Nepečený tvarohový dvojčokoládový dortík s jahodami

6. července 2015 v 20:38 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
aneb jak něco s tak dlouhým názvem zabere tak krátkou přípravu a navíc budete za hvězdu. A to nekecám. Tenhle dort zatím chutnal každému a moje sestra i moje máma hned chtěly recept! Chápete, moje mamka chtěla recept! Mamča, která mě, nejedlíka a zarputilého odmítavce jídla naučila milovat jídlo a jeho přípravu. Jako malá jsem fascinovaně hleděla na ten proces, kdy se z jednotlivých surovin stávalo něco dokonalého, chutného a voňavého. Moje maminka mě přivedla k vaření úplně sama od sebe, nenuceně. Jen tím, že mě nevyháněla z kuchyně a že podporovala mé prvotní kulinářské snahy (a fakt to vypdalo, že jí vůbec nevadil ten děsný svinčík v kuchyni).

Máma i táta oba rádi jedí, já byla v dětství hubeňour a nejedlík, který se však velice rychle rozmlsal a teď v dospělosti (a po dvou dětech) je mě teda už pořádný kus a nikod by asi nevěřil, že mě kdysi (asi v pravěku, jak by řekl synátor) vyhrožovali pro hubenost ozdravovnou.

Ale zpátky k věci. Tedy k dortíku. Až tenhle dortík připravíte, nebudete už nikdy chtít jíst jiný. A navíc bude pokaždý jiný, podle toho, jaké sušenky dáte do "korpusu", jakou čokoládu použijete, jestli přidáte kokos nebo strouhané mandle či jiné ořechy. Tvarohová vrstva snese spoustu ochucení, vytuněná může být nejen bílou čokoládou, ale i čokoládou výrazně ochucenou. A jahodové želé na povrchu dortu lze samozřejmě nahradit jiným sezónním či nějakým zcela exotickým ovocem.


Takže směle do něj, hoši a děvčata. A nenechte se odradit fotkou posledního zachráněného a mírně ožubraného kousku...


Na dort o průměru 22 cm budete potřebovat:

na korpus:

100 g kvalitních sušenek (já použila home made pohankové s kakaem a kokosem)
100 g kokosu/mletých mandlí/mletých ořechů
50 g čokolády (já volila mléčnou, ale klidně vsaďte na hořkou nebo sladkou bílou)
2-3 lžíce mléka

Na tvarohovou náplň:

300 g měkkého tučného tvarohu
200 g lučiny (ta domácí je prostě nej!)
200 g bílé čokolády (buďte variabilní a použijte čokoládu dle vaší chuti)

Jahodové želé:

500 g jahod (či jiného ovoce)
2 lžičky agar-agaru
2-3 lžíce třtinového cukru (nebo medu)

Je to ještě jednodušší než nácvik počítání na prstech pro žížaly. Suroviny na kropus (kromě mléka) rozmixujte. Přidejte mléko a uhňácejte soudržnou drobenku. Tu navrstvěte a upěchujte do máslem vymazané formy a dejte na 15 minut zapéct do trouby na 180 °C. Já vím, do trouby, ale těch 15 minut pečení vás fakt nezabije ačokoláda se krásně rozteče a prostoupí sušenkama a korpus bude pěkně voňavý a křupavý. Korpus nechte vychladnout.

Na tvarohovou vrstvu si jednoduše např. ve vodní lázni rozpustťe 200 g obíbené čokolády, pěkně rozpuštěnou ji vmíchejte do tvarohu a nalijte na korpus. A nechejte zatuhnout v lednici. A na závěr přelijte ovocným želé.

Jednoduše rozmašírujte v mixéru půl kila jahod, přelijte do rendlíku, přispyte agar-agar (seženete ve zdravé výživě nebo můžete nahradit želatinou), podle chuti doslaďte, přiveďte za občasného míchání k varu a připraveným želé přelijte opatrně dort. Nechte vychladit.


A doboru chuť!Já vršek dortu ještě dozdobila celými jahodami a písemneka jsou z mandlového marcipánu.

A jaká kombiance by nejvíc chutnala právě vám?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 12. července 2015 v 21:22 | Reagovat

Tak tenhle dortík bych hned ochutnala! Toníci museli mít radost. Já v bezlepkovém pečení (nepečení) letos nějak zaostávám. A ty tu při dvou malých dětech sypeš recepty jako nic!! :-)

2 rogi rogi | 15. července 2015 v 12:13 | Reagovat

Mnam, dal bych si... Používáte v kuchyni drtiče odpadu?

http://www.kuchynsky-drez.cz/drtice-odpadu/

3 Pavka Pavka | E-mail | Web | 19. července 2015 v 22:47 | Reagovat

Jednou jsem měla kalendář s receptama, byl tam hodně podobný recept. Vždy když jsem ho udělala byla to bomba a jen se po něm zaprášilo !! Takže díky za připomenutí tohoto receptu a zítra jdu do toho !!! 8-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 23. července 2015 v 11:04 | Reagovat

HaF: Hani, tak si někdy udělej cestu do Uničova a stav se :-) Budu ho zrovna dělat na neděli na malou oslavu Kubíčkova svátku. A jinak o sypání recpetů nemůže být nějak řeč, jsem ráda, když splichtím jeden příspěvek za měsíc... :-( Ale já se polepším, snad :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 23. července 2015 v 11:05 | Reagovat

rogi: Není nic jednoduššího, než si na chvíli stoupnout do kuchyně a pak si už jen pochutnávat. Drtič odpadů zatím nemám, leč v nové kuchyni bude mít své nezastupitelné místo.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 23. července 2015 v 11:06 | Reagovat

Pavka: Tak to jsem moc ráda, že jsem vám váš oblíbený recept připomněla. Doufám, že dortík chutnal :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama