Červenec 2015

Tvarohovo-kokosové knedlíčky nejen pro horké dny

22. července 2015 v 10:42 | Madla |  Sladké vábničky
Jaké by to bylo léto bez sladkých knedlíků? No, u nás v podstatě normální, pokud by v naší rodině vládl patriarchát, ale protože kuchyni vládnu tvrdou artritickou rukou já, vládkyně Madla, bez knedlíčků se neobejdeme. A tak, když je nouze a časová tíseň nejvyšší, kvalitní tvrdý tvaroh (ten od Osičků, samozřejmě), jedno vajíčko, trocha kokosu a mouky to jistí. A hebké knedlíčko-nočky bez tuku a cukru jsou na světě za chviličku.


Pro čtyři osoby budete potřebovat:

250 g tvrdého tvarohu
1 vejce
1 lžíci medu
4 vrchovaté lžíce kokosu
4 vrchovaté lžíce mouky (já jako celiak volím většinou rýžovou nebo jáhlovou)
špetka soli


A to je všehno přátelé. Všechno hezky zpracujete a ušouláte v posypaných rukou malé pinpongové míčky. Těsto trošku patlá (hlavně, když použijete bezlepkovou mouku), takže si občas pomoučete dlaně a ke konci šoulání si je namočte do studené vody. Vkládáte do vařící vody a hned jak vyplavou, jsou hotové. Podáváme s jogurtem, nebo rozmačkaným ovocem, nebo přelité rozpuštěnou čokoládou.


Mňam!

Na tyhle knedlíčky jsem nenatrefila sama, ale dělám je už dva roky podle báječného blogu líné vegetariánky Pipi. V původním receptu (a na první fotce) jsou použity mleté mandle, ale já ráda používám kokos a občas i mleté vlašské ořechy. A tak vám můžou jemné a nadýchané knedlíčky vzniknout vždycky podle vaší momentální chuti a stavu zásob.



Nepečený tvarohový dvojčokoládový dortík s jahodami

6. července 2015 v 20:38 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
aneb jak něco s tak dlouhým názvem zabere tak krátkou přípravu a navíc budete za hvězdu. A to nekecám. Tenhle dort zatím chutnal každému a moje sestra i moje máma hned chtěly recept! Chápete, moje mamka chtěla recept! Mamča, která mě, nejedlíka a zarputilého odmítavce jídla naučila milovat jídlo a jeho přípravu. Jako malá jsem fascinovaně hleděla na ten proces, kdy se z jednotlivých surovin stávalo něco dokonalého, chutného a voňavého. Moje maminka mě přivedla k vaření úplně sama od sebe, nenuceně. Jen tím, že mě nevyháněla z kuchyně a že podporovala mé prvotní kulinářské snahy (a fakt to vypdalo, že jí vůbec nevadil ten děsný svinčík v kuchyni).

Máma i táta oba rádi jedí, já byla v dětství hubeňour a nejedlík, který se však velice rychle rozmlsal a teď v dospělosti (a po dvou dětech) je mě teda už pořádný kus a nikod by asi nevěřil, že mě kdysi (asi v pravěku, jak by řekl synátor) vyhrožovali pro hubenost ozdravovnou.

Ale zpátky k věci. Tedy k dortíku. Až tenhle dortík připravíte, nebudete už nikdy chtít jíst jiný. A navíc bude pokaždý jiný, podle toho, jaké sušenky dáte do "korpusu", jakou čokoládu použijete, jestli přidáte kokos nebo strouhané mandle či jiné ořechy. Tvarohová vrstva snese spoustu ochucení, vytuněná může být nejen bílou čokoládou, ale i čokoládou výrazně ochucenou. A jahodové želé na povrchu dortu lze samozřejmě nahradit jiným sezónním či nějakým zcela exotickým ovocem.


Takže směle do něj, hoši a děvčata. A nenechte se odradit fotkou posledního zachráněného a mírně ožubraného kousku...


Na dort o průměru 22 cm budete potřebovat:

na korpus:

100 g kvalitních sušenek (já použila home made pohankové s kakaem a kokosem)
100 g kokosu/mletých mandlí/mletých ořechů
50 g čokolády (já volila mléčnou, ale klidně vsaďte na hořkou nebo sladkou bílou)
2-3 lžíce mléka

Na tvarohovou náplň:

300 g měkkého tučného tvarohu
200 g lučiny (ta domácí je prostě nej!)
200 g bílé čokolády (buďte variabilní a použijte čokoládu dle vaší chuti)

Jahodové želé:

500 g jahod (či jiného ovoce)
2 lžičky agar-agaru
2-3 lžíce třtinového cukru (nebo medu)

Je to ještě jednodušší než nácvik počítání na prstech pro žížaly. Suroviny na kropus (kromě mléka) rozmixujte. Přidejte mléko a uhňácejte soudržnou drobenku. Tu navrstvěte a upěchujte do máslem vymazané formy a dejte na 15 minut zapéct do trouby na 180 °C. Já vím, do trouby, ale těch 15 minut pečení vás fakt nezabije ačokoláda se krásně rozteče a prostoupí sušenkama a korpus bude pěkně voňavý a křupavý. Korpus nechte vychladnout.

Na tvarohovou vrstvu si jednoduše např. ve vodní lázni rozpustťe 200 g obíbené čokolády, pěkně rozpuštěnou ji vmíchejte do tvarohu a nalijte na korpus. A nechejte zatuhnout v lednici. A na závěr přelijte ovocným želé.

Jednoduše rozmašírujte v mixéru půl kila jahod, přelijte do rendlíku, přispyte agar-agar (seženete ve zdravé výživě nebo můžete nahradit želatinou), podle chuti doslaďte, přiveďte za občasného míchání k varu a připraveným želé přelijte opatrně dort. Nechte vychladit.


A doboru chuť!Já vršek dortu ještě dozdobila celými jahodami a písemneka jsou z mandlového marcipánu.

A jaká kombiance by nejvíc chutnala právě vám?