Duben 2015

Mačkaný hrášek podle Jamieho a kuřecí kousky se zeleným čajem a limetkou

2. dubna 2015 v 15:01 | Madla |  Maso hraje prim
Na Zelený čtvrtek má být na stole něco zleného. A tohle jídlo chlorofylem doslova přetéká. A nejen, že je moc zdravé, ale taky je rychle uvařené (do půl hodinky můžete baštit) a je hrozně moc dobré. Tak šup, ještě ho stihnete připravit třeba na večeři.
Při pohledu z okna to sice vypadá, že místo zdobení kraslic a pečení jidášků, mazanců a beránka budeme zdobit stromeček, ale garantuju vám, že tahle rychlá a zdravím tepající dobrota vás zase hodí aspoň trošku do velikonoční nálady. A když ne, nalijte si k jídlu dobré bílé víno a efekt bude stoprocentní.


Pro čtyři osoby budete potřebovat:

2 kuřecí prsa, opláchnutá a nakrájená na nudličky
1 lžíce kvalitního sypaného zeleného čaje
šťáva vymačkaná z jedné limetky
lžička soli

na mačkaný hrášek:

2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kostky
500 g mraženého hrášku
1 hrst čerstvých petrželových lístků
3 silnější plátky másla (cca 60 g)
sůl a pepř


Kuřecí prsa si opláchněte, osušte a nakrájejte na nudličky. V hmoždíři si utlučte zelený čaj se solí, přidjete limetkovou šťávu a marinádu vetřete do nudliček. Můžete nechat hodinku odpočívat, ale taky nemusíte a můžete hned kuřecí kousky opéct na olivovém oleji, nebo ještě lépe jako já na kousku kokosového tuku z domácího kokosového mléka. Nudličky tak dostanou hned lepší šmrnc.


Na mačkaný hrášek si do hrnce nasypte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, které vařte v osolené vodě do téměř měkka. Až jsou skoro měkké, přispyte hrášek, nechte ještě minutku vařit. Pak přidejte zelenou petřželku (skvělá je i máta), ještě minutku vařte, pak dostavte a všechno zceďte. Přidejte na kousíčky nakrájené máslo a rozmačkejte buď šťouchadlem na brambory nebo projeďte v mixéru, záleží, jestli chcete hlaďounké pyré, nebo rustikálnější kaši s kousky. Já nechala kousky, občas jsem kousla do svěžího hrášku a byla to lahoda. Podle chuti dosolte a dopepřete.

Na pyré/kaši naservírujte dozlatova opečené kuřecí kousky, nalijte si víno a představujte si, že za chvíli bude třeba teplo.