Říjen 2014

Vepřová kýta na fenyklu podle Jamieho

27. října 2014 v 14:56 | Madla |  Maso hraje prim
Podzim. Upršený. Sychravý. Ledově vlezlý. Ufoukaný. A když k tomu připočtete tvrdohlavého předškoláka se zálibou ve strašidlech a čerstvého tříleťáka procházejícího fascinujícím obdobím vzdoru, je jasné, že z toho nemůžete vyjít bez ztráty věnečku. A tak na to peču. A doslova. Peču s dětima helloweenské perníčky, i když nemám tyhle importované svátky ráda, chodím po městě na procházku přestrojená za čertici (jedno mládě jde za kostru a to druhé za piráta) a je mi úplně šumák, co si o mě lidi myslí. Jsme povedená rodinka, asi ne úplně normální a to mě právě baví. A tak, abych mohla s dětmi vyrábět další strašidla, shánět nějakou dýni na vyřezání, kterou unesu, hledám co nejrychlejší recepty na oběd. Tak, aby se uvařilo v podstatě samo, ale bylo to chutné, voňavé a podzimní. A tohle všechno má v sobě recept, který jsem si mírně upravila z kuchařky Jamieho Olivera Šéfkuchař bez čepice. Volně jsem se inspirovala a bylo to tak dobré, že si to musím napsat a brzy zase zopakovat. Tak pokud si chcete ve sváteční den udělat moc dobrý a téměř bezpracný oběď, čtěte dál.

Určeno pouze masožroutům!


Na 6-8 porcí budete potřebovat:

1,5 kg vepřové kýty
sůl
čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce fenyklových semínek
2 tlustší plátky másla (cca 60 g)
2 lžíce olivového oleje
8 stroužků česneku, oloupaných
3 snítky čerstvého rozmarýnu
4 bobkové listy
1/2 litru chardonnay nebo jiného suchého bílého vína

Troubu si vyhřejte na 200°C. Kýtu ze všech stran pořádně osolte a opeřete a obalte ve zrníčkách fenyklu. Ve velkém hrnci si na troše olivového oleje a na másle osmažte maso ze všech stran, až je pěkně zlaté. Pak k němu jednoduše naházejte všechny bylinky (z romarýnu stáhněte větvčiyk a ty přihoďte k masu), oloupané stroužky česneku, přelijte vínem, zaklopte poklicí nebo čepicí z alobalu a strčte zhruba na hodinku a půl do trouby. Upečené maso vyjměte z kastrólu, uchovejte v teple (např. ho dejte na talíř a zabalte do alobalu) a omáčku cca čtvrt hodinky redukujte. Případně přisolte a podávejte.



Je to neskutečně dobré, a to říkám jako téměř převlečený vegetarián a rybomilec, kterému kus masa stačí tak jednou za čtrnáct dní. Ale tomuhle voňavmu libovému vepřovému prostě neodolám.




Tak si ho taky upečete, ať v tom nelítám sama :-)

A příloha? Podle mě je samozřejmě nejlepší sametově hedvábná a pcotivá bramborová kaše, ale pokud jste neradi na kaši, tak k masu můžete servírovat třeba pečenou zeleninu.


Já dělala šprťácky přílohy dvě, pro mě a pro děti kaši a pro manžela pak pečenou zeleninu (ve které byl fenykl i v bulvózním stádiu). A každá varianta byla moc dobrá.


Pozvěte si podzim do kuchyně a oblečte se do obalku bylinkové vůně s česnekem a vínem. A budete spokojení. To vám garantuju.

Tak krásný podzim bez nemocí vám přeje Madla.

A co příště byste si dali? Receptík na něco hříšně kakaového, přesto však nesmyslně zdravého, nebo nějaké křupavé domácí pečivo (se spoustou lepku...), nějaký dortík? Pište, pište, pište...

Makový dortík se švestkovou čokoládou jako náplast na nervy

9. října 2014 v 10:24 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Jsme doma obklopeni dlažebními kostkami. Tedy ne přímo doma, ale před barákem, kam je v pátek v poledne nabagrovali dělníci. Celý víkend jsme museli chodit přes babiččin průchod. Ještěže bydlíme vedle manželových rodičů, jinak bysme se z domu nedostali. V pondělí jsem se s dětmi nemohla dostat z domu. Nešly otevřít dveř. Byly zasypány dlažebními kostkami. A tak jsem se dvěma malými dětmi rázovala staveništěm, které už pátý měsíc obklopuje všechny přilehlé ulice kolem našeho domu a hledala stavbyvedoucího. Bohudík jsem ho našla. Po upozornění na stávající neprůchodnost uličky se sala věc nevídaná - do hodiny byla odházená úzká cestička vedoucí k našim dveřím. Ale dál nic. Manželova firma byla zase zavalená. Tak jsem si dala druhé kolečko. Situace se poté zlepšila, celá ulička byla po pár hodinách zcela průchodná a nachystána na pokládání kostek.

Jaké bylo mé překvapení dalšího rána, když jsem vchdoové dveře otevřela jen na deset centimetrů... Situace se opakovala. Jen s tím rozdílem, že pan stavbyvedoucí se nikde nevyskytoval. Tudíž jsem byla v průběhu dvou hodin nucena si třikrát velmi důrazně promluvit s partou dlaždičů, kteří měli daný úsek na starosti. A do očí mi bylo řečeno, že budou rádi, když si budu stěžovat. Po čtrvtém setkání mi tvrdili, že je cestička k domovu průchodná. Nebyla. takže jsem už po páté lítala po staveništi a hledala někoho, kdo tento problém vyřeší. To vše s tříletým dítětem za krkem. Úžasné.

Nyní je cesta ke dveřím průchodná, leč nikdo nikde nic neobkládá. A mě už to štve. Po cestě do školky, k lékaři, na hřišti, se vyhýbat bagrům, kouřícím dělníkům, přeskakovat a obcházet s jedním dítětem za ruku a druhým v náručí hromady písku, sutin a jiného mateirálu. To si pak člověk musí ulevit.

Všichni, co dočetli až sem, mají bonus, mohou si upéct výtečný mákem nabitý dortík se báječnou šveskovou čokoládou. Bez lepku, bez cukru, ale přesto neskutečně dobrý.


Na makovoý korpus, dortová forma o obvodu 20 cm:

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
2 vrchovaté lžíce medu
80 g máku
2 vrrchovaté lžíce kakaa
1 lžička kypřicího prášku (nebo jedlé sody)
špetka soli


Na švestkovou čokoládu:

200 g hořké čokolády (já použila 76% belgickou čokoládu)
100 g švestek, rozmixovaných
200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce medu

Postup přípravy:

Žloutky si oddělíme od bílků, bílky dáme do šlehací nádoby na sníh, žloutky pak umícháme s medem. Přidáme mák, kakao, špetku soli a lžičku kypřicího prášku nebo jedlé sody. Zamícháme. K bílkům též přidáme špetku soli (bílky se pak lépe vyšlehají) a vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do makového těsta. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut, dokud se těsto nelepí na špejli.

Poté necháme dortík vychladnout a přelijeme ho švestkovou čokoládou. Postup řpípravy e až směšný - čokoládu, smetanu ke šlehání a med dáme nad vdoní lázeň a pomalu rozpouštíme. Občas zamícháme a až nám vzikne sametovározpuštěná čokoláda, přidáme k ní rozmixované švestky. Nalijeme na dortík, dáme do lednice vychladit na minimálně tři hodiny. A pak dozdobíme dle fantazie.


Já dortík pekla na oslavu švagrových narozenin, kde bylo plno dětí, takže zdobení bylo trošku funky. A fotky hodně špatné. To je tak, když fotíte, a kolem vás se rojí děti, které chtějí tu a tam uzmout bonbonek nebo si oblíznout šlehajdu.


Makový dortík je neskutečně vláčný a chutný, čokoláda je nepřeslazená, hutná a v puse se rozplývající. A při dopisování tohoto článku se všechno v dobré obrací, obkladači obkládají a já mám zase ráda podzim. Tak si upečte něco dobrého, ať vám zůstane úsměv na tváři v jakékoli situaci. Terapie pečením skutečně funguje...