Brownies s vlašáky a rybízem

17. srpna 2015 v 10:50 | Madla |  Sladkosti bezlepkové
Tak konečně se má snad ochladit, i když u nás v Uničově je pořád 30°C a dusno k zalknutí. Za pořádnou bouřku bych prodala i svůj poslední svetr, tak se těším na ochlazení. A to máme výhodu, že bydlíme ve starém domě s tlustými zdmi. Jenže ty tlusté zdi do sebe naabsorbují tolik tepla, že větrání celou noc a dopoledne vnitřní prostory stejně neochladí. A já dnes navíc udělala tu blbost, že jsem ráno v naší dočasné pidi kuchyni zapnula troubu a pekla v ní hodinu a půl maso.

Jako oběd byl moc dobrý, ale z krásných necelých 27°C vyšplhala dík troubě teplota na hnusných 30°C a já pak v duchu nadávala jako špaček. Ale pokud se u vás už ochladilo a pokud máte chuť vysřídat nepečené dezerty a zmrzliny za něco hříšně čokoládového a bez mouky, tady máte recept.

Tyhle brownies jsou nádherně čokoládové, bez mouky, s kousíčky křupavých ořechů a kávovou dochutí. A rybíz na povrchu je opravdu super, jeho kyselost krásně celek vyvažuje. Je to tak dobrý, že si budete chtít pořád a pořád přidávat.


Takže recept, ju?

na cca 10-12 porcí:

100 g vlašských ořechů
200 g třtinového cukru
60 ml kvaltiního espresa
80 g másla
250 g hořké čokolády (minimálně 70%)
4 vejce
velká špetka soli
rybíz

Vlašáky opražíme buď nasucho na pánvi nebo v troubě. Krásně se tak rozvine jejich chuť a vůně. Stačí deset minut v troubě vyhřáté na 200°C. Ještě horké je rozmixujeme v mixéru.
Máslo, kávu a čokoládu nalámanou na kousky rozpustíme ve vodní lázni.
Žloutky našleháme s cukrem do lehké pěny, oddělené bílky vyšleháme dotuha. K rozpuštěné čokoádové směsi přidáme vlašáky a žloutky a řádně promícháme. Potom jemně zapracujeme bílky.

Směs nalijeme do máslem vymazané kulaté formy o průměru 28 cm. Povrch poházíme opraným rybízem. Pečeme při 160°C cca 25-30 minut. Prostředek by se měl trošku třást a působit nedopečeně.


Necháme pořádně vychladnout a až poté krájíme na porce.


Tyhle brownies jsou nejlepší, jaké jsem zatím pekla, a to jsem vysřídala opravdu hodně receptů. Jsou zcela bez mouky, takže si na nich můžou pošmáknout i celiaci. Jsou krásně hutné, uvnitř jemně mazlavé a rybíz jim dodává příjemnou kyselinku.


Tak co, vyzkoušíte je? Já určitě brzy, protože zatímco jsem včera začínala psát tenhle článek, dnes se ochladilo na krásných 24°C, prší, prší jen se leje a já mám zase neodolatelnou chuť na upgradeovanou čokoládu v jiném skupenství.


Tak dobrou chuť a léto podle vašich představ Vám přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 18. srpna 2015 v 19:40 | Reagovat

Po tom nádherném ochlazení je to úžasný dezert! Já se musím přiznat, že jsem na tom horku vydělala - jak byla v červenci ta první vlna veder, drahá polovina to psychicky nevydržela, nastal zákaz používání trouby a já dostala novou kamarádku- Remosku (měla jsem ji slíbenou k vánocům). :-D  :-)
Peče jedna radost a neprodukuje tolik tepla.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 22. srpna 2015 v 9:41 | Reagovat

HaF: Hani, je fakt parádní, mohla bych ho jíst od rána do večera :-)
A remosku závidím, ta by se mi taky líbila :-) Já se ty tropy obešla úplně bez trouby, prostě jsem dělal jen rychlovky na sporáku (ale i tak se člověk zapotí).

3 Catalina Catalina | Web | 5. září 2015 v 9:55 | Reagovat

Tak až teď se ti to přání relativně splnilo, konečně skončila ta vlna super veder :D Já při nich taky skomírala, mám pokoj na slunečné straně a v pokoji v létě běžně neklesá teplota pod 30 C :D A brownies vypadají fantasticky! Hlavně ten rybíz se mi tam líbí, protože toho je vždycky tolik přes léto, že už nevím, co s ním :D Samotné brownies samozřejmě taky, miluju právě přesně tyhle uvnitř mazlavé a trochu "syrové".

4 Madla Madla | E-mail | Web | 9. září 2015 v 10:46 | Reagovat

Catalina: pokoj na slunečné straně je peklo, my takhle máme ložnici a dětský pokoj, trochu pomohly žaluzie a hlavně tlusté stěny našeho starého domu, které ale kupodivu to teplo pak strašně rychle naakumulovaly a až teď, v časech zářijových a upršených, tu začíná být snesitelně.
A k brownies - tyhle jsou fakt nejlepší a ten rybíz navrchu se k nim neuvěřitelně hodí :-)

5 Alyssa K. Whitcraft Alyssa K. Whitcraft | Web | 28. března 2017 v 19:02 | Reagovat

Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama