Vepřové v mrkvi podle Romana Vaňka aneb je čas na útěšná jídla

16. listopadu 2015 v 19:29 | Madla |  Maso hraje prim
Já vím. Fakt vím. Vím. Jsem si toho vědoma. Přiznávám vše. Bez mučení. Flákám to tady. A hrozným způsobem. Co článek, to si sypu popel na hlavu a zároveň na ní mám máslo. Ale není mi to šumák. Prdí mě to. A pěkně. Leč každodenní rutina, každodenní vaření a obsedantně kompulzivní úkony v podstatě se neustále zabývající jen dětmi, jídlem a domácností (přesně v tomto pořadí) mě vycucávají jako citron.
Je náročné i normálně mít doma prvnáčka. Ale mít doma prvňáčka, který při každém sebemenším nezdaru sebou plácne o zem, ječí a mlátí kolem sebe, je mazec. A to si teď už pískám, protože prvotní záchvaty vzteku a agrese při výrobě domácích úkolů jsme zvládli. Leč bylo to perné a občas to perné ještě je. Toník chce mít totiž všechno strašně rychle hotové. Je perfekcionista. To má po mě a taky po manželovi. Takže dvojnásobný perfekcionista. A první třída je záhul. Každý den tři úkoly. A já se snažím být klidná, leč pevná a zásadová. Ale někdy mám chuť si k těm úkolům nalít sklenku vína a nezůstat u jedné.

A když k tomu připočtete druhé dítko, které je nedoslýchavé, téměř nemluví a blbě se mu kvůli artritidě chodí, je to mazec. Září ještě jakž takž šlo, Kubík byl ve školce spokojený jako pakomáří larva v bahně, Toník si celé září stěžoval, jak je to ve škole jednoduchý. A přitom měl při úkolech pravidelně výše zmíněné záchvaty vzteku.

Jenže pak byl říjen, Kuba onemocněl. A když už byl zdravý a mohl do školky, měli zrovna divadlo a tak mi paní učitelka nabízela, jestli ho nechci nechat doma. Protože by to neušel. Což je jasný. Fakt by to neušel. Doma to zvládá, ve školce též, ujde i kratší procházku, ale přesun ze školky přes skoro celé město by fakt nedal. A tak jsem se nabídla coby doprovod. Po svačince jsem už stepovala v šatně, pomáhala převlékat a obouvat dětičky, Kubu jsem naložila na kočár, zakryla ho deštníkem, protože lilo jako z konce. Náš golfáč se ovládá dost blbě i oběma rukama, takže já jsem žádný deštník mít nemohla. Mokrá jako myš jsem spolu se školkou dorazila ke kinu, kde se mělo divadelní představení odehrávat. Pomohla jsem učitelkám vysvléct pár dětí a pak jsem zase šupajdila domů. A za necelou hodinku zase do kina. A zase oblékat děti do bundiček a pláštěnek, Kubu do kočárku. Byla jsem slitá úplně durch a to nejen deštem. Ve školcce začal Kuba samozřejmě natahovat, že nechce být na oběd. Po uklidnění, že po obědě přijdu, se teda nechal ochotně vysvléct z mokrého oblečení a šel baštit. A já si na zhruba dvacet minut mohla jít taky domů a vzápětí jsem zase chváatala pro dítko. Fakt úžasný a povznášející zážitek.

Samozřejmě jsem si ho mohla odpustit, dítko odhlásit ze školky a mít ho ještě jeden den doma. To by samozřejmě problém nebyl. Leč já nechci, aby Kubovo zdravotní znevýhodnění ho omezovalo tak, že by nemohl na výlety, do kina a divadla se školkou apod. Hrozně ho to baví, tak proč by měl být doma, kde se akorát nudí. Potřebuje děti, komunikovat s nimi, snažit se jim dorovnat. A tak jsem začala pátrat o možnosti asistence pro Kubu. A začal kolotoč obvolávání pedagogických poraden, poté speciálních poraden, až jsem nakonec našla štěstí ve speciálně-pedagogickém centru pro sluchově postižené v Olomouci. A krom toho jsem ještě lítala na sociálku. Takže během října jsem se musela začít sžívat s nálepkou matky postiženého dítěte. Což není jednoduché, ale pokud chcete asistenta pro dítě, holt to jinak nejde.

Takže s Kubíkem jezdíme do Olomouce na takzvanou edukaci, krom toho chodíme na logopedii, každý týden na injekci kvůli artritidě, čekají nás lázně a já doma vařím teplá, uklidňující jídla, protože takový talíř plný voňavého vepřového v mrkvi je lepší než hodina u terapeueta. A vyjde to levněji.

Je hnusně, prší, tak pokud si chcete udělat dobré jídlo,stačí vám pár kvalitních ingrediencí, a hned vám bude líp. po těle, i po duši. To zaručuju.

Rozpis na zhruba 6-8 porcí:

1 kg vepřové plece
500 g mrkve
3 středně velké cibule
4 lžíce másla
1 l vývaru
špetka muškátového oříšku
citronová kůra
sůl
pepř
lžíce cukru krupice
citronová šťáva na dochucení
plátek másla

Postup:

Na čtyřech lžících másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud není krásně dozlatova. Přidáme na menší kostičky pokrájené maso a restujeme také pěkně dohněda. Zalijeme vývarem, osolíme, opeříme, přidáme špetku muškátového oříšku a citronové ků§ry a pod poklicí dusíme cca 40 minut. Přidáme na hrubší kolečka nakrájenou mrkev a podle potřeby přilejeme zbytek vývaru a dusíme ještě zhruba čtvrt hodinky až dvacet minut, dokud nejsou mrkev a maso měkké.

Dochutíme cukrem a citronovou šťávou. nakonec do ještě horkého masa v mícháme plátek másla pokrájený na kousky a už dále nevaříme.



Tohle ídlo je fakt neuvěřitelná pecka. Měkké voňavé maso, dochucení muškátovým oříškema citronovou kůrou fakt dělá divy. Já jsem vepřové v mrkvi vždycky ve škole nesnášela, ale když ta mrkev není uvařená úplně do mrtva a předá jídlu svou krásně sladkou šťavnatou chuť, hmm, to je páni balada.

Recept není z mé hlavy, ale jak sám nadpis napovídá, jedná se o recept z božské kuchařky Poklady klasické české kuchyně. A jsou v ní vážně učiněné poklady, omáčky jinak než podle Vaňka už nedělám, když vařím bramboračku, tak vždycky nejdřív osmahnu kořenovou zeleninu a až potom cibuli, omáčky a krémové polévky vždycky zjemním plátkem másla. Hmmm, jen co to čtu, už mám na tohle jídlo zase chuť.

Křivdám ze školní jídelny dává tahle božská mana pořádně na prdel. Vy si podávejte s čím chcete, mě k vepřovému v mrkvi perfektně pasuje rýže basmati s hráškem.


Tak si to uvařte! A klidně i v dny, kdy jste šťastní jako blecha. Na mě sice občas chmury dolehnou jako těžká deka, ale taky se umím radovat z blbostí. A tak, jestli vás zajímá opožděná zpráva o tom, jak naše děti už od začátku října slavily Halloween spolu s receptem na báječný banánovo-arašídový chlebíček, jsem vaše.

Tak já se budu snažit, přátelé a díky všem, co dočetli až sem, jste odvážní a věrní a zasloužíte metál!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 10:53 | Reagovat

Ty jsi ta, která si zaslouží metál! Vepřové v mrkvi dělám podobně, jen ten citron a muškátový oříšek by mě nenapadl. Místo nich dávám kmín. Tohle jídlo miluju - vím jistě, že bych si ho dnes měla terapeuticky naordinovat!

2 samaraanvil samaraanvil | Web | 18. listopadu 2015 v 13:19 | Reagovat

Vypadá to delikátně. Díky za recept.

3 toffo toffo | Web | 18. listopadu 2015 v 21:10 | Reagovat

Tak jsem nebyla líná a už jí mám uvařenou. Vezmu si jí zítra do práce, ale určitě nevydržím a za chvíli okoštuju.

4 toffo toffo | Web | 19. listopadu 2015 v 20:20 | Reagovat

[3]: Je naprosto úžasná!!! Ještě víc, když se rozleží do druhého dne. Ano, měla jsem dvě testovací porce.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 20. listopadu 2015 v 9:58 | Reagovat

toffo: Maruško, děkuju! Já též dávala kmín, ale jak jsem to jednou uvařila podle pana Vaňka, už se ke starému receptu nevracím.
Maruško, ani nevíš, jak mě těší, že ti chutná! Taková terpauetická jídla jsou na podzim vážně potřeba :-)

6 Radka Radka | E-mail | 26. listopadu 2015 v 13:07 | Reagovat

Dobrý den, Madlo, moc Vás zdravím, email na vás jsem nenašla a proto píšu komentář k určitě výbornému jídlu, ale týká se RA. Mohla bych se vás přes email na něco zeptat? Mám 9letého syna taky s RA už dva roky se léčí. Chtěla bych si s vámi popovídat co a jak. Děkuji, ale pochopím když odmítnete a taky Vás poprosím o smazání komentáře :)hezký den Radka

7 Pavla Pavla | 26. listopadu 2015 v 23:19 | Reagovat

Dobrý den Madlo, je mi moc líto, že máte syna nemocného, sama mám syna s celiakií a myslím, že nebýt této diagnozy a bezlepkové diety, možná by nás RA také jednou čekala.
Všimla jsem si dříve v komentářích pod Vašimi články odkazu na jeden článek v NY Times o chlapci s RA, který se vyléčil bezlepkovou a bezmléčnou dietou. Nezkoušeli jste, jestli není problémem právě celiakie? Často to tak bývá, že je RA asociovaná s celiakií a důslednou bezlepkovou dietou dojde ke zlepšení stavu nebo i vyléčení. U Vás by tomu velmi napovídalo i to, že sama celiakii máte. Pokud jste toto již řešili, tak se omlouvám za zbytečný komentář, ale protože nic o bezlepkové dietě u syna nepíšete, tak mě napadlo, že by to mohla být příčina. Tak Vám držím palce, jsou to starosti s těmi dětmi.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 28. listopadu 2015 v 19:39 | Reagovat

Radka: určitě mi napište na e-mail Marie.Karasova@email.cz, ráda s vámi vše proberu. Akorát s Kubou jsme ještě v podstatě na začátku léčby, JIA mu byla diagnostikována teprve před půl rokem. Tak přeju vám a hlavně synkovi co nejvíc zdraví a optimismu.

9 Madla Madla | E-mail | Web | 28. listopadu 2015 v 19:43 | Reagovat

Pavla: Moc Vám děkuji za komentář. Zatím dojíždíme na kontroly do olomoucké gastroporadny, výsledky z krve má Kubík však negativní. A stejné to bylo i u mě, výsledky z krve negativní a další postup lékař zavrhnul jako zbytečný, jenže mě bezlepkovka opravdu výrazně pomohla. Jenže já jako dospělá můžu být nediagnostikovaná, protože sama zodpovídám za své jídlo, kdežto u Kubíka případnou diagnózu celiakie potřebuju právě kvůli školkovému stravování. Je to běh na dlouhou trať, ale snad bude se šťastným výsledkem.

10 toffo toffo | Web | 31. prosince 2015 v 20:01 | Reagovat

Milá Madlo, v dalším roce se těším na tvé nové bezva příspěvky, recepty a články. Ať se ti daří!!!

11 maskrtnica maskrtnica | Web | 15. února 2016 v 23:34 | Reagovat

ahoj Magdo, jak to jde? Co děti, co ty, zdraví, práce a tak?

12 vanda vanda | Web | 2. března 2016 v 21:38 | Reagovat

Madluš, ach, počasí stále vyžaduje teplá a útěšná jídla. Jsi na tom jak já, na svůj blog jsem psala naposledy 17.11. :- ) a dneska teda... Já už mám doma třeťáka. Tudíž ti můžu říct, že to víno si prostě začneš nalívat:-D Držím palce, ať si ten čas najdeš! A těším se na nějakej jarní recept! Vanda

13 Petra Petra | 30. března 2016 v 20:58 | Reagovat

Paní Madlo, už jsem tohle zdánlivě obyčejné, ale ve výsledku jídlo, kdy si řeknete, že je to fakt pecka a děti jedí jako kdybyste jim nedala týden najíst vařila mnohokrát...a taky dneska už po 155 vystřihla Váš řepný chlebíček, naši rodinnou stálici:-) A vy pořád nikde. Tak jsem Vám jen chtěla popřát mnoho sil a optimismu, ať vše zvládáte a budu vytrvale občas koukat, zda se tady zase neobjevíte. Chybí mi Váš humor a samozřejmě skvělé recepty:-)

14 para para | Web | 28. července 2016 v 11:26 | Reagovat

Díky za recept je opravdu prima

15 Tereza Tereza | Web | 25. listopadu 2016 v 9:57 | Reagovat

Toto jídlo znám ale děláme ho trochu jinak a s rýží by mě to ani nenapadlo. Už se těším, až to budu moct vyzkoušet.

16 MaikelF MaikelF | E-mail | 17. ledna 2017 v 9:29 | Reagovat

I found this page on 17th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

17 Kačka Kačka | E-mail | Web | 19. ledna 2017 v 12:11 | Reagovat

Páni, tak to s tím vínem ihned po dopsání úkolů s dítětem, to naprosto chápu. Jinak ten recept mám spojený fakt se základní školou a vůbec mě neláká... ale ne, sbíhají se mi sliny, když to čtu. Musím to taky vyzkoušet :-)

18 Pipi Pipi | 16. února 2017 v 10:49 | Reagovat

Super blog stejně tak jako recepty! Děkuju za něj

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama