Bezlepkové anglické rohlíky - měkké a nadýchané

6. února 2015 v 12:56 | Madla |  Slanosti bezlepkové
Podle minulého článku to možná vypadá, že se ze mě stal sportovní pomatenec tělem i duší, že doma nonstop cvičím, požírám proteinové tyčinky po kilech a cpu se jen bílkovinami. Nene, tak špatné to se mnou naštěstí ještě není. Cvičení mě sice strašně baví, a když si nemůžu jednou za den dát pěkně do těla, tak jsem pak protivná jak kolejbába, ale se nic se nemá přehánět. Ani cvičení, ani zdravá strava.

Takže ačkoli mi zdravé stravování není vůbec cizí a mám ráda zeleninu, luštěniny, jogurty a tak, občas ulítnu a udělám si něco hříšně dobrého. Záměrně neříkám nezdravého, protože pokud se nebudu cpát celé dny jen junkfoodem, tak mě nějaký ten dortík, čokoláda, křupky nebo něco podobného nemůže rozházet. I když je to třeba obden. Třeba takové měkké a nadýchané anglické rohlíky. Pěkně vypečené, s pořádným plátkem kvalitní anglické a s kusem rozteklého sejra. Oujé, to můžu.


Ale nebaštím je každý den, to zas ne. Protože bezlepkovku dodržuju doma jenom já, hned po vychladnutí dám většinu drobného pečiva do mrazáku a pak, když chci k snídani křupavý měkkounký rohlík, jen ho večer vytáhnu a ráno je tam macek už rozmražený a výtečný. Pokud mám čas, ještě ho na dvě minutky šoupnu do trouby na 180°C a to je pak hotové blaho.

Recept jsem si vypůjčila z blogu jímerádi.cz, ale dost jsem si ho upravila, a na škodu mu to rozhodně nebylo.

Takže pokud chcete vyzkoušet mou variantu, na 8 naducaných rohlíků si nachystejte:

150 g Jizerky
50 g bramborového škrobu (Solamyl)
100 g kukuřičné hladké mouky
1 vejce
1 vrchovatou lžíci zakysané smetany
150 g kefíru/podmáslí/acidofilního mléka
50 g slunečnicového oleje
10 g čerstvého droždí

na dokončení:

rozšlehané vejce
plátky anglické slaniny
plátky tvrdého sýra
mletá sladká paprika

Troubu si rozehřejem na 180°C. Všechny ingredience jednoduše smícháme v jedlnolité těsto a necháme ve vysypané nádobě půl hodiny kynout na teplém místě. Pak si těsto vyklepenem na pomoučenou pracovní plochu, vršek taky pomoučíme a vyválíme z něj kulatou placku. Tu rozřežeme na polovinu a z každé poloviny nakrájíme ještě čtyři trojuhelníky.

Širší stranou je zamotáme a dolním cípkem je dáme do spodu na plech vystlaný pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe plátkem slaniny a plátkem sýra jemně poprášíme mletou sladkou paprikou. Dáme péct na 180°C asi 20-25 minut, záleží, jak velké je máme.



Jsou perfektní. Díky podmáslí krásně vláčné a nadýchané, nedrobí se, prostě super. A slanina a sýr, to jsou přece bílkoviny, že jo, takže je to vlastně cajk.



Tak co si dáte příště? Nějaké povídání, kde byste se zase dozvěděli něco o mě, nebo radši recept na domácí kokosové mléko (poslední doobu mě strašně baví dělat si domácí rostlinná mléka), nebo radši nějaké maso, něco hříšně čokoládového?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Bláhová Jana Bláhová | E-mail | 16. února 2015 v 18:12 | Reagovat

Madlo, máte opravdu mňamky, moc jsem se potěšila recepty, jen tak dál :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 17. února 2015 v 16:38 | Reagovat

Jana Bláhová: Děkuju moc za krásný komentář, moc mě potěšil!

3 Lenka Oujiří Lenka Oujiří | E-mail | 24. března 2015 v 14:10 | Reagovat

Dobrý den Madlo,mám RA už mnoho let.Vlila jste mi naději do žil.Moc děkuji za super recepty.Dneska udělám rohlíčky podle Vás :) :-D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 26. března 2015 v 10:49 | Reagovat

Lenka Oujiří: Moc vám děkuji za krásný komentář a přeji úspěšný a hlavně optimistický boj s RA, je to potvora, tak se nesmíme nechat ;-)). Tak ať se rohlíčky povedou :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama