Makové koláčky s pudingovým krémem a švestkami

19. září 2014 v 11:11 | Madla |  Sladké vábničky
které naše dítko hned přejmenovalo na koláčky Macocha. Protože prý vypdají jako propast. Ano, přiznám se bez mučení, že jsme je s dětmi tvořily pár dní po naší pozdně červencové dovolené, což je už dosti dlouho. Ale protože se bohudíky pořád dají sehnat dobré a kvalitní české švestky, máte tady recept.

Ačkoli jsou koláčky z kynutého těsta, vydrží měkké v pohodě dva dny (prý, já je jako celiak teda netestoval, i když jsem měla co dělat, abych se udržela). Jemné a nadýchané kynuté těsto si perfektně rozumí se sladkým kakaovým pudingovým krémem a šťavnatá švestka na povrchu už je jen takovou třešinkou nebo spíše švestičkou pro radost.


Tak honem, musím napsat ten recept, než se zase rozkecám. Na asi dva plechy koláčků si nachystejte:

na těsto:

250 g polohrubé mouky
50 g nemletého máku
1/2 kostky kvasnic (tedy cca 20 g)
1 vejce
125 ml mléka
1 lžičku cukru
špetku soli
75 ml oleje

na pudingový krém:

300 ml mléka
3 lžíce Gustinu (nebo balíček pudingu)
2 lžíce kakaa
3 lžíce vanilkového cukru
125 g měkkého tvarohu

dále:

čerstvé švestky, na čtvrtiny
strouhaný perník na posypání


Ve dvou lžících lehce ohřátého mléka rozmícháme lžičku mouky a cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple vzejít kvásek. Poté si prosejeme mouku, přidáme mák, přilijeme zbytek mléka, olej, rozklepneme vejce, lehounce osolíme a přilijeme kvásek. Zpracujeme v pružné těsto, které by se nemělo lepit na ruce. Dáme do mísy vysypané hladkou moukou a přikryté potravinářskou fólií nebo utěrkou necháme na teplém místě kynout hodinu.
Poté rozválíme na plát cca 0,5cm tlustý a vykrajujeme kolečka, která dáváme na plech pokrytý pečicícm papírem. Na kolečka naneseme lžičkou pudingový krém, dozdobíme čerstvými švestkami a můžeme na závěr posypat tvrdým strouhaným perníkem. Pečeme na 180 °c 20-30 minut (podle velikosti koláčků).

Na pudingový krém jednoduše uvaříme hustý puding, do kterého pak vmícháme tvaroh. Krémem pak plníme koláčky, do krému přitiskneme švestky a posypeme lžičkou strouhaného perníku.


Zcela bez mučení se přiznávám, že koláčky byly takřka samostatným dílem malých Příšeráků (necelé tři roky a pět let). Sledovat děti, jak s vyplazeným jazykem se snaží vykrajovat koláčky, poté na ně kydají krém (který ne moc tajně ublizují), snaží se a klouzavý krém položit švestku a pak celé dílo korunují horou perníku, to byl mazec. Mé mateřské srdce tak trochu jihlo. Po upečení si děti ale koláčky už nedaly a radši se vrhly na kynuté ksichtíky, ze stejného těsta, z jejichž přípravou pomáhaly snad ještě ochotněji.


Ač se děti snažily přitisknout raznici opravdu důkladně (to menší vždy několikrát a na úplně jinou stranu), ksichtíky nakonec nebyly tak výrazné. Ale chutnaly jim, protože zmizly hned ten den (pečivo, ne děti :-)).


A koláčky Macocha moc chutnaly mému muži, kterému se jen tak něčím nezavděčím. Tak ije upečte, dokud ještě švestky jsou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 20. září 2014 v 14:26 | Reagovat

Strašně dlouho mi trvalo, než jsem se naučil na klasickou kombinaci mák a švestky. Pořád jsem to neměl odvahu ochutnat a jak jsem to konečně udělal, tak jsem všechno pochopil a už nemůžu jinak :-D

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. září 2014 v 19:21 | Reagovat

kdyzvarichlap: Ano, kombinace máku a švestek je prostě super. :-)

3 vanda vanda | Web | 26. září 2014 v 10:27 | Reagovat

No tak kombinace máku a švestek je prostě nepřekonatelná, o tom se snad ani nediskutuje:-) Tohleto vypadá výborně. Jen mi došly švestky. Ale to se samozřejmě rychle vyřeší! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama