Domácí rybízový sirup

1. srpna 2015 v 10:45 | Madla |  Pitíčka
aneb když nevíte co se spoustou rybízu. Možná máte zahradu a na ní spoustu rybízových keřů, které je vám každý rok líto zplanýrovat a tak každý rok trpíte pod rybízovou nadvládou. Já zahrádkou nevládnu a náš pidi dvorek momentálně zavalený cihlami, pískem a míchačkou pojme tak maximálně višeň Morelu, která plodí v neskutečném množství tak kyselé plody, že by zkřivily úsměv i zavilému optimistovi šňupajícímu duhu.

Ale protože jsem před třemi roky vymluvila vedle bydlící tchyni masakr jednoho rybízového keře, jsem od té doby zásobena rybízem velmi vydatně. A tak, když jsem měla doma přes dvě kila nakyslých červených perel, gůglila jsem, gůglila, až jsem vygůglila zázrak. Rybízovej sirup. Bomba, pecka, pojedeme do Německa.

Naše děti si totiž v zařízení zvaném školka navykly na šťávu. Sirupem oslazenou vodu jim dává též babička. Doma dětem do té doby stačila čistá kohoutková nebo ovocný nebo bylinkový čaj (sypaný kvalitní, ne žádná pudrová šméčka). Ale doma se začaly dožadovat sirupu. A prootže sirupy z obchodu jsou co se týče opravdového obsahu ovocné šťávy děs a bída, a ty kvalitní jsou fakt drahé, byla jsem ráda, že jsem na této stránce narazila na poměrně jdnoduchý recept na rybízový sirup.

Je fakt dobrý (no musela jsem ochutnat, ne?), chutná i manželovi, který jinak mé dosavadně vyráběné bylinkové sirupy nepije (na těch si zase ujíždím já :-)). A tak musím říct, že jsme bohatě zásobeni čtyřmi flaškami vynikajícího sirpu. A jak na něj se dočtete dále...

Budete potřebovat:

2,5 kg rybízu (nebo jiného ovoce)
1,5 l vody
1 kg cukru na 1 l šťávy

Odšťopkovaný rybíz vypereme ve studené vodě, nasypeme do hrnce (v mém případě do dvou velkých hrnců), promačkáme šťouchadlem na brambory a zalijeme vodou. Zakryjeme poklicí a dáme na chladné místo 48 hodin odpočívat.
Pak už zbývá jen přepasírovat, přidat cukr a povařit. Já kvůli větší výtěžnosti šťávy rybíz rychle prohanal mixérem, pak jsem rybízovou šťávu nalila přes cedník vysltaný látkovou plenou a ždímala jsem a ždímala. A šlo to rychle, mnohem rychleji než klasické pasírování. Přepasírovanou šťávu jsem nalila do hrnce, na litr šťávy přidala kilo cukru a vařila jsem za občasného míchání, dokud teplota nestoupla na 80°C. Pak jsem var snížila a ještě jsem deset minut povařila. A sbírala jsem pěnu. Teplý sirup jsem stočila do horkou vodou vypláchlých lahví a ve sklepě je mu fajn. Nekazí se, ale je tak dobrý, že mám pocit, že do zimy nepřežije :-)


A co s vylisovanou rybízovou hmotou? Rozhodně ji nevyhazujte! Udělejte jí pěkné místečko v mrazáku a až budete dělat džem nebo marmeládu s ovocem s nízkým obsahem pektinu, jednoduše místo jedné třetiny ovoce přidejte rybízovou drť. A obejdete se bez želírovacích přípravků.

Tak doboru sladkou chuť a krásné léto přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 2. srpna 2015 v 22:27 | Reagovat

taky jsem letos vyráběla, ale nevařenou ... a z lisované hmoty jsem vyrobila druhák, tj. povařila s cukrem a znovu pocedila.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 4. srpna 2015 v 10:32 | Reagovat

toffo: Maruško, a jaký máš prosím postup pro nevařený sirup? A myslíš, že by to fungovalo i s višněma?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama