Makový dortík se švestkovou čokoládou jako náplast na nervy

9. října 2014 v 10:24 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Jsme doma obklopeni dlažebními kostkami. Tedy ne přímo doma, ale před barákem, kam je v pátek v poledne nabagrovali dělníci. Celý víkend jsme museli chodit přes babiččin průchod. Ještěže bydlíme vedle manželových rodičů, jinak bysme se z domu nedostali. V pondělí jsem se s dětmi nemohla dostat z domu. Nešly otevřít dveř. Byly zasypány dlažebními kostkami. A tak jsem se dvěma malými dětmi rázovala staveništěm, které už pátý měsíc obklopuje všechny přilehlé ulice kolem našeho domu a hledala stavbyvedoucího. Bohudík jsem ho našla. Po upozornění na stávající neprůchodnost uličky se sala věc nevídaná - do hodiny byla odházená úzká cestička vedoucí k našim dveřím. Ale dál nic. Manželova firma byla zase zavalená. Tak jsem si dala druhé kolečko. Situace se poté zlepšila, celá ulička byla po pár hodinách zcela průchodná a nachystána na pokládání kostek.

Jaké bylo mé překvapení dalšího rána, když jsem vchdoové dveře otevřela jen na deset centimetrů... Situace se opakovala. Jen s tím rozdílem, že pan stavbyvedoucí se nikde nevyskytoval. Tudíž jsem byla v průběhu dvou hodin nucena si třikrát velmi důrazně promluvit s partou dlaždičů, kteří měli daný úsek na starosti. A do očí mi bylo řečeno, že budou rádi, když si budu stěžovat. Po čtrvtém setkání mi tvrdili, že je cestička k domovu průchodná. Nebyla. takže jsem už po páté lítala po staveništi a hledala někoho, kdo tento problém vyřeší. To vše s tříletým dítětem za krkem. Úžasné.

Nyní je cesta ke dveřím průchodná, leč nikdo nikde nic neobkládá. A mě už to štve. Po cestě do školky, k lékaři, na hřišti, se vyhýbat bagrům, kouřícím dělníkům, přeskakovat a obcházet s jedním dítětem za ruku a druhým v náručí hromady písku, sutin a jiného mateirálu. To si pak člověk musí ulevit.

Všichni, co dočetli až sem, mají bonus, mohou si upéct výtečný mákem nabitý dortík se báječnou šveskovou čokoládou. Bez lepku, bez cukru, ale přesto neskutečně dobrý.


Na makovoý korpus, dortová forma o obvodu 20 cm:

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
2 vrchovaté lžíce medu
80 g máku
2 vrrchovaté lžíce kakaa
1 lžička kypřicího prášku (nebo jedlé sody)
špetka soli


Na švestkovou čokoládu:

200 g hořké čokolády (já použila 76% belgickou čokoládu)
100 g švestek, rozmixovaných
200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce medu

Postup přípravy:

Žloutky si oddělíme od bílků, bílky dáme do šlehací nádoby na sníh, žloutky pak umícháme s medem. Přidáme mák, kakao, špetku soli a lžičku kypřicího prášku nebo jedlé sody. Zamícháme. K bílkům též přidáme špetku soli (bílky se pak lépe vyšlehají) a vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do makového těsta. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut, dokud se těsto nelepí na špejli.

Poté necháme dortík vychladnout a přelijeme ho švestkovou čokoládou. Postup řpípravy e až směšný - čokoládu, smetanu ke šlehání a med dáme nad vdoní lázeň a pomalu rozpouštíme. Občas zamícháme a až nám vzikne sametovározpuštěná čokoláda, přidáme k ní rozmixované švestky. Nalijeme na dortík, dáme do lednice vychladit na minimálně tři hodiny. A pak dozdobíme dle fantazie.


Já dortík pekla na oslavu švagrových narozenin, kde bylo plno dětí, takže zdobení bylo trošku funky. A fotky hodně špatné. To je tak, když fotíte, a kolem vás se rojí děti, které chtějí tu a tam uzmout bonbonek nebo si oblíznout šlehajdu.


Makový dortík je neskutečně vláčný a chutný, čokoláda je nepřeslazená, hutná a v puse se rozplývající. A při dopisování tohoto článku se všechno v dobré obrací, obkladači obkládají a já mám zase ráda podzim. Tak si upečte něco dobrého, ať vám zůstane úsměv na tváři v jakékoli situaci. Terapie pečením skutečně funguje...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Daisy Daisy | Web | 9. října 2014 v 10:31 | Reagovat

No vypadá božsky! Moje mamka mi včera řekla, že ještě nikdy dort k narozeninám neměla, tak jí chci nějaký sama udělat, hledám tedy inspiraci kde se dá:)

2 Oli Oli | 9. října 2014 v 15:13 | Reagovat

To vypadá hodně dobře! Jen se zeptám, jestli je ten mák mletý nebo ne. Setkávám se v receptech s oběma variantami, tak se ptám ;-)

3 pavla pavla | E-mail | Web | 9. října 2014 v 21:37 | Reagovat

Kéž by bylo na to pečení víc času!! Ale máš pravdu, je to skvělý relax!! A ten dort vypadá úžasně! Rozhodně ukládám do oblíbených a snad brzo upeču. Cokoli makového teď u mě frčí!

4 Jindra Jindra | 9. října 2014 v 22:05 | Reagovat

Krásná náplast :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2014 v 11:10 | Reagovat

Daisy: Děkuju moc za krásný komentář. Tak zkuste mamince upéct tenhle, mák je nejvýznamnějším dodavatelem vápníku, čokoláda je zase dobrá plná hořčíku, takže tenhle dortík vlastně úplně sálá zdravím. :-) A navíc je neskutečně jendoduchý na přípravu a strašně moc dobrý.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2014 v 11:11 | Reagovat

Oli: Dělala jsem už obě varianty a obě byly fajn,takže pokud máte ráda mák nemletý (já zbožňuju, jak chřoupe mezi zubama), tak klidně vyzkoušejte i nemletý. A dejte pak vědět, jak chutnal!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2014 v 11:13 | Reagovat

pavla: No ty potřebuješ spoustu vápníku, takže mák by pro tebe měl být prioritní potravinou :-) Dortík je fakt super, neskutečně vláčný a dobřý, úplně jsem na něj zase dostala chuť. Tak ať se ti podaří vyšetřit si nějaký čas na pečení a a´t dortík chutná :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. října 2014 v 11:13 | Reagovat

Jindra: To jo, někdy je takových sladkých náplastí hodně potřeba :-)

9 Vanda Vanda | Web | 14. října 2014 v 21:24 | Reagovat

No Madli, i když z jiného důvodu, i já si sladkým spravuju nervy:-D Tak ať už máte vydlážděno, držím palce!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 27. října 2014 v 14:30 | Reagovat

Vanda: Jojo, Ať je to čokoláda nebo karamel, hlavní je, že je to dobré a pomáhá to obalit pocuchané nervy.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama