Revoluční nevařený džem z černého rybízu

21. července 2014 v 21:28 | Madla |  Zavařování
a zase skoro s křížkem po funusu. Nevím, jestli ještě někdo z vás má na zahrádce černý rybíz, ale o tuhle extra zdravou bombu plnou vitamínů vás prostě ochudit nemůžu. Takže po době, kdy bylo nemocné starší dítko, pak zase hlava rodiny a po ní zase já, po odvolané dovolené, jsem tu zase zpět s rychlým receptem, ke kterému budete potřebovat jen tři věci: mixér, černý rybíz a cukr.


Rybíz jednoduše operte, odstopkujte (je to otrava, já vím) a rozmixujte. nemusíte extra jemně, já mám jen příruční mixér s takovým tím sekacím nožem a ničemu to nevadí. Rozmixovaný rybíz smíchejte s cukrem ve stejníém poměru (tedy na kilo rybízu kilo cukru), naplňte do sklenic a dejte do chladu.


Tenhle džem plný zdraví, nezničený tepelnou úpravou, fakt krásně zhoustne. Černý rybíz je pektinem přímo nabitý a já sama nevěřila, jak hustý byl tenhle moc dobrý džem.

A kam s ním? Na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo si ho rozmíchejte ve sklenici studené vody a máte perfektní rybízovou limču. Bez éček. Jasně, s cukrem, tím bílým jedem, co se proti němu tak hrozně brojí. Ale bez cukru by to holt nezželírovalo.




Tak si dejte, třeba s čerstvě upečeným rohlíkem jako na fotce a já vám garantuju, že se vám všechny nemoci vyhnou. Od té doby, co dětem míchám lžíci černorybízového zázraku do jogurtu a sama ho piju vve formě limonády, se držíme i napříč rozmarům počasí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | 22. července 2014 v 8:34 | Reagovat

Zdravím!Nejdříve musím říct, že máte pěkný blog. Šla by ta marmeláda udělat i z jiného ovoce?A ještě jsem se chtěla zeptat, jak děláte pribináček? Já ho znám jenom z tvarohu a ze šlehačky. Četla jsem, že tam dáváte škrob. Mimochodem dnes dělám na oběd Váš bůček na černém pivu. Už se těším.Děkuji za odpověď

2 Elinda Elinda | 22. července 2014 v 10:18 | Reagovat

Škoda, že nemám černý rybíz. Už zbyl jen červený. Šlo by to z něj taky? :)

3 Vilemína Vilemína | Web | 22. července 2014 v 13:41 | Reagovat

Výše diskutujícím:
tenhle džem zasyrova se daří právě jen z černého rybízu, který je dostatečně kyselý a obsahuje i dost pektinu.
Zkoušela jsem z josty, což je nejbližší příbuzná: byl dobrý, ale nezhoustl, konzistence tak na jogurt.

Ale jinak vydrží opravdu dlouho.

4 Violet Violet | E-mail | Web | 24. července 2014 v 15:57 | Reagovat

Na zahradě máme rybíz a tenhle recept je úplně skvělý! Díky bohu, že jsem na tenhle blog narazila!

5 Madla Madla | E-mail | Web | 25. července 2014 v 10:31 | Reagovat

Lucka: Děkuju mo za chválu, rozhodně je pořád co zlepšovat (hlavně fotografie).
Jinak moc doufám, že se bůček povedl a že chutnal.
Pribináčka dělám jednoduše: uvařím klasický puding (jen místo kupovaného používám do 1/2 l mléka 30 g kukuřičného škrobu), a do mírně vychladlého oslazeného pudingu zašlehám jeden měkký tvaroh v kostce.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 25. července 2014 v 10:32 | Reagovat

Elinda: Bohužel, jak již napsala Vilemína, u červeného rybízu je nutné jeho povaření pro zvýšení želírovací schopnosti.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 25. července 2014 v 10:33 | Reagovat

Vilemina: Díky moc za poučný komentář, taky mě zajímalo, jestli by to šlo z červeného, ale u něj radši zůstanu u toho vaření.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 25. července 2014 v 10:33 | Reagovat

Violet: Díky moc, tak doufám, že vám bude chutnat!

9 Rada Rada | E-mail | Web | 16. srpna 2017 v 13:10 | Reagovat

Super tip, sice starý, ale hodí se kdykoliv, i letos! Díky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama