Švestková bílková pěna s kardamonem

1. září 2014 v 13:39 | Madla |  Sladké vábničky
aneb sladké a lehoučké nic na lžičku. Když jsem v létě u Meg uviděla recept na jahodovou bílkovou pěnu, musel ajsem ji prostě vyzkoušet. Vzpomínám si, jak nám ji dělala jako dětem babička a pro mě to vždycky byla noční můra. Šíleně přeslazená pěna, sice s krásně růžovou barvou (ale já růžovou fakt nesnáším), bez jahodové chutě. Ale co, byl čas ji rehabilitovat, tak jsem ji vyzkoušela s o polovinu menším množstvím cukru a vytuněnou o limetkovou šťávu a kůru. A byla skvělá! Hodně jahodová, jemně nakyslá a limetka jí dodalal opravdový šmrnc. Sice nebyla tak krásně tuhá, ale to připisuji právě menšímu množství cukru.

Na jahodové pěně jsem tedy ulítávala celou jahodovou sezónu, a protože teď každý den (fakt nekecám, každej den!) dostáváme od manželova tatínka mísu krásně zralých domácích švestekm, řekla jsem si, že švestková varianta by taky určitě nebyla špatná.


A fakt nebyla. Byla perfektní! Prostě si představte napěněné nasládlé švestky ovoněné kardamonem. Přidejte pár hoblienk mléčné čokolády a tahle pěna vás katapultuje do labužnických výšin. A jak na ni?

Na čtyři velmi slušné porce si nachystejte:


150 g švestek, oymtých a vypeckovaných
1 bílek
80 gramů cukru krystal (pokud máte rádi sladké, tak klidně i dvojnásobek)
2 tobolky kardamonu

Omyté a vypeckované švestky dejte spolu s tobolkami kardamonu do mixéru (já mám jen ruční, ale zvládl to, pašák) a umixujte na jemnou kaši.
Vyšlehejte si téměř dotuha bílek, zašlehejte cukr, přilijte rozmixované švestky s kardamonem a ještě chvilku šlehejte. Vlijte do sklenic a nechte tak dvě až čtyři hodiny ztuhnout.


Po ztuhnutí ozdobte hoblinakmi čokolády, vezměte si lžičku a bagrujte :-)

Je jemná, lehounká, svěží, prostě jako babí léto.

Teď vás čeká takové malé putování za švestkovou vůní (mimochodem má oblíbená dětská knížka), protože švestek se opravdu urodilo a do sudu je nikdo cpát nebude. Tak hybaj s nimi do skleniček!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama