Oříškové laskonky

10. listopadu 2014 v 10:22 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
aneb moje osobní cukrářská výzva. To jsem takhle jednou dostala objednávku na spoustu cukroví na oslavu. Byly tam muffiny "z oční kliniky", linečtí ježečci, ovocné košíčky, mini věnečky a mini větrníčky s karamelovou polevou. A laskonky. Které jsem ještě nikdy nepekla. Měla jsem k nim poněkud ostražitý postoj, protože jak se něco musí šlehat v páře, tak se mi to obvykle nějakým záhadným způsobem zdrcne (proto se mi ještě za celých šest let mého snažení nepodařilo vyrobit perfektní créme brulée - a teď mě za to všichni foodblogeři kolektivně odsoudí a vyhostí...), tak jsem měla obavy.

Ale protože jsem žena odvážná, šla jsem do toho jako do výzvy, vybrala jsem si osvědčený recept ze stránek Maminčiny recepty a pak to šlo jako po makrele.

Takže jestli chcete pokořit svou osobní cukrářskou výzvu jako já, nebo si prostě jen pochutnat na úžasně lehounkých a pořádně oříškových laskonkách, které se v puse jen rozplynou, následujte nejen instinkt, ale hlavně nezapomeňte číst následující řádky. Já si postup jako obvykle mírně zjednodušila

Ingredience

6 bílků, 300 g krystalového cukru, 300 g moučkového cukru, 100 g jemně mletých lískových oříšků

Postup

Já si dala vařit vodu do varné konvice, horkou ji nalila do hrnce a do nádoby na šlehání jsem dala bílky a s krystalovým cukrem a ušlehala jsem velmi hustý sníh. Poté jsem v páře ušlehaný sníh stěrkou opatrně přemístila do mísy a přidala jsem jemně mleté lískové oříšky. Ty jsem předtím asi deset minut opražila nasucho v troubě na 180°C , nasypala jsem je na papírovou utěrku a rychle z nich sloupala slupky. Ještě horké oříšky jsem rozmixovala na jemno v mixéru. Vařečkou jsem do sněhu vmíchala moučkový cukr a oříšky.
Plech jsem si vyložila papírem na pečení a na něj jsem položila šablonu na laskonky. Do každého otvoru jsem dala lžičku oříškového sněhu, rozetřela a stěrkou uhladlae a setřela přebytečný sníh. je to trošku piplačka, ale jde to dobře. Opatrně jsem šablonu odstranila a položila na další plech. Laskonky jsem sušila pomalu v troubě vyhřáté na 80°C asi 45 minut. Musí být tvrdé, ale nesmí zhnědnout. Hotové vychladlé laskonky jsem plnila karamelovým krémem. Protože jak je něco karamelového, musí to být výborné. Ale plnit můžete klidně i třeba lískooříškovým krémem.
Stejným způsobem můžeme připravit laskonky kokosové, místo oříšků přidáme hrst kokosu.


Na karamelový krém si nachystejte:

1 plechovka Salka karamel (pokud máte obyčejné, musíte ho nejdřív cca dvě hodiny vařit a poté nechat vychladnout)
250 g másla
300 ml mléka
3 lžíce Gustinu

Z Gustinu a mléka uvařte hustý puding, který nechte za občasného míchání vychladnout. Do nádoby na šlehání si dejte část Salka karamel, přidejte část mléka a šlehejte. Poté přidávejte postupně puding a šlehejte, pak přidejte další Salko s máslem, šlehejte a puding a tak dál, než všechno spotřebujete a až se vám vytvoří krásně hladký hustý karamelový krém.

Krémem spojujte zcela vychladlé laskonky. Hotév laskonky ještě můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou.

Bohužel jinou fotku laskonek než v krabici se zákusky nemám, protože když jsem je připravila na jakoukoli oslavu, tak jsem je v předoslavovém frmolu prostě nestihla vyfotit a jakmile přišli první návštěvníci, tak laskonky zmizely jako úderem blesku. Ať jich bylo jakékoli množství, vždycky zmizely jako první a pravidelně si někdo bručel pod vousy, že na něj nezbyla ani jedna laskonka...

Tož si je upečte, když só tak dobré.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Uwina Uwina | E-mail | Web | 11. listopadu 2014 v 9:50 | Reagovat

Tak to vypadá opravdu lákavě. Mohla bych zkusit nachystat v mé nové kuchyni. Pořídili jsme si nové nábytkové úchytky a věšáky, tak je to daleko praktičtější http://www.ankahb.cz/vesaky-katskup200.php

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 11. listopadu 2014 v 14:39 | Reagovat

Čili je to vlastně něco jako pusinky či kokosky jestli správně chápu, jen je nutno mít na to ty formičky? Jinak gustin lze nahradit pudinkem?

3 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2014 v 10:32 | Reagovat

Uwina: Děkuji za komentář, méně pak za vloženou reklamu.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2014 v 10:35 | Reagovat

kdyzvarichlap: Tak, tak, naprosot spárvně, jde samozřejmě dělat lžičkou či cukrářským sáčkem pusinky, kolečka, či jiné tvary. Laskonky bohužel bez formy příliš udělat nejdou. A Gustin lle samozřejmě nahradit adekvátním množstvím pudingového prášku. já pudingový prášek nepoužívám kvůli éčkům, které obsahuje a taky Gustin je výhodnější z ekonomického hlediska (jako celiačka mám totiž spotřebu škrobu na vaření a pečení výrazněn vyšší).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama