Banánovo-mandlové cupcakes s lanýžovým Baileys krémem

22. září 2015 v 10:05 | Madla |  Sladké vábničky
Prázdniny uběhly jako voda a já se přiznám, že jsem během prázdnin blog hodně zanedbávala. Ale vzhledem k šíleně horkému létu, jednomu akčnímu (už teď) prvňáčkovi, který se skoro nonstop nudí, pokud mu někdo neustále nevymýšlí nějakou činnost a špatně chodícímu Kubíkovi, kterému jsem naopak musela hledat nějakou zábavu, která se dá dělat pokud možno vsedě (a není to sledování pohádek na počítači) byla docela fuška. A když k tomu připočtu šílenou rekonstrukci poloviny domu, pracovně zaneprázdněného manžela a neustálé pendlování po dokorech, je vůbec div, že jsem to léto přežila.

Zdraví fyzické teda dostávalo zahulit pořádně, a když už jsem se těšila, že si odpočinu a trochu se uvolním na svatbě své hodně dobré kamarádky ještě ze střední školy (hrůza let, ani to radši nebudu počítat...), chytil mě krásný ... zánět ledvin.
Teď už je to naštěstí dobrý, blahoslaveno budiž září, které zaměstnává staršího synka v první třídě a toho mladšího, který bohudíky zatím školku zvládá.

A já tak konečně můžu začít zpracovávat resty a recepty, o které bych vás, své skvělé a oddané čtenáře, rozhodně ochudit nesměla. Budu se zuby nehty držet sezóny a domácí višňový sirup a smetanovou jahodovou zmrzlinu se Sherry si teda nechám na příští prázdniny, ale o tyhle cupcakes se podělit prostě musím. Ačkoli jsem je pekla před víc než měsícem a půl, ještě pořád je mám uloženy v chuťové paměti, a protože zmizely neuvěřitelnou rychlostí, musím si na ně zapsat recept, než ho zase díky své vrozené senilitě, zapomenu.



Na cca 20 cupcakes si nachystejte:

150 g předem upražených jemně mletých mandlí (i se slupkou)
150 g polohrubé mouky (celiaci použijí 100 g kukuřičné polohrubé a 50 g Gustinu)
150 g třtinového cukru
3 hodně zralé banány
150 ml domácího mandlového mléka (nebo obyčejného mlíka, nebo kefíru)
2 lžičky prdopeče nebo vinného kamene

Nejprve si upražte v troubě nebo nasucho na pánvi mandle (v troubě je dejte na čtvrt hodinky na 200°C, na pánvi je nechte tak deset minut, občas spánví zatřeste, ať se mandle opečou rovnoměrně. Ještě horké mandle umixujte. Rozmixované mandle smíchejte s moukou a třtinovým cukrem a s prdopečem. Promíchejte. Přidejte mandlové mléko (recept bude snad co nevidět) a rozmačkané banány. Promíchejte a do nižšího papírového košíčku dejte jednu lžíci těsta. Pešte asi 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C.

I když mi mléčné výrobky žádné velké problémy nedělají, tohle léto jsem tak nějak žila skoro bez nich (ty zmrzliny se nepočítat, že jo...), takže pokud máte dietu, v níž musíte oželet vejce, lepk a mléčné výrobky, udělejte si děsně dobré muffiny. A pokud mléčné výrobky můžete, ozdobte si muffiny krémem a hnedle jedle máte krásný cupcaky.


Na lanýžový krém s Baileys:

200 g mléčné čokolády (používám belgickou mléčnou se 36 % kakaa)
60 ml smetany ke šlehání
40 g másla
60 ml Baileys (nebo jiného karamelového likéru)

na ozdobu:

višně a cukrová srdíčka

Postup:

Nad vodní lázeň (na hrnec s horkou - ne vařící vodou, položte skleněnou či nerezovou misku) a nasypte tam pecičky mléčné čokolády (nebo čokoládu rozlámanou na kostičky), přilijte smetanu, likér a přidejte nakrájené máslo. A nechte za občasného míchání rozpustit. Krásně hladký čokoládový krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu apak ho šupněte do lednice. A za hodinku už by měl být tak akorát tuhý, aby se vám s ním pěkně zdobilo.

Já jsem na zdobení antitalent, eleganci volím nedbalou jak v módě, tak v případě dortů a cupcakes, takže já si vystačila s malou lžičkou, višněma a curkovýma perličkama. A i tak to vypdalo kupodivu dobře.


Ale hlavní je ta chuť, která je opravdu úžasná. I samotný "korpus" je díky banánům krásně šťavnatý, mandle mu dodávají strukturu a samozřejmě úžasnou mandlovou chu´t a třtinový cukr dodává jemné karamelové aroma.

A lanýžový krém s Baileys ... hmmm, v misce mi zbyl po dozdobení ještě kousek a já se přiznám, že jsem nikomu nenechala ani trošku oblíznout a na tajňačku jsem si chodila ak dlouho umlsávat, až mi nešly dopnout nově koupené gatě...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 22. října 2015 v 13:17 | Reagovat

Šokolát ja rat, na tom dopínání kalhot jsem musela poslední měsíc trochu zapracovat! Krásný recept, díky.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 30. října 2015 v 11:03 | Reagovat

toffo: Též jsem nějak nakynula, leč slabá vůlí, mlsná chutí jsem stále, takže nějaké ty gatě si budu muset spíš dokoupit :-)

3 Catalina Catalina | Web | 15. prosince 2015 v 11:50 | Reagovat

Zní to strašně dobře a snad víc mě láká ta bezlepková varianta s kukuřičnou moukou. A ten krém, to je konce úplně :D Konec mé štíhlé linie :D V mini formičkách to úplně vidím jako netradiční cukroví, když teď budou ty Vánoce :)

4 magic-beauty-life magic-beauty-life | Web | 3. listopadu 2016 v 20:23 | Reagovat

Vypadají nádherně! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama