Avokádovo-kakaový "puding"

7. prosince 2014 v 19:20 | Madla |  Sladké vábničky
Je to strašně dobrý, je to strašně zdravý a budete po tom mít energii jako králíček Duracell. Pokud jste zastánci alternativního stravování, tak tuhle dobrotu určitě znáte jako své boty a jen si klepete na čelo, proč ta Madla objevuje Ameriku.

Po pravdě, slyšela jsem o tomhle "pudingu" už mnoho, co mě ale vždycky odrazovalo, byla jeho hlavní složka. Avokádo. Nemám ho ráda. A to jakože hodně. Avokádo? Pro mě ovoce bez chuti a bez vůně, takový zelený margarín. Jenže jednou bylo takhle avokádo v akci. V Albertě ho měli snad za osum korun za kus. Tak jsem dvě pěkně zralé kousky vzala domů. Rozloupla jsem, děti byly nadšené z mega velké pecky a hned mi ji sázely do květináče k šefleře. Ochutnala jsem, jestli se v mých chuťových preferencích přeci jen něco nezměnilo. Nezměnilo. Nechutnalo mi. Ochutnal ho i náš pětileťák a s všeříkajícím výrazem ho vyplivl. A to jinak baští ovoce a zeleninu skoro po kilech. A pak jsem si vzpomněla na tenhle profláklý recept a avokádu jsem dala šanci vyniknout na sladko.

Na jednu porci vám bude stačit:

1 avokádo
1 - 2 lžíce medu
1 - 2 lžíce kakaa (já použila Franko doslazované rapadurou, těšte se na další příspvěk)
případně trošku mléka (nebo jeho rostlinnou alternativu)

Já měla avokáda superzralá. Takže jsem je jen rozpůlila, vyjmula jsem pecku, sloupla slupku a rozmačkala je vidličkou. Přidala jsem med dle chuti a kakao. A se zavřenýma očima ochutnala. A týý blááho bylo to dobrý! A dokonce moc. Chuťově i konzistencí to připomínalo čokoládovou pěnu ... fakt nekecám. Normálně jsem si z toho sedla na zadek.


Pak jsem zase vstala. Avokádový "puding" jsem navrstvila do pěkných skelniček a dala vychladit do lednice, že si dám ráno zdravou snídani spolu s domácícm kokosovým mlékem.

Jenže všechno bylo jinak. Mláďata se rozhodla vstávat už v nějakých pět hodin a já ještě v mrákotách jsem jim dala svou avokádovou dobrotu ozdobenou lesními ostružinami z mrazáku. Pak jedno dítko zmerčilo moje pokusy scedit jakousi bílou tekutinu a dožadovalo se ochutnání. Moje kokosové mléko v nich zmizelo jako blesk. A pak lítali po kuchyni, obýváku a předsíni jako turbomyši až do půl osmé, kdy se trochu rozednilo a kdy je krkavčí matka konečně nezačla expedovat do školky.

Takže tak, pokud je vaší nejoblíbenší snídaní čokoládový muffin, skořicové vafle, hemenex nebo chleba s tvarglema, udělejte si změnu a prostě ochutnejte sladké avokádo. A doufám, že si z něj sednete na zadek stejně jako já...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 jeste.rka jeste.rka | 12. prosince 2014 v 20:02 | Reagovat

Musím říct, že vůbec nepřeháníte, tohle je opravdu dobrota. Měla jsem k avokádu podobný postoj jako Vy, ale tahle lahůdka mě přiměla změnit názor - myslím, že teď začnu po zralých plodech aktivně pátrat, ani nebudou muset být ve slevě... :-)

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 16. prosince 2014 v 15:33 | Reagovat

Tak avokádo já pro změnu miluju :) Ale jen tak by mi také nechutnalo. Zkoušela jste ho osolit a pokapat citronem? Jinak spíš než margarín bych mu říkal máslo :)
Jinak tohle určitě zkusím (neznal jsem), jen si musím pár dní počkat, protože naši moudří prodejci prodávají avokáda tvrdá jak beton, která musí pár dní (někdy bohužel až týden) doma uležet. Chápu, že nechtějí vozit úplně měkká, ale to co nabízejí je fakt na nic.

3 Veronika Veronika | 2. ledna 2015 v 3:26 | Reagovat

Ahoj Madli,

zkoušela quacamole? Avokádová pomazánka. Moc dobrý:)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 4. ledna 2015 v 10:42 | Reagovat

jeste.rka: Jj, vždycky jsem strašně ráda, když v obchodě ulovím pár mírně přezrálých avokád :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 4. ledna 2015 v 10:43 | Reagovat

kdyzvarichlap: Osolené a pokapané citornem jsem samozřejmě zkoušela, ale na slano mi prostě nejede a nejede. Připomínalo mi to prostě posolené aokyselené plátky másla. Ale takhle na sladko, to je jinší :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 4. ledna 2015 v 10:44 | Reagovat

Veronika: I quacamole jsem zkoušela, leč bohužel, nějak mi nejelo. Asi jsem divná :-)

7 Vilemína Vilemína | Web | 6. ledna 2015 v 13:01 | Reagovat

Avokádo je skvělé naslano i nasladko, ale zralé mi chutná i samotné, krásně smetanová chuť...ale v sušenkách se ztratila a byly tvrdé a moc suché. Mám ho ráda jako zmrzlinu s citrónem, dávala jsem do brownies.
Guacamole je třeba si trochu přizpůsobit, skoro radši mám jen avokádovou pomazánku, stačí sůl, česnek, pepř a citron. Víc na blogu...ale nebojte se zkoušet, je třeba se s ním seznámit, zvyknout si.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 14. ledna 2015 v 10:19 | Reagovat

Vilemína: Vidíš, avokádové sušenky jsem chtěla vyzkoušet. Je vidět, že se nových kombiancí vůbec nebojíš. Já asi příště vyměním kakao za rozpuštěnou čokoládu a výsledek by pak měl ještě víc připomínat čokoládovou pěnu.

9 Mila Mila | E-mail | Web | 21. ledna 2015 v 9:53 | Reagovat

Avokádo miluju, i samotné, už dlouho se chystám na nějaký koláč s avokádem, ale tohle zní taky dobře :) a hlavně jednoduše, určitě vyzkouším.

10 Renata Renata | E-mail | 2. února 2015 v 17:13 | Reagovat

A co teprve, kdyz pridate jeste trochu kokosoveho oleje ! Ja jsem delala s javorovym sirupem nebo agave nektarem misto medu. I jinak avokado miluju, treba rozmixovane spolu s mangem, papajou a trochou kokosoveho oleje, i guacamole si delam casto, vlastne tydne aspon jedno avokado zblajznu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama