Švestková "nutela" snadno a rychle

7. září 2014 v 20:08 | Madla |  Zavařování
Tak další slíbený švestkový příspěvek je tady. Jestli jste si mysleli, že švestky u nás končí v sudu, tak jste se nemohli víc mýlit. Po počátečních rozpacích se do nich amilovaly i naše děti, které jsou schopni stláskat klidně i deset švestek na posezení. A švestková hromada přitom nijak neubývá. Tak pokud budete mít taky spoustu švestek, určitě si zavařte výbornou švestkovou nutellu. O pravou nutelu fakt nejde, ale kombiance švestek a hořké čokolády je fakt úžasná. A navíc tahle sladká marmeládopomazánka je úžasná nejen třeba ke sladké rýži, na lívanečky či palačinky, ale jen tak do jogurtu.


Už před časem byla švestková "nutela" velkým hitem internetu, ale pokud jste ji, stejně jako já, objevili až letos, tak neváhejte, čas švestek se pomalu krátí.

Na asi 8 skleniček o objemu 200 ml budete potřebovat:

1,5 kg parádně zralých švestek
250 g krupicového cukru
250 g třtinového cukru
150 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem belgickou se 74 % kakaa)
3 tobolky kardamonu (není nutné, ale já kardamon miluju a se švestkama si svkěle rozumí)

Přípravu si musíte rozložit do dvou dnů, protože tahle dobrota potřebuje den k tomu, aby se pěkně rozložily chutě a švestky se spojily s čokoládou v jeden voňavý a podmanivý celek.
Takže první den si omyté a vypeckované švestky nasypte do velkého hrnce, přidejte tobolky kardamonu a nechte čtvrt hodinky povařit až změknou. Nechte lehce zchladnout a poté rozmixujte. Do rozmixované švestkové hmoty vmíchejte čokoládu a oba cukry a mírně zahřejte, aby se čokoláda pěkně rozpustila. Občas promíchejte.
A dejte uležet do chladu do druhého dne.

Pak už se jen vybavte čistými skleničkami. Promíchejte švestkovo-čokoládovou hmotu, naplňte s ní skleničky, uzavřete a sterilujte 15 minut při 80 °C.


Spojení švestek, čokolády a kardamonu je sice trochu netradiční, ale strašně dobré. A tak místo pracných povidel u nás jednoznačně vítězí tahle dobrota.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 kuchtimeslaskou kuchtimeslaskou | 13. září 2014 v 11:15 | Reagovat

Páni, tak takovou nutelu bych si dala radši než tu z obchodu :) Zvlášť, když je švestková. Výborný recept, určitě vyzkouším :))

2 Madla Madla | E-mail | Web | 15. září 2014 v 10:01 | Reagovat

[1]: kuchtimeslaskou: Také ji mám radši než tu přeslazenou a rostlinného tuku plnou "věc" z obchodu. Tak vyzkoušejte a pak dejte vědět, jestli chutnala :-)

3 Dena Hviezdička Dena Hviezdička | E-mail | Web | 19. září 2014 v 11:30 | Reagovat

Samé švestky/slivky :-D. Ja jem podobné. Rozmixované a uvarené slivky + piškóty a na spodok trocha horkej čokolády.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 21. září 2014 v 19:24 | Reagovat

Dena Hviezdička: Hmm, vaše varianta zní moc dobře, určitě by chutnala mým dětem.

5 zuzu zuzu | E-mail | 31. října 2014 v 14:55 | Reagovat

Vyzkousim urcite pristi rok

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama