Mořský vlk po italsku: s rajčaty a kapary

28. července 2014 v 20:13 | Madla |  Rybky nejen mořské
Konečně, konečně je to tady! Prosluněná rajčata, každé trochu jiné, ale voňavé od slunce a opečovávané pilnou rukou manželova tatínka. Každý den dostáváme plnou misku božských rajských plodů a já se jich stále nemůžu nabažit. Mohla bych je jíst na kila, stejně tak jako náš pětileťák, jehož nejoblíbenější snídaně je v současnosti tři až čtyři rajčata a k tomu malý kousek pečiva máznutý máslem. Nebo klidně holej, hlavně když je hodně rajčat.

V jeho chutích ho musím trošku krotit, protože jinak by mi nezbyla žádná rajčata ke kulinárním výtvorům. A v létě se vaří tak lehce. Stačí pár kvalitních ingrediencí a vznikne báječné jídlo, po kterém nebudete funět ještě čtyři hodiny po obědě.

V olomouckém Globusu mi manžel koupil dva nádherné chlazené mořské vlky, ale v podstatě můžete použít jakoukoli jinou rybu, recept dobře funguje i se sladkovodními rybkami (v malé obměně, kdy jsem použila místo kaparů olivy jsem takto včera pekla i kapra).


Na čtyři porce si nachystejte:

dva větší mořské vlky
citronová šťáva
sůl, pepř
máslo

na rajčatový podklad:

5-6 rajčat, nakrájených na plátky
2 cibule, najemno nakrájené
1 lžíci kaparů
čerstvou majoránku, posekanou, asi hrst
sůl, pepř
3 lžíce oliváče
3 lžíce suchého bílého vína

Vykuchanou rybu řádně omyjeme a osušíme, pokapemem citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. A zatím se vrhneme na rajčatový podklad. Omytá rajčata nakrájíme na kolečka, cibule si nakrájíme najemno. Všechno hodíme do pekáče, ve kterém budem ryby péct, přihodíme lžíci kaparů, najemno usekanou čerstvou majoránku (nebo tymián), osolíme, opepříme, přilijeme suché bílé víno a oliváč a pěkně prohodíme rukama. Tenhle způsob přípravy já zbožňuju, v něčem se tak pěkně čvachtat rukama, ale pünktlich povahy si samozřejmě můžou vypomoct obracečkou nebo lžící apod.

Rajčatový podklad více méně rovnoměrně rozmísítme po celém pekáči (zabrání tomu, aby se ryba přichytila) a vrhneme se na rybu. Tu zlehka ze všech stran (i zevnitř) osolíme a opepříme, do brišní dutiny jí vložíme kousek másla, dáme do pekáče, rybu na povrchu třikrát čtyřikrát podélně nařízneme (asi jako když nařezáváte bagety před pečením) a do zářezů taktéž rozmístíme plátečky másla. Vrzneme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme podle velikosti ryby tak 30-45 minut.


Je to fakt dobrota, a ta šťáva vypečená z ryby a rajčat, kaparů a oliváče s vínem... hmm, i kdyby přišly kroupy, budete v mysli poletovat někde nad prosluněnými plážemi, nebo nad olivovníkovými alejemi.


Já podávala s malými bramborami pečenými v alobalu, ale dobře se budou hodit brambory jen tak vařené, neceliakům bude stačit dobré bílé pečivo.


A sklenka bílého, toho stejného, jaké jsme použili k přípravě rybky.


A co si dáte příště? Něco sladkého (třeba citronovo-tymiánový cheesecake s rynglovým želé, muffiny s karamelizovaným angreštem, mandlové mini Pavlovy s višňovo-marcipánovým coulis) nebo něco křupavého (kefírové rohlíky, bagetky podle Julky Maškrtnice nebo fakt hrozně dobré bezlepkové rohlíky), a nebo vám mám prozradit recept na extra levnou, přírodní a k živnotnímu prostředí, vaší peněžence i pračce účinnou a voňavou domácí aviváž?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Siska Siska | 29. července 2014 v 16:56 | Reagovat

Úžasný recept, sbíhají se mi sliny!
A ač jsem milovnice dobrého jídla, tak se hlásím jako zájemce o návod na domácí aviváž :-)

2 Petra Petra | 30. července 2014 v 0:02 | Reagovat

Dobry den, ja bych zase moc prosila ty skvele bezlepkove rohliky, mam doma dite s celiakii a jedine, z ceho jsem zoufala, je slane bezlepkove pecivo, zatim se mi nic moc nezdarilo...porad sem chodim, jestli nebude neco noveho bezlepkoveho peceneho slaneho a porad nic:-) ale jinak recepty prima a domaci rajcata zavidim...

3 Maysi Maysi | Web | 31. července 2014 v 0:15 | Reagovat

Jéžíš, to vypadá výborně. Domácí rajčata teď přes sezónu taky pěstujeme a ryba jsem neměla už dlouho, jak chtějí všichni jen grilvoat :-D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. července 2014 v 14:53 | Reagovat

Siska: Díky moc, bylo to fakt moc dobré! A "recept" na domácí aviváž dodám snad dneska večer :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 31. července 2014 v 14:55 | Reagovat

Petra: V sobotu sice odjíždíme na dovolenou, ale snad do té doby stihnu sepsat recept. tyhle bezlepkové rohlíky jsem sice dělal zatím jen jednou, ale fakt se povedly, takže doufám, že to nebylo jen štěstí začátečníka.
Tak snad to stihnu :-) A klidně mi do komentářů pod článek napište, o jaký recept byste měla zájem, ať pak nemusíte tak dlouho čekat ...

6 Madla Madla | E-mail | Web | 31. července 2014 v 14:56 | Reagovat

Maysi: Bylo to fakt výborné. Domácí rajčata jsou poklad hodný zlata :-) A domácí grilování teda vůbec není k zahození :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama