Tymiánový sirup pro snadnější odkašlávání

26. září 2014 v 18:45 | Madla |  HOME MADE
Tak už je to tady. Podzim v plné parádě. Krom bezva věcí, které podzim přináší jako jsou dýně, hutnější dezerty se spoustou ořechů či čokolády, přehršel hrušek a jablek, nebo pestrobarevné listí snášející se k zemi, jsou tu i jiné, nepříjemné aspekty. Bacily. Všude poletují bacily. Jakmile někdo někde někdy zakašle, je mi hned jasné, že budeme nemocní. A tak jsem se připravila. Mě a staršímu synkovi většinou běžné nachlazení sedne rovnou na průdušky a tak tuberácky na všechny a všechno kašleme a je nám blbě i od žaludku.

A protože jsem se s nastávajícím kalendářním podzimem stala krkavčí matkou, protože i náš ještě ani ne tříleťák začal navštěvovat školku, mám krom rozesílání životopisů všem možným i nemožným potencionálním zaměstnavatelům i najednou mnohem víc času, když jsou obě děti čtyři hodiny ve školce. Najednou si v klidu uvařím, nakoupím a uklidím a dokonce i stihnu připravit opravdu účinný tymiánový sirup proti výše zmíněným chyceným průduškám.


A tak, protože jsem v pondělí prochladla, tu sedím před monitorem počítače, zachumlaná v županu, honem vám ho musím napsat, ať si ho stihnete ještě připravit. Ve všech receptech nalezených v hlubinách internetu se používal tymián sušený a bílý cukr, já však díky tchyni disponovala velkým svazkem čerstvého tymiánu, a siurp jsem chtěla mít zdravý co nejvíce, takže čtěte dále a budete žasnout :-)

Na zhruba 300 ml budete potřebovat:

250 ml vody
100 g třtinového cukru
100 g medu
svazeček čerstvého tymiánu, nastříhaného

Do kastrolku vlijte vodu, vsypte cukr a pomalu zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nemusíte vařit. Nechte mírně vychladnout a pak přimíchejte med. Přidejte nastříhaný tymián (normálně i s dřevnatými konci),


zamíchejte a ve chladné místnosti nechte louhovat nejlépe 24 hodin (můžete i méně). Poté sirup přelijte přes cedník, vlijte do sklenic či lahví a uchovávejte v lednici.


tenhle sirup není určen k normálnímu pití jako jeho meduňkový či dobromyslový kolega, tenhle siurp se dávkuje po lžičkách, když cítíte, že máte "zase" chycené průdušky. Já ho zkoušela včera, když jsem začínala kašlat, odpoledne jsem si dala lžíci, zapila lipovým čajem s medem a páni, to byla síla! Chuťově je skvělý, sladký jako med, voňavý po tymiánu, ale má grády. A já celou noc spala pokojně jako batole a dnes už není po kašli ani památka.


Jak vidíte na té velké flašce, díky spoustě čerstvého tymiánu jsem udělala dávku trojnásobnou. Ale věřte mi, že se v nadcházejících měsících bude fakt hodit.

A chcete příště recept na vepřové na fenyklu podle Jamieho, něco sladkého, nebo tajný inhalační tip zaručeně fungující proti ucpaným dutinám?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sonia Sonia | Web | 26. září 2014 v 19:19 | Reagovat

Úžasná síla bylinek, tak si asi také jednu dávku na vyzkoušení přípravím, zima je dlouhááá...., díky za recept :-)

2 Millie Millie | 26. září 2014 v 22:09 | Reagovat

Mě se tyhle domácí sirupy vždycky strašně brzy zkazí. Vám se nekazí? Vždycky mi chytí plíseň. Ať jsou v lednici, nebo ne.

3 Jana Jana | 29. září 2014 v 7:04 | Reagovat

Tak ten zaručeně udělám. Průdušky pronásledují snad každého. Moc děkuji za recept.:-)

4 Jana Jana | 29. září 2014 v 7:07 | Reagovat

já dávám do sklenice na špičku nože pomůcku ke konzervování[2]:

5 Madla Madla | E-mail | Web | 30. září 2014 v 9:15 | Reagovat

Sonia: Přesně tak, sychravý podzim a zima jsou dlouhé a vždycky je dobré být připraven :-) Tak ať je těch nemocí co nejméně!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 30. září 2014 v 9:17 | Reagovat

Millie: Tenhle tymiánový jsem vařila teprve letos a zatím je v pohodě, tak uvidím. Jinak u dalších domácích sirupů dávám při vaření kyselinu citronovou a v pohodě. Kyselinou a varem se pak nezkazí.

7 pavla pavla | E-mail | Web | 1. října 2014 v 14:45 | Reagovat

Já hlasuji pro něco sladkého! Vždycky jsem pro něco sladkého... :-)

8 vanda vanda | Web | 2. října 2014 v 20:25 | Reagovat

Ty Madlo, to je náhodička. Od včera jsem doma s ukašlanou Kristýnou. Bohužel teď nemám čerstvý tymián, ale vyběhnu na trh, snad ho splaším. Ze sušeného je to asi blbost že?

9 Madla Madla | E-mail | Web | 3. října 2014 v 17:55 | Reagovat

pavla: Bude, bude, přísahám! jen se mi musí trochu umoudřit pořezaná ruka, ale pak se na to vrhnu a sladký článek bude vcukuletu.:-)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 3. října 2014 v 17:56 | Reagovat

vanda: Vandi, nikam neběhej a do základního rozpisu dej louhovat sáček sušeného tymiánu. Tak to ostatně bylo i ve všech receptech z internetových hlubin.

11 Michal Michal | Web | 30. října 2014 v 16:55 | Reagovat

Ze vysušeného jde taky, viz odkaz - 300 ml na 300 gramů cukru na 15 gramů byliny. Kdyžtak je tam i varianta s medem a dalšíma bylinama.
Je v pohodě i když z čerstvého trošku příjemněji voní (možná je to psychické).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama