Květen 2015

Univerzální kynuté těsto

25. května 2015 v 10:48 | Madla |  Sladké vábničky
Tak jo, Madla je zpátky na místě činu. A dluží vám vysvětlení a to pořádný, protože jsem blog fakt pěkných pár měsíců zanedbávala, a i když jsem občas dostala blogovací absťák, nějak jsem nevěděla, jak svou dlouhou absenci vtipně pojmout. No, pořád jsem na nic nepřišla, takže prostě kápnu božskou. Bez serepetiček a bez příkras, panenskou nepřikrášlenou pravdu.

To že už několik měsíců opravdu hodně intenzivně hledám práci, a že se mi ji i se dvěma vysokoškolskými tituly v kapse, stovkám rozeslaných životopisů, nedaří najít je věc druhá. Čas sice ještě není nepřítel number One, ale po šesti letech doma s dětmi už to na mě doma padá (momentálně díky naší obří rekonstrukci skoro i doslovně).

Normální člověk by si řekl paráda, když jsou děti ve školce, mám na všechno čas a klid. Což je pravda. Leč hyperaktivec ve mě (který se ve mě vyklubal až díky mateřství, já byla takové klidné, čtivé a nudně hodné dítě) se bouří a navíc se ven derou kousavé a nepříjemné myšlenky co a jak bude... s naším nejmladším. Počátkem Kubových třetích narozenin jsme už začali pořádně řešit nemluvení našeho benjamínka, což rozpoutalo kolotoč různých vyšetření neurologických, foniatrických a jiných dalších ...ckých, po kterých vždy přišlo vyjádření, že je ještě na nějakou diagnózu brzo. A po dlouhé, předlouhé době, kdy jsem s více či méně spolupracujícím dítkem (a v polovině případů vůbec nespolupracujícím) chodila na logopedii, několikrát jsme kvůli téměř neustálé rýmě museli posunout vyšetření na foniatrii, se konečně dostáváme k tomu, kde je zakopaný pes. Kuba je nedoslýchavý, to už je jisté. Teď nás čeká dlouhá a trnitá cesta dalších vyšetření, aby se zjistila příčina a stupeň. Tak nám držte pěsti.

Ale protože Jakoubek při vyšetřeních na ORL (zatím) krásně spolupracoval, vždycky pak za odměnu dostane něco dobrého. Samozřejmě domácího, když je ta matka doma, tak ať se nelajdá a pěkně peče, až z ní poteče. Takový sladký rohlíček s čokoládovou náplní, Honzovské buchty, kynuté šátečky s jablky, koláčky, buchtu na plech se všemi možnými náplněmi a posypkami... a všechno z jednoho těsta. Univerzálního, děsně dobrého, které navíc vydrží kypré ještě třetí den (říkal manžel a tchyně, já jako bezlepkářka strouhám v totmo případě mrkvičku).

Na recept jsem narazila před asi třemi roky u svého cukrářského guru Chez Lucie, a protože je recept vychytaný do poslední špetky soli, předávám ho i vám... a co s ním uděláte, je na vás. Možností je nepočítaně :-)

500 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
80 g sádla (změklé)
špetka soli
3 velká vejce
250 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
dřeň z 1/2 vanilkového lusku (nebo lžička vanilkového extraktu-home made, samozřejmě)
šťáva z 1/2 citrónu
1/2 lžičky soli
1 lžička citronové kůry

Přiznám se, že já se s kynutým těstem nepářu. Vše jednoduše nasypu a naleju do robotu, na povrch nasypu rozdrobené čerstvé droždí (pokud si nejste jisti čerstvostí droždí, vyrobte si radši nejdřív kávsek - do dvou lžic vlažného mléka rozkvedlejte lžíci mouky a lžičku cukru, rozdrobte droždí, rozmíchejte v kašičku nevábného hnědého vzhledu a nechte čtvrt hodinky vzejít na teplém místě) a místo svých artritických rukou nechám pracovat stroj. Propracované vláčné těsto přendám do hladkou moukou vysypané mísy, překryju potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechám na teplém místě hodinku kynout.

A pak už je jen na vás, co z těsta vytvoříte. Můžou to být sladké rohlíky, na které čtvrtinu těsta rozválíte na kruh, rozřežete na výseče a od nejširší části zabalíte. Pak pomašlujete rozšlehaným vajíčkem, můžete posypat mákem, semínky, vločkami, plátky mandlí a nechat v teple kynout 20 minut. Nebo můžete rohlíky naplnit strouhanou čokoládou, tužší marmeládou, povidly a sekanými vlašáky, nastrouhanými jablíčky smíchanými s rozinkami a ořechy, nutelou... Zase necháte vykynout a pečete v troubě rozehřáté na 180°C asi 20 minut, podle velikosti rohlíčků.

Nebo z těsta tvarujte maličké kuličky, které narovnejte do máslem vymazaného pekáče, potřete ze všech stran rozpuštěným máslem smíchaným s vanilkovým extraktem, nechte zase 20 minut kynout, upečte a v mezičase si můžete přirpavit vanilkovou omáčku nebo šodó a máte vymazlený sladký oběd, na který se budou před vašimi okny srocovat davy.

Pokud nejste hračičkové, jednoduše půlku množství těsta vyválejte, přeneste na plech pokrytý papírem na pečení, poklaďte ovocem, posypte drobenkou a máte ten nejlepší kynutý koláč. A kdo říkal, že to musí být jen stará známá rovnice ovoce + drobenka? zkuste těsto potřít povidly zředěnými slivovicí a zasypat nahrubo strouhanými vlaškými ořechy, zalít karamelem a čokoládovou ganache a oujé, těch kombinací je strašně moc. Která je vaše oblíbená?


Těsta je fakt hodně, takže vám vyjde celý plech koláče a ještě pekáč Honzovských buchet. ty si naplňte čím chcete - nahrubo nastrouhanými jablky s rozinkami, tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní, nutelou. Hlavně nezapomeňte každou plněnou buchtičku ze všech stran pěkně pomazat máslem s rozpuštěným vanilkovým extraktem (nebo s rumem, ale ten doma nevedeme). A po upečení zase pěkně ještě horké buchty pomašlujte, posypte moučkovým cukrem a můžete vyrazit na vandr.

Z těsta můžeme dělat malé koláčky, výborné jsou z něj i donuty nebo kobližky pečené v troubě.


Prostě univerzální těsto, strašně dobré a dlouho vláčné.


Tak s čím ho vyzkoušíte vy?