Dlouho vláčné bezlepkové kefírové rohlíky

1. srpna 2014 v 22:14 | Madla |  Slanosti bezlepkové
Sliby se maj plnit nejne o Vánocích... Takže ačkoli zítra odjíždíme konečně na fakt zaslouženou týdenní dovlenou (a zatím nikdo z nás neonemocněl, ha!) a já mám dnes za sebou zavařovací maraton, protože jsem potřebovala zlikvidovat nadúrodu višní ze dvorku (před dvěma roky nám dal stromeček celé tři višně a teď? - je z ní doslova višňová královna), od manželových rodičů jsme dostali ohromnou mísu plnou extra velkých a krásně zralých broskví od nich ze zahrádky, a protože i višně i broskve se kazí extrémně rychle, musela jsem je taky rychle zpracovat. Takže dnes vznikl pečený čaj višňovo-broskvový s pomerančovou kůrou, potom višňový kompot s kardamonem (a pro dospěláky taky s kardamonem a navíc s brusinkovou vodkou), moc dobrý višňový džem s marcipánem (bez Gelfixu), višňová zmrzlina a taky karamelovo-rynglová zmrzlina, protože umíráček zvonil i posledním rynglím uskladněným bezpečně v lednici.

A tak toho mám dnes plné zuby a s plným břichem rajčatového salátu vám teď chci nabídnout recept na moc dobré a vláčné bezlepkové rohlíky. Kupodivu vydrží vláčné i tři dny, což se mi ještě s jiným receptem nestalo.


Takže k věci, budete potřebovat váhu a tyto ingredience:

300 g Jizerky
50 g kukuřičné mouky hladké
50 g Solamylu
50 g Psyllia
200 ml kefíru/acidofilního mléka/podmáslí
2 vejce
2 lžičky soli
1 lžičku cukru
1/2 balíčku droždí

Ze všech přísad umícháme hladké těsto. Pokud lepí (ale nemělo by), přidáme trošku mouky, pokud se sype, můžeme přilít krapet mléka. Těsto vložíe do mouky vysypané hladkou kukuřičnou moukou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Poté jej znovu jemně propracujeme a na vále jej rozválíme na plát, ze kterého vykrajujeme trojuhelníky těsta, které poté zamotáme jako rohlíky. Dáme na pelch vystalný pečicím papírem a necháme ještě půl hodinky kynout. Poté je potřeme vodou a podle chuti posypeme semínky, mákem, hrubou solí, jak máme rádi. A pečeme zhruba 20-30 minut (podle velikosti rohlíků, já měla mega velké rohle) při teplotě 180 °C. Jo a hned jak rohlíky strčíme do vyhřáté trouby, tak do ní stříkněte párkrát vodu z rozprašovače na kytky.
Upečené rohlíky přendáme z horkého plechu na mřížku, aby se nezapařily.



A můžeme hodovat. Zatím jsem je dělala jen jednou, protože kynuté bezlepkové těsto moc často nedělám, radši dělám bezlepkové bramborové placky nebo mandlovou placku se sušenými rajčaty, to je moje srdcovka, ale překvapily mě, jak byly dobré a hlavně, že se nedrobily hned druhý den, což bývá u domácího bezlepkového pečiva dost častý problém.

Tak dobrou chuť a užívejte zbytek prázdnin!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petra Petra | 3. srpna 2014 v 23:26 | Reagovat

Dobrý den Madlo, moc díky za recept! Na oplátku Vám pošlu jeden svůj oblíbený bezlepkový recept na sladko...užijte si dovolenou!

2 Lucie Lucie | E-mail | Web | 4. srpna 2014 v 21:38 | Reagovat

Páni, to je tedy program na jeden den! Přeju báječnou zaslouženou dovolenou :)

3 kuchtimeslaskou kuchtimeslaskou | 7. srpna 2014 v 10:03 | Reagovat

To byl náročný den :) Ale rohlíčky vypadají moc lákavě. S kefírem to určitě chutná výborně. Také přeju krásnou dovolenou a spoustu hezkých zážitků :))

4 Jan Jan | Web | 11. srpna 2014 v 14:51 | Reagovat

Vypadají velmi zajímavě, dala by se udělat i varianta s kváskem (bezlepkovým)?

5 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2014 v 4:28 | Reagovat

Petra: Teda, děkuju moc! A dovolená byla bezva, jen mi nějak déle trvá zepojit se do normálního režimu :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2014 v 4:28 | Reagovat

Lucie: Jojo, byl to masakr, ale voňavý ...

7 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2014 v 4:30 | Reagovat

kuchtimeslaskou: Bylo to náročné, ale za v zimě jako když najdem :-) Rohlíčky jsou super, kefír si s bezlepkovým pečením moc dobře rozumí má podobné schopnosti jako lepek.
Dovolená byla prima, jen mi nějak déle trvá se aklimatizovat na běžný chod :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2014 v 4:31 | Reagovat

Jan: Teoreticky by to určitě šlo, ale prakticky jsem to ještě nezkoušela, protože se mi nedaří vyrobit bezlepkový kvásek (a sehant ho taky nemůžu).

9 Karla Karla | E-mail | Web | 20. srpna 2014 v 9:38 | Reagovat

Já jsem také zkoušela vyrábět svůj vlastní chléb. Musím uznat, že se mi skutečně povedl. Já prostě umím dobře vařit, pořídila jsem si novou sadu nádobí http://www.wellmall.cz/Kuchyne/Vareni/7255-6dilna-sada-nerezoveho-nadobi-CELESTE-barva-modra

10 soul soul | Web | 19. června 2015 v 4:23 | Reagovat

rychla pujcka 2500 :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama