Vepřová kýta na fenyklu podle Jamieho

27. října 2014 v 14:56 | Madla |  Maso hraje prim
Podzim. Upršený. Sychravý. Ledově vlezlý. Ufoukaný. A když k tomu připočtete tvrdohlavého předškoláka se zálibou ve strašidlech a čerstvého tříleťáka procházejícího fascinujícím obdobím vzdoru, je jasné, že z toho nemůžete vyjít bez ztráty věnečku. A tak na to peču. A doslova. Peču s dětima helloweenské perníčky, i když nemám tyhle importované svátky ráda, chodím po městě na procházku přestrojená za čertici (jedno mládě jde za kostru a to druhé za piráta) a je mi úplně šumák, co si o mě lidi myslí. Jsme povedená rodinka, asi ne úplně normální a to mě právě baví. A tak, abych mohla s dětmi vyrábět další strašidla, shánět nějakou dýni na vyřezání, kterou unesu, hledám co nejrychlejší recepty na oběd. Tak, aby se uvařilo v podstatě samo, ale bylo to chutné, voňavé a podzimní. A tohle všechno má v sobě recept, který jsem si mírně upravila z kuchařky Jamieho Olivera Šéfkuchař bez čepice. Volně jsem se inspirovala a bylo to tak dobré, že si to musím napsat a brzy zase zopakovat. Tak pokud si chcete ve sváteční den udělat moc dobrý a téměř bezpracný oběď, čtěte dál.

Určeno pouze masožroutům!


Na 6-8 porcí budete potřebovat:

1,5 kg vepřové kýty
sůl
čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce fenyklových semínek
2 tlustší plátky másla (cca 60 g)
2 lžíce olivového oleje
8 stroužků česneku, oloupaných
3 snítky čerstvého rozmarýnu
4 bobkové listy
1/2 litru chardonnay nebo jiného suchého bílého vína

Troubu si vyhřejte na 200°C. Kýtu ze všech stran pořádně osolte a opeřete a obalte ve zrníčkách fenyklu. Ve velkém hrnci si na troše olivového oleje a na másle osmažte maso ze všech stran, až je pěkně zlaté. Pak k němu jednoduše naházejte všechny bylinky (z romarýnu stáhněte větvčiyk a ty přihoďte k masu), oloupané stroužky česneku, přelijte vínem, zaklopte poklicí nebo čepicí z alobalu a strčte zhruba na hodinku a půl do trouby. Upečené maso vyjměte z kastrólu, uchovejte v teple (např. ho dejte na talíř a zabalte do alobalu) a omáčku cca čtvrt hodinky redukujte. Případně přisolte a podávejte.



Je to neskutečně dobré, a to říkám jako téměř převlečený vegetarián a rybomilec, kterému kus masa stačí tak jednou za čtrnáct dní. Ale tomuhle voňavmu libovému vepřovému prostě neodolám.




Tak si ho taky upečete, ať v tom nelítám sama :-)

A příloha? Podle mě je samozřejmě nejlepší sametově hedvábná a pcotivá bramborová kaše, ale pokud jste neradi na kaši, tak k masu můžete servírovat třeba pečenou zeleninu.


Já dělala šprťácky přílohy dvě, pro mě a pro děti kaši a pro manžela pak pečenou zeleninu (ve které byl fenykl i v bulvózním stádiu). A každá varianta byla moc dobrá.


Pozvěte si podzim do kuchyně a oblečte se do obalku bylinkové vůně s česnekem a vínem. A budete spokojení. To vám garantuju.

Tak krásný podzim bez nemocí vám přeje Madla.

A co příště byste si dali? Receptík na něco hříšně kakaového, přesto však nesmyslně zdravého, nebo nějaké křupavé domácí pečivo (se spoustou lepku...), nějaký dortík? Pište, pište, pište...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pavla pavla | E-mail | Web | 27. října 2014 v 20:28 | Reagovat

Super recept! Něco takového jsem hledala takže díky a recept ukládám!! Jinak nás zatím halloween nepostihl. Díky bohu!! Ale dýni jsme si vyřezali a každý den ji zapalujeme a pozorujeme z okna :-)

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 30. října 2014 v 16:45 | Reagovat

Po jeho kuchařce taky občas sahám (dostal jsem předloni k Vánocům), ale tohle jsem nezkoušel. Nějak vůbec nedělám s fenyklem a vlastně ani netuším proč :-D

3 zuzu zuzu | E-mail | 31. října 2014 v 14:57 | Reagovat

Ja cekam na slibovane domaci laskonky, ale klidne si poctu i o necem kakaovem nebo domacim pecivu ;-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2014 v 19:38 | Reagovat

pavla: Pavli, určitě vyzkoušej, je to fakt moc dobré. U nás halloween frčí už v kuse čtrnáct dn a ještě nejsme u konce, zítra budeme mít halloweenskou párty na dvorku a vyrábět želé červíky :-)
my místo dýně (žádnou bych neunesla) vyřezávali halloweenské pomelo :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2014 v 19:39 | Reagovat

kdyzvarichlap: Taky jsem vždykc měla fenyklová semínka spojená jen s chlebem nebo s čajem proti nadýmání :-) a v receptu mě moc příjemně překvapily. Tak určitě vyzkoušejte! Jinak v originálu je použit i fenykl čerstvý, ten už jsem teda bohužel neměla, ale uškdoit určitě nemůže.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2014 v 19:40 | Reagovat

zuzu: Jú, děkuju za připomeutí, laskonky budou, budou! Já jsem osoba děsně zapomnětlivá!

7 vanda vanda | Web | 4. listopadu 2014 v 19:34 | Reagovat

Když slyším fenykl, vybaví se mi čaj pro kojící matky a jsem ráda, že tohle už mám úspěšně za sebou. Ale na kejtičku z prasátka, takhle krásně vypečenou, to bych si ho třeba nasypala...díky za tip :-D
A jinak to máš krásně naaranžované!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2014 v 10:32 | Reagovat

vanda: vandi, fenykl jsem také měla dlouho spojen jen s protiprdícím čajem (hlavně semínka), ale tady v tomhle receptu to k sobě pasuje jako hrnec na prdel :-) Tak určitě někdy vyzkoušej!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama