Domácí kokosové mléko

10. února 2015 v 17:24 | Madla |  Pitíčka
Kokosové mléko v plechovce zná asi každý. Ale pro jeho cenu si ho asi běžně nekupujete. Jasně, pokud vám běžné mléko nedělá problém, nebo nejste závislí na thajských jídlech, tak kolem kokosového mléka můžete chodit se zavřenýma očima klidně dál. Já kokosové mléko miluju. Ale kvůli jeho ceně jsem si jej kupovala jen výjimečně, jako odměnu (jenže za co se chcete odměnit při rutinně mateřské dovolené, že).

Myslím, že ani můj drahý nemá tucha, že kokosové mléko zbožňuju. A tak, když už si peču domácí kváskový bezlepkový chleba, občas vyrobím nějaký ten home made sirup nebo sýr, chtělo to vrhnout se do obalsti rostlinných mlék.

Ne že bych měla nějaké problémy s trávením laktózy, jako dítko jsem byla prý závislák na kakau, jenže léta, kdy jsem uměla stojku a vypila na jeden zátah litr kakaa jsou už nenávratně v čudu.Teď by do mě holé mléko nikdo nedostal ani v klinči. Sýry, kefír, jogurt, jo, sem s tím, ale mlíko? Děkuju, nechci.

Ale to kokosové, a domácí, hmmm, už jen při vzpomínce na něj si připadám jako kočka když ji drbete pod bradičkou (ale tohle udělat mě, tak vás pokoušu) .


Takže šup, píšu recept, ať na vás o sobě nebonznu úplně všechno.

Na 1/2 litru mléka budete potřebovat:

100 g strouhaného kokosu
500 ml horké vody

A to je vše přátelé. Jednoduše zalijete kokos horkou vodou, necháte zchládnout, rozmixujete v mixéru a zase necháte tak dvě hodinky odstát. A pak scedíte přes plátýnko nebo přes textilní plínu a snažíte se vymačkat fakt co nejvíc vody. A kokosovou drť fakt nevyhazujte, v příštím příspěvku bude recept na ty nejlepší a nejzdravější (už mluvím jak Láďa Hruška) kokosovo-meruňkové kuličky s čokoládou. Tak se těšte!


Po odstátí se na vrchu kokosového mléka oddělí kokosový tuk. Nic se neděje, je to ten stejný tuk/smetana jako v kupovaných kokosových mlécích, můžete ho zakoponovat do kaše, pudingu, vrazit si ho do kafe nebo do slibovaných kuliček.

Samotné kokosové mléko je výborné jen tak, ale můžete si z něj dělat kaše, dát ho do thajských jídel, do sladkého pečení, ale já ho mám nejradši v různých ovocných koktejlech.

A co vy, děláte si nějaká rostlinná mléka?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 11. února 2015 v 22:51 | Reagovat

Ano ano, děláme :-) Kokosové taky miluju, ale dělám ho z čerstvého kokosu. Pak mám ráda makove a mandlove. Ale kokosové je prostě nej. Těším se na recept na kuličky.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2015 v 16:38 | Reagovat

Lenka: Hmm, z čerstvého kokosu to musí být teprve ono! Já na čerstvý kokos nemám nějak trpělivost, než bych ho ho rozlouskla, asi bych svou vrozenou "šikovností" přišla o důležité končetiny.:-)
Makové, mandlové, lískooříškové i ořechové dělám taky ráda, ale to kokosové je fakt nejlepší :-)

3 Vanda Vanda | Web | 18. března 2015 v 7:33 | Reagovat

Tak už jsem vyzkoušela - kokosové mléko je super! Sbohem drahé konzervy. sbohem hysterické dobývání se do kokosáku jako kmotra liška do konzervy. Díky! :-D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 26. března 2015 v 10:45 | Reagovat

Vanda: Jj, u nás letí hlavně kokosové a mandlové, jsme velicí rozmlsanci (já ještě miluju ořechové, ale nechce se mi louskat ořechy :-)). Tak jsem moc ráda, že má úspěch!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama