Kokosový dortík se švestkami a karamelovým krémem

12. září 2014 v 20:17 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Věřili byste tomu, že něco bezlepkového, bez tuku a bez cukru může být strašně moc dobré? Já bych nad takovouto informací ještě nedávno jen zlehka pokývala hlavou a pomyslela bych si něco o odumřelých chuťových pohárcích. Jenže asi před rokem jsem objevila úžasný blog Veselé borůvky a narazila jsem tam na recept na báječný dortový korpus - bez jediné špetky mouky, bez cukru a bez tuku. A ty brďo, ono to fakt funguje. Recept jsem samozřejmě zkoušela i v původní podobě a strašně zachutnal i moji tchyni, které ho od té doby "musím" péct k narozeninám. Což je pro mě velice milá povinnost.

Každopdáně když měli před časem přijet k nám domů pohlídat neštovicemi osypaného Kubíka naši, abych mohla jít s Toníčkem do školky na třídní schůzky, musel ajsem zkusit kokosovou variantu. Mí rodiče totiž milují kokos. Fakt to jsou kokosoví fanatici. Takže jsem to riskla, upekla jsem seprerrychlý a superjednoduchý a hlavně superkokosový korpus, navrch přidla švestky a po vychladnutí jsem ozdobila karamelovým krémem, který mi zbyl ještě po výrobě domácích laskonek (recept bude!)


A ono to fungovalo! A dokonce skvěle! Takže pokud milujete kokos stejně tak jako já své rodiče (poté, co přijeli, tak přivezli báječný bezlepkový borůvkový koláč, pohlídali dítko a pak si to druhé, neinfekční odvezli na tři dny :-)), tak to prostě musíte vyzkoušet, ať už celiakii máte, nebo jste zdraví jako tuřín.

Na korpus budete potřebovat:

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
2 lžíce medu
špetka soli
80 g strouhaného kokosu
2 velké lžíce kakaa
lžičku prdopeče (bezlepkového, OK je třeba ten od Dr. Oetkera)

omyté a vypeckované švestky

Do mísy si rozklepněte žloutky, bílky dejte do nádoby, kde budete šlehat sníh. K žloutkům přidejte med a pěkně ho prošlehejte. Přisypte kokos, kakao a prdopeč a pořádně promíchejte. Zlehka osolte (to v původním receptu není, ale špetka soli vždycky zvýrazní sladkou chuť) a zase promíchejte.
I k bílkům přidjete špetku soli. Lépe se tak vyšlehají. Vyšlehejte je dotuha. A jemně je zabalte do kokosového těsta. Teď už jen těsto přemístěte do dortové formy o průměru 20 cm (já mám teflonovou, takže ji vždycky jen vymažu máslem), poklaďte rozpůlenými švestkami a pečte v troubě vyhřáté na 180°C 20 až 30 minut, dokud se těsto nelepí na špejli.

Poté nechte dortík vychladnout, vyklopte jej a potřete karamelovým krémem. V tom už tedy cukr a máslo je, ale je tak strašně dobrej, že i můj muž, kterej jinak veškerý karamelový slakosti odmítá, ho vyjídal lžící z mísy.


Na karamelový krém (bacha, je ho hodně, tak na tři dortíky):

1 plechovka Salka karamel (pokud máte obyčejné, musíte ho nejdřív cca dvě hodiny vařit a poté nechat vychladnout)
250 g másla
300 ml mléka
3 lžíce Gustinu

Z Gustinu a mléka uvařte hustý puding, který nechte za občasného míchání vychladnout. Do nádoby na šlehání si dejte část Salka karamel, přidejte část mléka a šlehejte. Poté přidávejte postupně puding a šlehejte, pak přidejte další Salko s máslem, šlehejte a puding a tak dál, než všechno spotřebujete a až se vám vytvoří krásně hladký hsutý karamelový krém.
Krémem natřete vršek dortu, ozdobte a střed dortíku můžete poprášit kakaem.



Jak jste si možná všimli, na fotce celého dortu jsou jakž takž cukrářským sáčkem utvořeny špičky z karamelového krému, kdežto výřez dortu už vypadá tak nějak jetě. Je to tím, že dortík vytáhnutý z lednice zmerčil starší synek a než jsem stačila pohotově zareagovat, svým nenechavým prstíkem objel celý obvod dortu a tak zrušil mou veškerou pracnou cukrářskou snahu. Ale oblizoval se, to je pravda :-)


Tak jestli máte teď, v upršeném a studeném počasí chuť na mírně dekadentní a hodně kokosový korpus se šťavnatými švestkami, překrytý hříšně dobrým karamelovým krémem, jděte do toho, a bez výčitek. Protože v podstatě je to děsně zdravé ...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 17. září 2014 v 14:04 | Reagovat

Velmi mě zaujal ten korpus, to rozhodně bude stát za vyzkoušení. Krém je sice taky ok, ale to už je celkem klasika, korpusík je velmi originální.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. září 2014 v 19:23 | Reagovat

kdyzvarichlap: Korpus je vážně perfektní, velice variabilní (v podstatě se může použít ať kokos, mandle či jiné ořechy, nebo třeba mák + jejich kombinace). A co navrch, to je pak na každém osobně, já momentálně ulítávám na karamelové vlně :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama