobkáčema, chilli papričkama a pepřem. Povaříme téměř do měkka. Pak slijeme většinu vody, pár lžic necháme, přilijeme dvě lžíce oliváče a šťouchadlem na brambory ušťoucháme jemné pyré. Dochutíme solí a pepřem.

Hejka vyfiletujeme, odstraníme všechny kosti, zlehka osolíme a opepříme a všechny filátka z obou stran potřeme oliváčem. Rozpálíme si pánev a filety osamžíme nejdřív kůží napřed, stačí tak dvě až tři minuty podle velikosti porce. Otočíme na druhou stranu a opékáme další minutku. Vyjmeme z pánve, dáme na talíř a zakryjeme alobalem, tak, aby porce zůstaly stále teplé.

Do ještě horké pánve vložíme máslo nakrájené na plátky a nasekané majoránkové lístky a opékáme asi minutu. Poté sejmeme z ohně, přilijeme aceto balsamico a rozdrcený česnek. Promícháme.

Na talíř dáme porci květákového pyré, na něj posadíme rybu a přelijeme majoránkovým máslem.


A víte co? Já kecala. Bohužel. U nás doma momentálně není žádné blbnutí s dětima a hromadné pojídání zmrzlin, protože starší dítko už pátým dnem čile horečkuje a tak místo plánované dovolené sedím doma, vařím lipové čaje a dělám zábaly a sanžím se zklidnit dvouleté batole, které se konečně rozhodlo ukázat svou nadvládu nad starším sourozencem.

Ale tohle jídlo vám spraví náladu i po celém upoceném dni plném vztekání se, kňourání a řevu dvou nevyzpytatelných dráčat.

Tak si k němu nalijte víno a mějte hezké prázdniny!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Elinda Elinda | 8. července 2014 v 16:52 | Reagovat

Hejky jsem ještě nejedla, ale vypadají krásně! Úplně cítím tu vůni smažené rybičky :) Ryby miluju, vždycky když jsou u nás rybářské slavnosti, tak se tam přecpu :D Škoda, že jsi sem nestihla dát všechno, co jsi upekla, ale příští rok tě jistě napadne spousta dalších receptů :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 11. července 2014 v 7:53 | Reagovat

Elinda: Děkuju! Bylo to moc dobré, lehounké, spousta bylinek. Taky zbožňuju ryby, ale venku si je kvůli bezlepkové dietě dávat nemůžu, tak se realizuju akorát doma :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama