Bramborová polévka s černým kořenem

25. ledna 2015 v 19:39 | Madla |  Z polévkové mísy
Asi si říkáte, co to s tou Madlou sakra je. Napsledy na začátku prosicne jsem pubikovala jeden recept/nerecept, v lednu pak emocionální výlev hodný ovulujícího jednorožce sjetého duhou o tom, jak chuderka pekla, pekla, až si zkazila Vánoce. A od té doby ticho po pěšině. Po pravdě se přiznám, že na blog momentálně nemám nějak náladu. Hledám si práci, a to dost intenzivně, v podstatě každý den cvičím, hrozně mě chytla sebeobrana, do toho každý den vařím a peču a snažím se hodně věnovat dětem.

A štve mě nedostatek času, protože v archivu bych našla tolik fotek, rozepsaných receptů, hodnocení restaurací, spoustu zajímavých produktů. Ale. Jedno velké Ale. Pokud zrovna nehledám práci, nechce se mi sedět u počítače a křviit si záda. Nevím jestli podobně jako v manželství přichází i u blogování nějaké krize, ale asi jo.

Takže budu hodná, přidám jeden recept na velice zajímavou, sezónní a fakt dobrou a jednoduchou krémovou polévku a pak ... uvidím. Jestli se zase chytnu a začne mě to bavit, nebo si udělám nějakou pauzu.


Ale zpět k polévce. Jestli někde narazíte na černý kořen, berte ho a to honem, nakřečkujte si ho do zásoby, protože tahle zelenina je neuvěřitelně zdravá a dobrá. Za syrova mi nechutná, připadá mi, jako bych jedla lískové oříšky s trochou mrkve a kokosu, ale ve formě polvéky je fakt super. A já jsem polívková.


A je to rychlovka, tak pojďme na ni, ať se můžete brzy zahřát.

Potřebovat budete:

5 kusů černého kořene
5 větších brambor
1,5 litru domácího kuřecího vývaru

k podávání:

zakysanou smetanu
špetku chilli vloček


Oloupeme si černý kořen a totéž provedeme s brambory. Vše nakrájíme zhruba na stejně velké kousky, nasypeme do vývaru a vaříme doměkka. Rozmixujeme.

Na talíři podáváme s nočkem zakysané smetany posypané troškou chilli vloček.


Jemná, krémová polvéka má zajímavou a nevšední chuť a já jsem zvědavá, jestli se mi zase podaří někde na černý kořen narazit, protože ta chuť mě hodně baví a chtěla bych s ním trošku experimentovat.

Co vy, znáte černý kořen? Jak ho používáte? A jako co vám chutná?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 gavena gavena | Web | 25. ledna 2015 v 19:44 | Reagovat

Ahoj, rozbieham nový blog a bola by som rada, keby ho podporíš svojou návštevou. Vďaka. ;-)

2 Petra Petra | 2. února 2015 v 5:56 | Reagovat

Paní Madlo, Váš blog patří mezi moje nej..., tak pro sebe sobecky doufám, že vás to třeba zase chytne. V mém kuchařském, či spíše pekařském repertoáru se natrvalo usídlilo hned několik vašich receptů, tím top je chlebíček z červené řepy:-), takže mi budou chybět nejen skvělé recepty, ale i váš styl psaní a humoru. Sama mám dvě malé děti, práci, druhou směnu doma, takže máte můj obdiv, že jste si ještě našla čas a psala. Přeji vám, ať jste úspěšná (nejen) při hledání práce a bduu se těšit, že se třeba zase vrátíte:-)

3 toffo toffo | Web | 4. února 2015 v 11:11 | Reagovat

Madlo, na bolavý, odřený krk mi pomohl: http://www.panthenoltablety.cz/. Jinak černý kořen, hm, slyším poprvé, musím vyzkoušet. Zdravím a vař :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2015 v 13:26 | Reagovat

Petra: Vypadá to, že se blýská na lepší časy, tak snad budou občas nějaké články přibývat. Moc děkuji za chválu, teď budu strašně namyšlená :-D
Ještě jednou moc děkuji za strašně milý komentář, který mě pohladil po duši.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2015 v 13:28 | Reagovat

toffo: Díky moc Maruško, určitě vyzkouším.
A ty vyzkoušej zase černý kořen, vážně mě nadchnul, je to superzelenina.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama